Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kan stridsflygplanet F-16 påverka kriget i Ukraina. Foto: BEVRT

Kriget i Ukraina

Fartyg med rysk gas har lagt till i Nynäshamn

Fartyget ”Coral Energy" transporterar flytande rysk fossilgas och har på fredagsförmiddagen åter lagt till i Nynäshamn för att lossa. Det rapporterar Aftonbladet.

Fartyget avgick den 21 februari från ryska Vysotsk vid Finska viken, och gasterminalen i hamnstaden ägs av statligt kontrollerade Gazprom. Köpare av gasen är det finska statliga energibolaget Gasum, med terminal i Nynäshamn. Bolaget vill inte berätta hur stor andel av fossilgasen bolaget säljer i Sverige, skriver Aftonbladet.

Redan i maj förra året beslutade riksdagen att importen av rysk energi skulle stoppas, men handeln har alltså ändå fortsatt. SVT Nyheter har tidigare rapporterat om gastransporterna med ett fartyg från samma rederi.
– Vi levererar gasen till våra kunder i Sverige. Vi har kunder inom tre segment: industri, transport och sjöfart, sade
Olga Väisänen, ansvarig för kommunikation och hållbarhet på energibolaget Gasum, till SVT i mars förra året.

Rysk gas anlände i dag till Nynäshamns hamn. Foto: Claudio Bresciani/TT

Överblick

Markerad händelse

Barnsjukhuset i Kiev: 50 patienter har återvänt

Två avdelningar på det bombade barnsjukhuset i Kiev har öppnat igen och 50 patienter har återvänt. Det handlar om den onkologiska avdelningen och hematologiska avdelningen, skriver Suspilne.

Sjukhusets chef, Volodymyr Zhovnir, säger i en video att alla patienter återvänt till den onkologiska avdelningen, även de unga cancerpatienterna.

Ett antal andra avdelningar har även kunnat öppnas igen.

Två av sjukhusets byggnader är så pass förstörda att de inte kommer kunna användas. En ny större byggnad ska ersätta dem.

Under bombningen av barnsjukhuset dog två personer och 32 skadades. Totalt dog 34 personer i Kiev av de ryska anfallen den 8 juli.

Markerad händelse

Rysk attack i Charkiv: 25 skadade och två döda

Byn Buda i Charkivregionen besköts under lördagen av två Iskander-robotar, skriver regionens guvernör Oleg Sinegubov. Anfallen skadade 25 personer och två dött har dött.

Enligt guvernören skedde anfallen nära tågstationen i byn. Förutom stationsbyggnaden och tågrälsen ska 26 bostadshus, nio administrativa byggnader och tre tillfälliga byggnader skadats.

Även en ambulans ska ha blivit beskjuten när den tog sig till platsen.

Markerad händelse

Kreml varnar: USA:s robotar hotar städer i väst

USA:s plan att stationera långdistansrobotar i Tyskland väcker ont blod i Ryssland.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger i en rysk tv-intervju att robotarna i förlängningen hotar flera europeiska städer.

- Vi har tillräcklig kapacitet till att slå ut dessa robotar, men de potentiella offren är huvudstäderna i de länder robotarna avfyrats från, säger han.

När USA i veckan offentliggjorde sina planer att placera kryssningsrobotar i Tyskland, varnade Ryssland för att det kan leda till ett nytt kallt krig.

På fredagen pratade ländernas försvarsministrar och betonade vikten av att minska risken för en "möjlig eskalering". (TT)

Kremls talesperson Dmitrij Peskov
Kremls talesperson Dmitrij Peskov varnar USA och Europa.
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Ny rysk offensiv att vänta i norr

Chefen för Ukrainas militära underrättelsetjänst, Kyrylo Budanov, fruktar att en ny rysk offensiv kommer att inledas mot norra Ukraina, säger han i en intervju med NV, enligt Kiev Independent.

- Om jag börjar svara på frågan (var attacken kommer att ske) skapar jag panik, säger Budanov och fortsätter:

- Låt mig bara säga att det finns problem, och att de tenderar att bli värre.

I maj öppnade Ryssland en ny front i norra Ukraina, mot regionen Charkiv. Enligt Budanov kan det nu komma att bildas ännu en ny front längs norra gränsen.

