Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Både offren och den misstänkta går i sjätte klass – detta vet vi om skolskjutningen i Vanda. Foto: Markku Ulander/TT

Detta har hänt: Skolskjutningen i Vanda

Uppdaterad
Publicerad

Ett barn i 12-årsåldern har dött och två jämnåriga skadats efter tisdagsmorgonens skolattack i finska Vanda utanför Helsingfors.

Den misstänkte skytten ska vara ett barn i samma ålder.

Detta vet vi om händelseförloppet.

  • 09.08 Polis larmas till en skottlossning vid Virtoulaskolan i Vanda. Skolan har ungefär 800 elever och 90 anställda.
  • 09.17 – Nio minuter efter första larmet anländer den första patrullen till platsen. Skolan spärras av och ett stort polispådrag inleds. Vid detta tillfälle har den misstänkte lämnat området.
Skolskjutningen i Finland
  • 09.23 – Den första akutvårdsenheten anländer.
  • 10.08 – En timme efter det initiala larmet meddelar finsk polis att tre elever skottskadats
  • 10-tiden – Den misstänkte skytten grips av polis ungefär fyra kilometer från skolområdet, ett gripande som ska ha gått lugnt till, berättar vittnen till svenska Yle. Den misstänkte skytten bär vid gripandet ett vapen som misstänks ha använts i skjutningen, ett handeldvapen som ägs av nära släkting.
  • 12.34 – De elever och anställda som sökt skydd inne på skolan släpps ut, tre timmar efter skjutningen.
  • 13.00 – Polisen bekräftar att ett barn har dött och två skadats allvarligt. Alla är tolv år, likaså barnet som misstänks för skjutningen. Polisen säger även att den misstänkte har erkänt gärningen i ett inledande förhör.
  • 14.15 – Finlands regering håller en presskonferens angående dödsskjutningen. Inrikesministern Rantanen meddelar att det kommer utlysas en sorgedag på onsdagen med tyst minut och flagg på halvstång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjutningen i Finland

Mer i ämnet