Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ferdinand ”Bongbong” Marcos kampanjar med en bild av sin pappa, den ökände diktatorn som tvingades fly landet 1986. Bongbong är favorit i valet som äger rum om ett par veckor. Foto: SVT

Diktatorns son använder sociala medier för att ta tillbaka makten i Filippinerna

Publicerad
Analys ·

När Filippinernas omtalade president Rodrigo Duterte nu avgår är förre diktatorn Ferdinand Marcos son, Ferdinand junior, favorit till att efterträda honom. Bongbong, som han kallas, har ägnat stora delar av sin kampanj åt att skönmåla familjens historia och förneka de brott hans far dömdes för. Den etablerade sanningen bland Marcoslojalister är att alla anklagelser om tortyr, politiska mord och stöld från statskassan är falska.

Ulrika Bergsten

Europakorrespondent

En färsk opinionsmätning visar att Marcos har en klar ledning över sittande vicepresidenten Leni Robredo inför valet den 9 maj. Marcos och hans vicepresidentkandidat Sara Duterte, dotter till nuvarande presidenten Rodrigo Duterte, reser landet runt och kampanjar på massmöten med tiotusentals åhörare.

Budskapet är ett löfte om att alla ska få det bättre om de bara håller ihop, men förutom utfästelser om lägre elpriser har det varit snålt med detaljer om hur och vad paret Marcos/Duterte egentligen vill åstadkomma.

Refererar till gyllene

Under kampanjen och på valmötena har han ofta refererat till Filippinernas gyllene år, och då menat åren då hans far Ferdinand Marcos senior styrde landet.

Ingenting har nämnts om de fängelsedomar som utfärdats mot Ferdinand Marcos och hans fru Imelda, som tvingades fly landet efter ett folkligt uppror 1986, eller om de tiotusentals vittnesmål om övergrepp och tortyr av regimkritiker under hans regim – uppemot fyra tusen oppositionella antas ha mördats under Marcos år vid makten. Fortfarande är det inte heller klarlagt hur mycket pengar som försvann ur landets kassa under Marcos år vid makten.

”Tvättar bort” spår av tortyr

Det verkar inte spela någon roll för dagens väljare att Bongbong representerar en familjedynasti som i historieböckerna får symbolisera kleptokrati, det vill säga en ledare som använder sin politiska makt för att tillskansa sig landets tillgångar, och som bevisligen begått en rad människorättsbrott. 

– Det har aldrig hänt. 

– De gömde pengarna får vårat eget bästa. 

Det är några av svaren vi få av de lojala väljarna på valmötet vi besöker i Batangas. Arbetet med att rehabilitera familjen har pågått sedan början av 2000-talet, genom att både helt enkelt ändra i artiklar på till exempel Wikipedia och tvätta och ta bort ord som diktator och tortyr. I sociala media publiceras texter om de ”Gyllene åren” då Ferdinand Marcos senior byggde vägar och annan infrastruktur; texter som nostalgiskt målar bilden av att det var bättre förr.

”Gamla diktaturen är uppdaterad”

– Fakta förvanskas och rena lögner publiceras sida vid sida med sanningen utan att de sociala medieplattformarna tar ansvar, säger Maria Ressa, som fick Nobels fredspris förra året.

Hennes nyhetsorganisation Rappler har granskat poster i sociala medier och säger att de i princip har samma avsändare. Hon varnar nu i en intervju med tidningen Wall Street Journal för utvecklingen som hon tycker hotar demokratin: 

– Den gamla diktaturen är uppgraderad och moderniserad, pepprad med sånger och emojier. Genom att använda sociala medier har en av Filippinernas mest hatade familjer blivit rehabiliterad till att bli en av de mest aktade. Om inget oväntat inträffar kan klanen Marcos vara tillbaka i presidentpalatset Malacañang i Manilla 36 år efter att de tvingades lämna landet – dömda för bland annat korruption – utan att någon har avtjänat en enda dag i fängelse.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.