Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christopher Forsbäck skadades vid fronten – nu är han tillbaka i Ukraina. Foto: Cornelia Schauermann

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ska utredas om Jas-Gripen ska skickas till Ukraina

Sverige kan komma att skicka Jas-Gripen till Ukraina. Försvarsmakten får i uppdrag att utreda möjligheten och vilka konsekvenser det kan få, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Utredningsuppdraget ska presenteras av Försvarsmakten och Försvarets materielverk redan 6 november.

- Bakgrunden är att överbefälhavaren ska presentera sitt militära råd till försvarsberedningen då. Vi tycker att det är viktigt att en donation av Gripensystemet också utgör en helhet i den bedömningen, säger Pål Jonson.

- Det kommer ha genomgripande konsekvenser på det försvarsbeslut vi tagit och det som vi kommer att ta, säger försvarsministern.

Han tillägger att ett beslut om att skicka Jas-Gripen till Ukraina förutsätter att Sverige är Natomedlem.

I klippet: Tre frågor om Jas-Gripen till Ukraina.

Överblick

Markerad händelse

Underrättelsekommitén: Rösta om Ukrainastödet

Det ukrainska representanthusets underrättelsekommitté uppmanar talmannen att lägga fram det hittills blockade stödpaketet till Ukraina för omröstning.

Detta efter att ha fått en hemlig briefing om läget vid fronten av bland annat representanter från landets underrättelsetjänst.

"Vi måste rösta igenom Ukrainastödet nu", skriver de och beskriver läget för den ukrainska militären som "kritiskt."

Paketet på 60 miljarder dollar har röstats igenom av senaten, men fastnat i representanthuset sedan republikanerna och talman Mike Johnson, som bland annat velat ha hårdare migrationsåtgärder i utbyte, satt sig på tvären.

Den repulikanske talmannen Mike Johnson pressas att släppa fram stödpaketet menat för Ukraina, Israel och Taiwan. Foto: Michael Reynolds/TT

Björn • Varför skriver ni inte hur många civila som har dödats i Ukraina av Ryssland s terror.?

Hej Björn! Enligt FN har minst 10 675 civila dödats sedan den 24 februari 2022. Det verkliga antalet tros vara mycket högre. Ukraina har till exempel sagt att de utgår ifrån att tiotusentals dödats i de östra delarna av landet, dit de på grund av ockupationen inte har tillgång.

Markerad händelse

BBC och Mediazona: Minst 50 000 ryssar har dött

BBC och den oberoende nyhetssajten Mediazona har under kriget löpande publicerat siffror på antalet ryska dödsfall med utgångspunkt i öppna källor.

BBC skriver nu att de kan bekräfta att över 50 000 ryska soldater stupat, vilket Mediazona rapporterade redan den 5 april.

De är tydliga med att den verkliga siffran sannolikt är mycket högre. Mediazona skriver också på sin hemsida att de inte räknat med de soldater som dött i tjänst för de så kallade folkrepublikerna Donetsk och Luhansk.

President Zelenskyj uppgav i februari att omkring 180 000 ryssar och 31 000 ukrainare dödats i kriget, siffror som inte verifierats av oberoende aktörer.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Minst 13 döda i attack mot Tjernihiv

På onsdagsmorgonen slog minst tre ryska robotar ner i ukrainska Tjernihivs centrala delar, enligt lokala myndigheter.

Minst 11 personer ska ha dött och åtminstone 61 skadats, uppger räddningstjänsten på Telegram. Antalet offer väntas stiga ytterligare.

"Det finns fortfarande människor under spillrorna. En sök- och räddningsinsats pågår", skriver de.

President Zelenskyj skickar sina kondoleanser till offrens familjer.

"Detta hade inte hänt om Ukraina fått tillräckligt med luftvärn och om världen var tillräckligt beslutsam om att stoppa Rysslands terror", skriver han på Telegram.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Borrell efter Ukrainas kritik: Kan inte jämföra

Storbritannien, Frankrike och USA bistod Israel i försvaret mot den iranska attacken mot landet i helgen. Detta fick Ukraina, vars regering vädjat till sina allierade om luftförsvar i månader, att ilskna till.

