Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bolsonaro kan förlora makten till Lula Foto: TT

Oväntat jämnt i presidentvalet i Brasilien

Uppdaterad
Publicerad

Sittande presidenten Jair Bolsonaro har gått oväntat starkt i valet i Brasilien. Tidigare presidenten Lula da Silva leder, men det kommer att krävas en andra valomgång.

– Det är verkligen oväntat, alla hade förväntat sig att Lula hade segern i sin hand, säger Gustavo Flores-Macías, professor vid Cornell University.

Med 99,9 procent av rösterna räknade har tidigare presidenten, vänsterutmanaren Luiz Inácio Lula da Silva en tydlig ledning med 48,4 procent av rösterna.

Men rösträkningen blev oväntat en rysare och det står klart att en andra valomgång kommer att krävas.

– Vi måste övertala det brasilianska samhället om vad vi föreslår. Kampen fortsätter till den slutgiltiga segern, det är vårt måtto, säger Lula da Silva till besvikna anhängare i São Paulo.

Sittande presidenten Jair Bolsonaro ledde till och med när hälften av rösterna var räknade, men allt eftersom timmarna gick utökades Lula da Silvas ledning, och Bolsonaro backade till 43,3 procent.

– Den styrka som Bolsonaro visat vid urnorna är överraskande. Det krockar definitivt med bilden inför valet som pekade på en reell chans att Lula skulle vinna i första omgången, säger Gustavo Flores-Macías, som studerar politisk och ekonomisk utveckling i Latinamerika.

Andra omgång väntar

Då ingen av kandidaterna nått mer än 50 procent av rösterna kommer en andra valomgång att hållas mellan de två kandidater med flest röster i första omgången.

Det är i och för sig typiskt för brasilianska presidentval, men mer överraskande den här gången, med det starka stöd Lula da Silva haft i opinionsundersökningarna.

– Opinionsundersökningarna hade definitivt fel, säger han.

”Många extremt chockade”

Vissa opinionsundersökningar ser ut att ha underskattat Bolsonaros stöd med omkring tio procentenheter.

– Det är en rätt betydande miss. Jag tror att många av Lulas väljare är extremt chockade. Och jag tror att Bolsonaro får svårt att hävda att valsystemet är opålitligt, att valmaskiner varit utsatta för fiffel och hackning, även om vi nog kan förvänta oss en del sådana anklagelser.

Vad har gått snett med opinionsundersökningarna?

– Oftast är väljare motvilliga till att säga hur de verkligen känner för landet, ekonomin och Bolsonaro. En sak med honom är att han verkligen inte är politiskt korrekt.

– Det finns en djup social konservatism i Brasilien, att man exempelvis är anti-gay, som många känner sig obekväma med att erkänna vid en opinionsundersökning, men till slut så röstar man ändå på den plattformen, säger Flores-Macías.

Nu väntar en vild kamp om övriga kandidaternas väljare i den andra valomgången den 30 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.