Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Var behöver drönaren träffa för att orsaka maximal skada? Se vad som skiljer de effektiva och ineffektiva attackerna åt i klippet. Foto: Ryska katastrofhanteringsmyndigheten/Reuters/Henrik Sköld

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ungerns utrikesminister: Bättre med fokus fredsavtal än vapen

Ungerns utrikesminister Peter Szijjártó vill ha ett fredsavtal för att få stopp på kriget i Ukraina. Det säger han i SVT:s Agenda.

Däremot vill han inte stödja Ukraina med vapen, som många andra länder i Europe har gjort.

- Det första målet är att sluta döda människor och det innebär avtal om eldupphör, inget annat, säger Peter Szijjártó.

På fråga om varför landet fortfarande har flera ekonomiska samarbeten med Ryssland, som olika energiavtal, svarar utrikesminister att de är beroende av ryska energileveranser.

- Det handlar om infrastruktur. Detta kanske går att ändra om fem år men inte på två dagar. En en pipleline byggs inte på två dagar, svarar ministern.

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Propagandaexperten: Så sprids ryska lögnerna

Statskontrollerade medier, det ryska försvarsdepartementet och Putin själv ljuger gång på gång om vad som egentligen händer vid fronten, enligt krigsbloggare. Lögner som gör att ryska soldater stupar i onödan, säger Ivan Filipov, expert på rysk propaganda.

Läs artikeln här.

Markerad händelse

Länderna efter mötet: Ska inkludera Ryssland

Närmare 80 länder har tillsammans gått ut med en slutkommuniké efter fredsmötet i Schweiz. Länderna listar tre punkter man enats om:

• Att kärnanläggningar måste hållas säkra och att Ukrainas kärnkraftverk, inklusive det i Zaporizjzja, ska drivas av ukrainarna själva. Alla kärnvapenhot mot Ukraina är otillåtna.

• Att handel och produktion av livsmedel ska fredas från kriget.

• Att alla krigsfångar ska släppas i ett stort fångutbyte och att alla bortförda ukrainska barn och civila ska få återvända hem.

De skriver att man ska inkludera Ryssland i framtida samtal. Indien, Sydafrika, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten skrev inte under deklarationen.

Ghanas president, EU-kommissionens ordförande, Schweiz president, Ukrainas president, Chiles president och Kanadas president avslutade fredsmötet. Foto: Urs Flueeler/TT
Markerad händelse

Miljardstöd till Ukraina – ska säkra elförsörjning

Norge kommer stödja Ukraina med 1,1 miljarder norska kronor för att säkra elförsörjning. Det meddelar Norge i ett pressmeddelande på söndagen.

– Ryssland genomför massiva och systematiska attacker för att slå ut strömförsörjningen, samtidigt som ukrainarna arbetar kontinuerligt för att befolkningen ska ha el till det mest nödvändiga, säger premiärminister Jonas Gahr Støre.
– Det gäller att snabbt komma igång med att reparera infrastrukturen, innan vintern kommer.

120 miljoner kommer gå till att reparera infrastruktur för att leverera el till Charkiv, som drabbats hårt av ryska attacker under våren.

Fler än 90 länder deltar vid den pågående fredskonferensen i Schweiz. Foto: Michael Buholzer/TT

USA: 1,5 miljarder dollar till Ukraina

Under lördagen aviserar USA:s vice president, Kamala Harris, ett bistånd på 1,5 miljarder dollar, motsvarande ungefär 16 miljarder svenska kronor, till Ukraina, via Vita husets hemsida.

500 miljoner ska gå till att stötta Ukrainas energisektor. Dessutom omdirigeras delar av tidigare aviserat stöd till akuta energibehov.

Stödet innefattar också hjälp med livsmedel, vatten och hygien.

USA:s vice president ersätter presidenten Joe Biden under helgens fredskonferens i Schweiz.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Toppmöte i Schweiz ska hitta vägen till fred

I dag drar fredskonferensen i Schweiz i gång. Under två dagar kommer många världsledare att försöka kartlägga de första stegen mot fred i Ukraina.

