Direkt

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här flyr barn och vuxna raketattackerna i Kiev. Foto: Twitter

Kriget i Ukraina

Fartyg med rysk gas har lagt till i Nynäshamn

Fartyget ”Coral Energy" transporterar flytande rysk fossilgas och har på fredagsförmiddagen åter lagt till i Nynäshamn för att lossa. Det rapporterar Aftonbladet.

Fartyget avgick den 21 februari från ryska Vysotsk vid Finska viken, och gasterminalen i hamnstaden ägs av statligt kontrollerade Gazprom. Köpare av gasen är det finska statliga energibolaget Gasum, med terminal i Nynäshamn. Bolaget vill inte berätta hur stor andel av fossilgasen bolaget säljer i Sverige, skriver Aftonbladet.

Redan i maj förra året beslutade riksdagen att importen av rysk energi skulle stoppas, men handeln har alltså ändå fortsatt. SVT Nyheter har tidigare rapporterat om gastransporterna med ett fartyg från samma rederi.
– Vi levererar gasen till våra kunder i Sverige. Vi har kunder inom tre segment: industri, transport och sjöfart, sade
Olga Väisänen, ansvarig för kommunikation och hållbarhet på energibolaget Gasum, till SVT i mars förra året.

Rysk gas anlände i dag till Nynäshamns hamn. Foto: Claudio Bresciani/TT

Överblick

Pinnat inlägg

Hur stor del av Ukraina har Ryssland tagit?

Se vilka områden i Ukraina som Ryssland har kontroll över just nu och ytterligare kartor som ger kontext till kriget:

Wagner kan få ny roll - försvara ryskt territorium

Enligt Wagner-ledaren Jevgenij Prigozjin kan Wagnergruppens nästa roll bli att försvara ryskt territorium, enligt CNN. Prigozjin har föreslagit detta för den ryska ledningen, uppgav han till ryska reportrar under onsdagen.

Han ska även ha sagt att Wagner vill ha "minst en månads återhämtning" efter flera månaders strid i staden Bachmut i östra Ukraina. Han tror även att det är “sannolikt” att fler strider framöver kommer att utkämpas på ryskt territorium.

Wagnergruppen ska lämna Bachmut senast den 5 juni och ersättas av reguljära ryska styrkor.

Jevgenij Prigozjin, i mitten, besöker ett läger för en Wagner-enhet på okänd plats. Foto: Prigozhin Press Service/TT

Ulf Kristersson i möte med Macron och Zelenskyj

Under torsdagen träffade statsminister Ulf Kristersson (M) bland andra Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Frankrikes president Emmanuel Macron i ett multilateralt möte i Moldavien. Mötet hölls vid det pågående toppmötet European Political Community. Mötet handlade om mer stöd till Ukraina, bland annat hur man skulle kunna att stärka Ukrainas luftförsvar, inklusive stridsflygplan.

– Med Zelenskyj pratade vi framförallt luftförsvar. Vi var ett antal länder som pratade hur vi bäst stöttar Ukraina med luftförsvar. Det kan vara med luftvärn eller att träna piloter till exempel. Även Sverige har erbjudit att utbilda ukrainska piloter, säger Ulf Kristersson efter mötet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

Ryssland: Två skadade i explosion i Belgorod

Två personer ska ha skadats efter en explosion i ryska Belgorod, skriver regionens guvernör, Vyacheslav Gladkov på telegram.

Enligt Gladkov ska en drönare fallit ned på en väg, exploderat, och två personer fick föras till sjukhus.

Ryska frivilliga: Inlett ny räd mot Belgorod

Två frivilliga ryska grupperingar, som strider för Ukraina, fick internationell uppmärksamhet efter en räd i den ryska Belgorodregionen i maj.

Under morgonen påstod de via sina Telegramkanaler att de påbörjat nya attacker mot regionen, något som rapporterats av flera ukrainska medier.

Några konkreta bevis för påståendet presenteras dock inte. Det sparsmakade bildmaterial grupperna delat är mycket svårt att geolokalisera eller för den delen verifiera.

Ryska försvarsdepartementet avvisade under morgonen påståendet om att en ny räd inletts.

Markerad händelse

Ukraina: 484 barn dödade sedan invasionen

Idag uppmärksammas "barnens dag" i Ukraina. Flera myndigheter har därför gått ut med pressmeddelanden gällande barnens situation i landet.

Ukrainas riksåklagare säger i ett uttalande via den ukrainska militärens nyhetstjänst att 484 barn dödats sedan den ryska invasionen inleddes. Siffran rimmar med bland annat FN:s uppskattning på minst 501 barn döda från i början av april.

Över 900 barn ska ha skadats under kriget hittills, enligt både Ukraina och Rädda Barnen.

Efter dödsfallen - skyddsrum ska kontrolleras

Barnet och de två kvinnor som dödades i Kiev under den tidiga morgonen försökte förgäves ta sig in i ett låst skyddsrum, uppger ukrainska myndigheter. En brottsutredning har inletts.

Enligt stadens borgmästare ska nu polisen kontrollera att samtliga skyddsrum i staden är öppna. Alla stadsdelschefer ska ha uppmanats att se över driften av skyddsrummen i sitt område.

Mystiska Moskvadrönaren förbryllar experter

Ukraina förnekar ansvar för tisdagens drönarattacker mot Moskva. Men videoklipp från angreppet pekar på att det kan röra sig om ukrainska drönare, enligt en expert som SVT har pratat med.

–Jag misstänker att källan är Ukraina, men det finns fortfarande många obesvarade frågor, säger drönarexperten David Hambling.

Läs artikeln här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Zelenskyj på plats i Moldavien

President Volodymyr Zelenskyj har anlänt i Moldavien för att delta vid dagens EU-toppmöte tillsammans med ett femtiotal andra europeiska ledare.

Med sig tar han den ukrainska önskan om att snabbt bli medlemmar i både EU och Nato, samt planer på att utveckla utökade militära samarbeten med andra länder.

Ukraina har den senaste tiden betonat sin önskan om att få stridsflyg skickade till sig, helst amerikanska F-16, men även svenska JAS Gripen.

Statsminister Ulf Kristersson (M) är också på plats för mötet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Här är striderna som värst just nu

Ryssarna försöker fortfarande pressa ut ukrainarna från regionerna Donetsk och Luhansk, skriver den ukrainska militären i en ny lägesrapport.

I nordöst, vid orterna Kupiansk och Lyman, omkring den nu ockuperade staden Bachmut i öst samt vid staden Marinka i syd uppges striderna ha varit värst det senaste dygnet.

En rad andra orter ska ha bombats av ryssarna, däribland Avdiivka där mycket hårda strider pågått sedan invasionens början.

En ukrainsk soldat i närheten av Bachmut. Foto: Efrem Lukatsky/TT

Rysk guvernör: Attacker mot Belgorod

Guvernören i den ryska regionen Belgorod skriver på Telegram att flera orter beskjutits under natten av den ukrainska militären. Flera personer och byggnader uppges ha skadats.

Belgorodregionen, som gränsar till Ukraina, hamnade i blickfånget när ryska frivilliga som slåss på ukrainarnas sida genomförde en räd över gränsen i mitten av maj.

Ukrainarna har vid flera tillfällen understrukit att regionen spelar en viktig roll i ryssarnas ständiga drönar- och raketattacker mot ukrainska städer.

I klippet nedan syns ett hus brinna på Leningatan i Tjebekino, Belgorod. Bilderna har geolokaliserats och verifierats av SVT Nyheter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Senaste om: Kriget i Ukraina