- November 2020 anklagar Sofia Bekatorou för första gången en tränare offentligt under en onlinediskussion på Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor. Nyheten plockas upp av modemagasinet Marieclaires grekiska utgåva som i december samma år släpper en videointervju med Sofia Bekatorou, i vilken hon djupgående berättar om sina upplevelser.
- Kort efter att anklagelserna mot mannen blev offentliga avsade han sig sina uppdrag.
- Utredningen om övergreppen, som ska ha skett 1998, lades dock ner på grund av preskriptionstiden men Sofia Bekatorous beslut om att tala öppet om sina upplevelser ledde till att flera idrottare och kulturpersoner gick ut offentligt och berättade om sina upplevelser av övergrepp och våld och ses nu som startpunkten för den grekiska Metoo-rörelsen.
- Sedan dess har flera brottsutredningar inletts där anklagelser riktas mot kända, framgångsrika idrotts- och kulturpersonligheter om bland annat våldtäkt, sexuella övergrepp och spridning av så kallad hämndporr.
- I en undersökning som företaget Prorata presenterade i januari förra året berättade 65 procent av de tillfrågade kvinnorna att de upplevt sexuella trakasserier eller övergrepp.
- Februari 2021 lanserar grekiska myndigheter webbplatsen metoogreece.gr för att öka medvetenheten kring sexuella övergrepp och samla in vittnessmål.
- November 2021 skärpta lagar kring sexualbrott införs. Januari 2022 den första Metoo-rättegången inleds.
Detta har hänt: Metoo i Grekland
När Metoo slog igenom i USA och senare flera västländer 2017 fick rörelsen aldrig riktigt fäste i Grekland. Inte förrän den hyllade atleten Sofia Bekatorou berättade om de övergrepp hon utsatts för av en högt uppsatt tränare inom seglarförbundet.
Så arbetar vi
SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.