Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se var Ryssland ryckt fram i nordöstra Ukraina senaste tiden och hör Johan Norberg, militäranalytiker FOI analysera läget. Foto: SVT

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ungerns utrikesminister: Bättre med fokus fredsavtal än vapen

Ungerns utrikesminister Peter Szijjártó vill ha ett fredsavtal för att få stopp på kriget i Ukraina. Det säger han i SVT:s Agenda.

Däremot vill han inte stödja Ukraina med vapen, som många andra länder i Europe har gjort.

- Det första målet är att sluta döda människor och det innebär avtal om eldupphör, inget annat, säger Peter Szijjártó.

På fråga om varför landet fortfarande har flera ekonomiska samarbeten med Ryssland, som olika energiavtal, svarar utrikesminister att de är beroende av ryska energileveranser.

- Det handlar om infrastruktur. Detta kanske går att ändra om fem år men inte på två dagar. En en pipleline byggs inte på två dagar, svarar ministern.

Överblick

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Zelenskyj: Behöver uppemot 130 F-16-plan

President Volodymyr Zelenskyj säger i en intervju med Reuters att ryssarna använder 300 stridsflyg i Ukrainas luftrum och att omkring 130 flyg av typen F-16 behövs för att stå emot dem.

Han uttrycker stor frustration över att det militära stödet från väst enligt honom kommer i för trög takt.

- Så ni kan inte bidra med det just nu? Okej, tillbaka till de flyg som nu står i näraliggande Nato-länder: Upp med dem, skjut ner luftföremål, skydda civila, säger Zelenskyj och fortsätter:

- Kan de göra detta? Jag är säker på det. Vore det en attack från Nato, en inblandning i kriget? Nej.

Markerad händelse

Ryskt påstående om Bilogorivka får mothugg

Rysslands försvarsdepartement hävdar att landets styrkor tagit kontroll över det ukrainska samhället Bilogorivka i Luhansk som återtogs av Ukraina under 2022. De presenterar inga bevis för påståendet.

Ukrainas militär har inte kommenterat det ryska påståendet men har under de senaste dygnen uppgett att de slagit tillbaka flera ryska anfall där.

"Försvarsstyrkorna har under ganska lång tid hållit tillbaka fienden som försöker avancera vid Bilogorivka", skriver de på Facebook.

I förra veckan hävdade ryssarna även kontroll över orten Robotyne på sydfronten, även då utan att visa upp några bevis. Ukraina svarade då att påståendet inte stämde.

Ukraina: Civila dödade i ryska attacker

En person har dödats och en har skadats i attacker i Cherson, uppger regionens ukrainske guvernör Oleksandr Prokudin på måndagen. Cherson togs tillbaka av ukrainska styrkor 2022 men regionen och den största staden med samma namn har sedan dess utsatts för återkommande attacker.

I Zaporizjzja uppger guvernören Ivan Fedorov att ryska styrkor har attackerat en by och att en man har dödats.

Majoriteten av dödsoffren det senaste dygnet rapporteras från Charkivregionen. Där har dödssiffran skrivits upp minst 12 personer, enligt guvenören Oleh Syniehubov. SVT/TT

En person har dött i attacker mot Cherson, uppger lokala myndigheter. Foto: Cherson guvernör Oleksandr Prokudin/Militära administrationen i regionen
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Stabilt stöd för Zelenskyj på femårsdag

Det har nu gått fem år sedan Volodymir Zelenskyj svors in som Ukrainas president. Han valdes med stöd av 73 procent av rösterna. Sedan dess har stödet minskat men ligger stabilt på runt 60-65 procent av befolkningen, enligt Kyiv International Institute of Sociology.

I mars i år skulle det egentligen hållas nytt presidentval men det har skjutits på framtiden. Föreståndaren för institutet uppger av 70-80 procent av ukrainarna anser att det rätt att behålla Zelenskyj och inte hålla nya val medan kriget pågår.