Ryssland är inte bjudet men mötet är tänkt att lägga grunden för att inkludera dem i framtida fredsmöten.

Ukraina hoppas på ett brett internationellt stöd för landets tiopunktsprogram för fred med Ryssland, skriver AFP.

Ryska Kreml har dock upprepade gånger meddelat att man inte kommer att delta i några förhandlingar – om Ukraina inte accepterar att Ryssland har tagit över cirka 20 procent av Ukrainas territorium.

Sverige representeras av statsminister Ulf Kristersson. (TT)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Vi har fört hem 14 ukrainska barn

"Bland de räddade barnen är två berövade sina föräldrar", skriver grundaren av organisationen "Save Ukraine", Mykola Kuleba, på Telegram.

Vidare skriver Kuleba om de återförda tonårsflickorna, Alisa och Milana, som beskriver hur deras hus bombades. Ryska trupper hittade familjerna i husens källarlokaler och förhörde, samt förnedrade, föräldrarna framför ögonen på flickorna.

Förflyttning av ukrainska barn från ockuperade områden till Ryssland har lett till en internationell arresteringsorder på Putin. Enligt Ukrainas ombudsman kan det handla om
200 000 – 300 000 barn.

SVT har träffat tonåringen Rostyslav som under tvång utbildades till rysk soldat.

Markerad händelse

Nato inte överens om långsiktigt ukrainskt stöd

Natos medlemsländer har inte lyckats komma överens om att utforma ett långsiktigt stöd till Ukraina, säger försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg, enligt Kyiv Independent.

Stoltenberg har föreslagit att Nato ska ge minst 40 miljarder euro i militärt stöd årligen ”så länge som det behövs”.

”Viktigast av allt är att det skulle sända ett budskap till Ryssland att de inte kan vänta ut oss”, säger Stoltenberg till reportrar i Bryssel.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg pratar under en presskonferens i Bryssel.
Trots att de inte kommit överens säger Jens Stoltenberg att många allierade är positiva till att inte bara ha löften om kortsiktiga stöd till Ukraina.
Markerad händelse

Omvärlden går inte med på Putins fredskrav

Om Ukraina drar tillbaka styrkorna från fyra ryskockuperade regioner och inte går med i Nato så blir det vapenvila, lovar Vladimir Putin.

– Putin kan inte diktera förutsättningar för Ukraina, säger USA:s försvarsminister Lloyd Austin om förslaget och fortsätter:

– Putin har illegalt ockuperat Ukrainas suveräna territorium.
Lika avfärdande är Natochefen Jens Stoltenberg.

– Förslaget är inte framlagt i god tro, sa Stoltenberg till reportrar i Bryssel.

– Förslaget innebär bara att Ryssland får det som var målet med kriget genom att Ukraina ger upp mycket mer land än vad Ryssland i dag ockuperar, fortsatte han.

(SVT-TT)

Natochefen Jens Stoltenberg och USA:s försvarsminister Lloyd Austin i Belgien.
Natochefen Jens Stoltenberg och USA:s försvarsminister Lloyd Austin var kritiska mot Putins krav för vapenvila i Ukraina. Foto: Simon Wohlfahrt/TT/AFP
Markerad händelse

Putins krav för vapenvila: Släpp Nato och fyra regioner

Rysslands president Vladimir Putin lovar omedelbar vapenvila i Ukraina om Kiev drar tillbaka styrkor från fyra ryskockuperade regioner och slopar planer på Natomedlemskap, det rapporterar AP.

Vi kommer att göra det omedelbart, sa han i ett tal vid det ryska utrikesdepartementet i Moskva på fredagen.

Ukraina har dock tidigare konsekvent motsatt sig att ge upp delar av sitt territorium till Ryssland.

Putins utspel kom samtidigt som G7-ledarna träffades i Italien. I helgen träffas också ledare i Schweiz för att planera de första stegen mot fred i Ukraina utan representanter från Moskva på plats.

Rysslands president Vladimir Putin under ett tal vid det ryska utrikesdepartementet i Moskva.
Rysslands president Vladimir Putin talade under fredagen vid ryska utrikesdepartementet. Foto: Alexander Zemlianichenko/TT/AP