I videon hör du SVT:s utrikesreporter Bert Sundströms analys om Charkivfronten, från när Ryssland började attackera området i maj.

Markerad händelse

Polen öppnar för att skjuta ner ryska robotar

Ukraina föreslår att Polen ska skjuta ner ryska robotar på ukrainskt territorium om de hotar att kränka polskt luftrum.

- Det är en idé, säger polens utrikesminister Radoslaw Sikorski till BBC.

Enligt utrikesministern kränker vissa ryska robotar polskt luftrum innan de slår ner vid den ukrainska staden Lviv, på gränsen till Polen.

- Vårt dilemma är att om vi endast skjuter ner de i vårt luftrum blir spillrorna en risk för vårt folk, säger ministern och fortsätter:

- Ukraina säger: "Vi har inget emot det, gör det i vårt luftrum om de riskerar att korsa polskt territorium."

Polen ska lyfta förslaget med sina allierade och menar att USA:s åsikt är viktig.

Zelenskyj och Tusk lämnar över mappar.
Förslaget uppkom när de båda länderna signerade försvarsavtal i veckan. I bild Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Polens premiärminister Donald Tusk. Foto: Czarek Sokolowski/TT
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Busshållplats bombad – fyra döda

Fyra personer dog då två ryska bomber släpptes på en busshållplats och en administrativ byggnad i den ukrainska staden Myrnograd, enligt ukrainsk nationell polis. Ytterligare nio personer skadades.

I det ryska anfallet förstördes åtta flervåningshus, fem villor, två administrativa byggnader, två skolbyggnader och en civil bil, uppger polisen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Rysk oljedepå brinner efter drönarattack

"Som resultatet av en drönarattack, uppstod en eld på en oljedepå... Det finns inga döda eller skadade", skriver Vasily Golubev, guvernör för den ryska regionen Rostov, öster om Ukraina.

Enligt källor till Kiev Independent låg den ukrainska säkerhetstjänsten bakom attacken.

Vid klockan 04:00 under onsdagen kom larmet om attacken. Klockan 10:19 var elden släckt, enligt guvernören.

Ukraina har under lång tid riktat in sig på oljeraffinaderier och oljedepåer när de med drönare attackerar mål i Ryssland. Hur stor skada gör attackerna? Hör om det i videon ovan.

Markerad händelse

Tjeckien: Tusentals granater till Ukraina i sommar

Den tjeckiska presidenten Petr Pavel sa under fredagen att Ukraina kommer att få 50 000 artillerigranater i juli och augusti. Från och med september, till slutet av året, kommer Tjeckien att leverera 80 000 till 100 000 granater i månaden, enligt presidenten, rapporterar ukrainska medier.

Ammunitionsleveranser från Tjeckien har varit planerade sedan i våras då landet meddelade att det lokaliserat 800 000 artillerigranater, utanför EU, att köpa och leverera till Ukraina.

De första artillerigranaterna har redan anlänt, skrev premiärministern Petr Fiala i juni.

Flera länder, däribland Sverige, har stöttat Tjeckiens initiativ ekonomiskt.

Petr Pavel framför mikrofon som läser
Petr Pavel på Natotoppmötet i Washington i veckan. Foto: Saul Loeb/TT

Zelensky till Storbritannien

Ukrainas president Zelenskyj väntas resa till Storbritannien nästa vecka för att diskutera Ukraina, europeisk säkerhet och demokrati med europeiska ledare, rapporterar The Guardian.

Ukrainas president mötte den nya premiärministern Keir Starmer förra veckan vid Nato-toppmötet i Washington. Men detta blir det första mötet med en bredare delegation från Labourregeringen.

Markerad händelse

USA och Ryssland i samtal: "Minska risken för eskalering"

Den ryska försvarsministern Andrej Belousov har haft ett telefonsamtal med den amerikanska försvarsministern lloyd Austin, skriver det ryska försvarsdepartementet på Telegram.

Samtalet ska enligt departementet ha tagits på ryskt initiativ och de två försvarsministrarna ska ha diskuterat frågan om att förebygga säkerhetshot och minska risken för en eventuell eskalering i kriget.

Samtalet är även det andra på kort tid. Och på en presskonferens säger Pentagons biträdande pressekreterare, Sabrina Singh, att Lloyd Austin under samtalet betonat vikten av att upprätthålla kommunikationen mellan de två länderna.