Zelenskyj blev insvuren 20 maj 2019. Knappt tre år senare, startade Rysslands sin fullskaliga invasion. Se Zelenskyjs första video efter krigsstarten och hör ukrainarnas åsikt om presidentskapet. 

Markerad händelse

Oksanen: Putin använder våldtäkt som vapen

Den ryska armén använder massvåldtäkt som vapen i Ukraina, skriver författaren och debattören Sofi Oksanen. I sin nya bok "I samma flod" visar hon hur Putin bygger sitt imperium på sexuellt våld, desinformation och försvagade rättigheter för kvinnor.

I Ryssland kallas kriminaliseringen av våld i hemmet ett "utländskt påfund" och feminism stämplas som extremism.

Nu har fler offer börjat anmäla, även de män som drabbats. Det är nytt, enligt Oksanen. Hon berättar att offer fått skadestånd i Ukraina för ryska soldaters sexuella våld, med hjälp av läkaren Denis Mukweges stiftelse. /TT

Sofi Oksanen
Finländska författaren Sofi Oksanen. Foto: Christine Olsson / TT

Ukraina: 29 av 29 drönare nedskjutna

Ukraina har skjutit ned alla de 29 drönare som Ryssland avfyrade under natten mot måndag, det uppger ukrainska flygvapnet på Telegram.

Drönarna ska ha kommit från ryska regionerna Primorsko-Akhtarsk och Kursk och skjutits ned över områden kring Odessa, Mykolajiv, Poltava och Lviv.

Ukrainska flygvapnet skriver också att Ukraina beskjutits med en robot under natten. Det framgår inte om denna skjutits ned eller inte.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Flera dödliga attacker mot Charkivregionen

Charkivregionen har utsatts för flera attacker under söndagen. Fem personer dödades av robotbeskjutning strax utanför staden Charkiv, enligt guvernören Oleh Syniehubov. På Telegram skriver han även att 16 personer skadades, varav nio allvarligt.

Lika många dog i artilleribeskjutning mot byarna Novoosynove och Kivsharivka, skriver Syniehubov, Dessutom skadades nio.

Se bilderna från parkområdet utanför Charkiv som enligt ukrainska myndigheter totalförstörts av två ryska Iskander-robotar.

Markerad händelse

Ukraina: Har sänkt ryskt fartyg på Svarta havet

Ett ryskt minröjarfartyg av modellen 266-M "Kovrovets" ska ha förstörts på Svarta havet, uppger den ukrainska flottan på Telegram.

Det bifogas inga bevis på händelsen eller uppgifter om när det har skett.

Kovrovets är ett drygt 60 meter långt fartyg som byggdes på 1970-talet och som används främst för att röja minor till havs.

Den ryska minröjaren Kovrovets. Foto: Ryska svartahavsflottan
Markerad händelse

Ryskt oljeraffinaderi pausar efter drönarattack

Ett oljeraffinaderi i Krasnodar, Ryssland, pausar sin verksamhet för att se över skadorna från drönarattacker under natten, rapporterar Interfax.

Enligt lokala myndigheter ska sex drönare ha slagit ned vid oljeraffinaderiet

Det ryska försvarsdepartementet meddelar på Telegram att de skjutit ner nio amerikanska robotar över Krim samt 57 drönare som riktats mot regionen Krasnodar under natten.

Ukraina har skjutit ner 37 drönare av modellen Shahed under natten, skriver flygvapnet på Telegram.

Markerad händelse

Flera döda efter ryska attacker i Cherson

Två personer har dött och två har skadats efter ryska anfall i regionen Cherson, skriver regionens guvernör på Telegram.

Guvernören skriver att ett höghus och flera villor har attackerats. Även infrastruktur i staden Chersons hamn ska ha skadats, skriver han.

Elva orter samt huvudstaden i regionen besköts och bombades under gårdagen, skriver guvernören.