Men enligt Josep Borrell, EU:s utrikeschef, går det inte att jämföra de två situationerna då drönare flög över ländernas flygbaser i regionen, något som inte händer i Ukraina.

- Om jag var Zelenskyj så skulle även jag vilja betona att Ukraina också attackeras. För ett par dagar sedan förstörde Ryssland det största kraftverket som förser Kiev med el. Ukraina kunde inte skydda sig på grund av ammunitionsbrist, sa han på tisdagen.

Uppgifter: Explosion vid militär flygbas på Krim

En brand har brutit ut i närheten av en militär flygbas på annekterade Krimhalvön, uppger Kyiv Independent med hänvisning till ryska Telegramkanaler. Branden ska ha föregåtts av flera explosioner.

Flygbasen ligger i närheten av staden Dzjankoj. Det finns ännu inga rapporter om skadade personer

Straffskärpning i ny ukrainsk mobiliseringslag

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har skrivit under en delvis kontroversiell ny mobiliseringslag, meddelar regeringen i Kiev.

Lagen, som syftar till att expandera de ukrainska styrkorna, antogs av parlamentet i förra veckan.

I och med Zelenskyjs underskrift finns det inte längre någon gräns för hur länge soldater kan tjänstgöra i kriget. Lagen innebär även att alla män i stridsför ålder är skyldiga att förse myndigheterna med uppdaterad information om sig själva, samt att straffen för att undvika från sin mobilisering skärps. (TT)

Markerad händelse

Kreml avvisar Macrons tal om vapenvila under OS

Det blev ett svalt mottagande från rysk sida av den franska presidenten Emmanuel Macrons uppmaning till vapenvila i internationella konflikter under OS i Paris.

Från rysk sida hänvisade man till att Ukraina skulle kunna använda vapenvilan för att omgruppera och beväpna sig igen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Macron sa i en intervju på måndagen att han ska arbeta för en sådan överenskommelse blir av när Paris är värdland för sommar-OS från 26 juli till 11 augusti.

Dmitry Peskov , Kremls talesperson, uteslöt inte en vapenvila men tillade att ingen ännu har tagit något officiellt steg i den riktningen.

Emmanuel Macron föreslår en vapenvila i  internationella konflikter under OS i Paris.   Foto: Ludovic Marin/ Pool Maxapp out
Emmanuel Macron föreslår en vapenvila i internationella konflikter under OS i Paris. Foto: Ludovic Marin/ Pool Maxapp out

Zelenskyj : Missilbrist bakom förstört kraftverk

Trypillia värmekraftverk i Kiev-regionen förstördes vid en rysk attack på grund av att Ukraina hade slut på missiler och därför inte kunde försvara kraftverket.

Det säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på tisdagen i in en intervju med PBS NewsHour, skriver Kyiv Independent.

Värmekraftverket förstördes helt i ett rysk anfall mot ukrainsk infrastruktur den 11 april. Det ledde till att 100 procent av kraftverkets kapacitet att producera el gick förlorad.

Räddningstjänsten släcker branden efter den ryska attacken mot värmekraftverket nära Kiev. Foto: Ukrainska räddningstjänsten
Räddningstjänsten släcker branden efter den ryska attacken mot värmekraftverket nära Kiev. Foto: Ukrainska räddningstjänsten

Tre döda och åtta skadade i ryska anfall

Tre personer dödades och åtta har skadats det senaste dygnet i ryska attacker mot Ukraina, enligt regionala myndigheter i Ukraina på tisdagen skriver Kyiv Independent.

Ryska styrkor riktade anfallen mot 13 av Ukrainas regioner bland annat Odessa, Cherson, Charkiv och Donetsk.

Dödsfall rapporteras från Cherson, Charkiv och Donetsk, skriver Kyiv Independent.