Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se första bilderna från nedslagsplatsen i Polen. Foto: Twitter

Detta vet vi: Explosionen i Polen

Uppdaterad
Publicerad

Två personer uppges ha dött efter att en robot slagit ned i den polska byn Przewodów som ligger nära den ukrainska gränsen. Polens president Andrzej Duda säger att det är högst troligt att roboten oavsiktligt avfyrats av det ukrainska luftvärnet, men att det förmodligen var en rysktillverkad S-300-robot. Ryssland förnekar inblandning, och Nato och G7-länderna har erbjudit Polen sitt stöd i utredningen om explosionen. Detta vet vi om händelsen: 

Explosion nära ukrainska gränsen

  • Vid klockan 15.40 på tisdagseftermiddagen inträffade explosionen i den polska lilla byn Przewodów, belägen ett par kilometer från gränsen till Ukraina. Under samma tidpunkt ska ryska robotattacker ha ägt rum mot den ukrainska staden Lviv, som ligger omkring tio mil söder om Przewodów.

Krismöte och höjd beredskap i Polen

  • Efter explosionen kallade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki till krismöte, och senare under kvällen bekräftade den polska regeringen att två personer dödats i explosionen. Regeringens talesperson, Piotr Müller, meddelade också att landet nu höjer sin militära beredskap. Man har även tagit beslutet att utöka övervakningen av landets luftrum.

Flera uppgifter om roboten

  • Initialt rapporterades det att det rörde sig om flera robotar, men både Polens president Andrzej Duda och den amerikanska motsvarigheten Joe Biden uppger att det handlar om en robot.  
  • Enligt Polens president Duda ska roboten vara en rysktillverkad S-300-robot, och att den med stor sannolikhet oavsiktligen avfyrats av det ukrainska luftvärnet, rapporterar Reuters. Amerikanska myndigheter uppger också för nyhetsbyrån AP att det finns uppgifter som pekar på att roboten ska ha avfyrats från Ukraina, med syftet att skjuta ned en rysk robot.  

Nato: Inga indikationer på avsiktlig attack

  • Nato och G7-länderna uppger nu att man erbjuder sitt stöd i Polens utredning av händelsen, detta efter ett möte mellan världsledare som är på plats på Bali för att delta i det pågående G20-mötet.  
  • På onsdagen klockan 10.00 hade Nato, på Polens initiativ, blixtinkallat till ett möte i Bryssel. Initiala uppgifter talade för att Polens Natoambassadör då skulle åberopa artikel 4 i Natofördraget, något som senare tillbakavisades av landets premiärminister efter president Dudas uttalande. Under mötet medverkade Nato-ambassadörer och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.  
  • Klockan 12.30 hölls en pressträff med anledning av mötet. Jens Stoltenberg sa då att det inte fanns några indikationer på att det var en avsiktlig attack, eller att Ryssland planerar militära aktioner mot Nato.  Han meddelade också att medlemsländerna är överens om att det inte finns något skäl att ha ett möte för att åberopa artikel 4.

Ryssland förnekar inblandning

  • Det ryska försvarsdepartementet kallar attacken mot Polen för en ”medveten provokation ämnad att eskalera situationen” och förnekar att roboten ska ha avfyrats från Ryssland. I ett uttalande skriver departementet: ”Inga attacker mot den polsk-ukrainska gränsen har gjorts med ryska vapen”.  
  • Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kallade först händelsen för en ”väsentlig eskalering” och ”en rysk robotattack på vår gemensamma trygghet”. Han backade sedan från sina påståenden och sade istället att man inte vet med säkerhet vad som hände i Polen. ”Världen vet inte” sade Zelenskyj enligt nyhetsbyrån AFP – men han tillade dock att han är säker på att det var en rysk robot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.