Deturs konkursbo köps upp av danska Aventura Rejser. Foto: SVT/skärmdump

Detur köps upp av danskt charterbolag

Uppdaterad
Publicerad

Aventura Rejser köper kritiserade paketreseföretaget Deturs konkursbo, rapporterar danska tidningen BT. Men det innebär i sig ingen ljusning för den som fick resor inställda med ”gamla” Detur.

– Från vår sida är ärendet över. Vi har köpt namnrättigheterna för Detur i Danmark, Norge, Sverige, Finland och så vidare. Det är ett avtal som gjorts med konkursboets förvaltare, säger Aventura Rejsers vd Torben K Simonsen till tidningen.

Parallellt pågår hanteringen av ett rekordstort antal ansökningar om resegaranti hos Kammarkollegiet.

Antalet ansökningar om resegaranti till den svenska myndigheten Kammarkollegiet ligger på omkring 12 000 stycken. Efter att Detur gick i konkurs 17 oktober var det möjligt för resenärer att söka resegaranti som hanteras av myndigheten.

SVT Nyheter har intervjuat flera personer som väntar på pengar – handläggningstiden är fyra till sex månader och det är inte säkert att alla som ansöker får tillbaka sina pengar. Bland annat måste man ha ansökt om garantin inom tre månader från att man fick besked om att resan ställdes in.

Kaoset kring Detur

Kammarkollegiets hantering påverkas inte av att varumärket Detur nu sålts vidare av konkursförvaltaren.

Torben K Simonsen säger till BT att Aventura Rejser betalat en stor summa till konkursboet och att han förstår frustrationen hos dem som förlorat pengar. Nu påbörjas arbetet att försöka återställa Deturs skamfilade rykte som researrangör.

– Vi är väl medvetna om att varumärket Detur är skadat. Det är den uppgiften vi tar på oss, vi närmar oss ödmjukt och målmedvetet uppdraget att återställa Deturs rykte och trygghet, säger Simonsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kaoset kring Detur

Mer i ämnet