Direkt

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med längs frontlinjen tillsammans med den ukrainske pastorn Gennadiy Mokhnenko och möt de som fortfarande lever kvar i krigszonen. Foto: Emil Larsson/SVT

Kriget i Ukraina

Överblick

Pinnat inlägg

Hur stor del av Ukraina har Ryssland tagit?

Se vilka områden i Ukraina som Ryssland har kontroll över just nu och ytterligare kartor som ger kontext till kriget:

Markerad händelse

Nattliga anfall skakar Kiev - en person död

Explosioner skakar den ukrainska huvudstaden Kiev tidigt på söndagen, uppger borgmästare Vitalij Klytjko, enligt Reuters.

"En 35-årig kvinna vårdas på sjukhus, en 42-årig man har dött", skriver han i ett Telegraminlägg. Flera har även skadats av fallande bråte, rapporterar stadens militära administration via appen.

Senare på morgonen rapporterar administrationen att fler än 40 ryska drönare skjutits ner i Kievs luftrum under natten.

Vittnen till Reuters rapporterar om flera explosioner efter att flyglarm utlysts i Kiev och stora delar av landet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s utrikesreporter Bert Sundström tar upp tre händelser som kan påverka kriget i Ukraina just nu.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

Civila offer i nya ryska attacker 

En kvinna i 70-årsåldern har dödats och ytterligare två civila skadats i rysk beskjutning mot 16 olika områden i staden Zaporizjzja det senaste dygnet. Det skriver Jurij Malasjko, ansvarig för den militära administrationen i regionen, på Telegram.

Ryssland genomförde totalt 108 attacker artilleri, raketgevär och drönare mot staden i sydöstra Ukraina, enligt Malasjko. Flera civila byggnader ska ha förstörts.

I Charkivregionen ska samtidigt minst en person ha dödats och en skadats i beskjutning mot en by cirka 50 kilometer från den ryska gränsen, enligt lokala myndigheter.

Andrij Babitjev har skyddat Bachmut sen Ryssland började anfalla staden för snart ett år sen och för två veckor sen lyckades Ukraina för första gången trycka tillbaka de ryska flankerna. Nu berättar Babitjev om hur det gick till.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ryssland intar Bachmut efter ett år – staden ligger i ruiner • Bilder visar förödelsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Olja, gödsel och grannsämja. Det är några av sakerna som Vladimir Putins Ryssland kan erbjuda sina vänner. Men vad får han tillbaka?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina har bett om halvsvenska robotar

Ukraina har bett Tyskland om delvis svensktillverkade Taurus-robotar, enligt uppgift från det tyska försvarsdepartementet.

Dessa långdistansrobotar skulle, likt utlovade brittiska robotar, ge landet en ny räckvidd.

- Vi har tagit emot en förfrågan från den ukrainska sidan under de senaste dagarna, säger en icke namngiven talesperson till nyhetsbyrån AFP, som därigenom bekräftar uppgifter som förekommit i tyska medier.

Enligt tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz diskuterat dessa robotar tidigare i maj.

Taurus-robotarna (som också kallas KEPD 350) har utvecklats i ett samarbete mellan svenska Saab Bofors Dynamics och tyska MBDA. Det är robotar som avfyras mot mål på marken från flygplan. De har enligt Saab en räckvidd på minst 50 mil.

Sveriges militär använder inte Taurus-robotar. De finns i dag inom militärerna i Tyskland, Spanien och Sydkorea. Tyska Bundeswehr beställde 600 stycken för tio år sedan.

(TT)

56-årige Yuri visar förödelsen i resterna av det som var hans hembyn Bohorodychne, i Donetsk-regionen. Han är nu tillbaka i byn efter att precis som majoriteten av byborna i december ha evakuerats till Dnipro-regionen när det pågick intensiva strider i december. Han bor nu i en grannes hus, som också till stora delar är förstört. Foto: Oleg Petrasyuk/EPA/TT

Ryssland: Långdistansvapen levererade av väst nedskjutna 

Ryssland har skjutit ned två kryssningsrobotar av modellen ”Storm Shadow”, som nyligen levererats till Ukraina från Storbritannien. Det uppger den statligt kontrollerade nyhetsbyrån RIA med hänvisning till ett uttalande från det ryska försvarsdepartementet. Det framgår inte var robotarna sköts ned.

RIA rapporterar också enligt nyhetsbyrån Reuters att Ryssland det senaste dygnet skjutit ned 12 ukrainska drönare.

Beskedet att Storbritannien skickar långdistansvapen till Ukraina inför den väntade motoffensiven kom tidigare den här månaden. ”Storm Shadow” har en räckvidd på 25 mil och kan avfyras från ukrainska stridsflygplan.

Ryssland har kallat leveranserna bland annat för “ytterligare ett extremt fientligt steg av London”.

Daim och Marabou svartlistas av Ukraina

Ukraina svartlistar livsmedelsjätten Mondelez, som äger varumärken som Marabou, O'boy och Daim.

Myndigheter i Ukraina anser att företaget att bidrar till Rysslands krigskassa.

Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet, skriver i ett sms till TT att Ukraina vill göra omvärlden varse att företaget inte har lämnat Ryssland:

"De har tre fabriker där och bidrar genom tillverkning i Ryssland till att betala skatt till den ryska statskassan. Eftersom Ryssland är en krigsekonomi går pengarna på ett eller annat sätt till att finansiera Rysslands krigföring i Ukraina med det yttersta målet att utplåna Ukraina som en stat och nation".

TT

Senaste om: Kriget i Ukraina