Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför trappar Ukraina upp attackerna mot Krim – hör överstelöjtnant Joakim Paasikivi i klippet. Foto: Twitter/SVT

Kriget i Ukraina

Kraftiga bränder efter drönarattack mot Lviv

Tidigt på tisdagsmorgonen utsattes staden Lviv i Ukrainas västligaste delar för en rysk drönarattack, uppger ukrainska myndigheter. Enligt den lokala räddningstjänsten utlöste attacken omfattande bränder i tre lagerbyggnader i staden.

En person uppges ha dödats i attacken medan ytterligare en ska ha skadats allvarligt. Enligt regionens guvernör, Maxim Kozitsky, var byggnaderna som träffades civila.

"Jag vill understryka att det här var vanliga industribyggnader. Inget militärt fanns i dem", skriver han på Telegram.

Enligt guvernören sköts sammanlagt 15 drönare som rörde sig mot Lviv-regionen ned under natten. Tre ska dock ha lyckats ta sig igenom det ukrainska luftvärnet.

Se bilder från släckningsarbetet i klippet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Överblick

Markerad händelse

130 000 ryssar kallas till militärtjänst i höst

Ryssland kallar 130 000 medborgare till lagstadgad militärtjänst i höst, rapporterar Reuters.

I mars kallades 147 000 personer in för att göra militärtjänst under våren.

Tidigare i september sade president Putin att han förväntar sig ett långvarigt krig mot Ukraina, och förra året meddelade Ryssland en plan om att öka militär personal med över 30 procent till över 1,5 miljoner personer.

Alla män i Ryssland ska göra militärtjänst i ett år mellan åldrarna 18 och 27. Nyligen röstade parlamentet för att höja maxåldern för att kunna bli inkallad från 27 till 30 år.

Specialister ska planera produktion av utrustning

Specialister väntas komma till Ukraina för att hjälpa till att planera inhemsk produktion av militärutrustning, säger presidentens stabschef Andriy Yermak till ukrainska medier.

- Jag tror att specialister kommer att anlända mycket snart, för att skapa en plan för en egen produktion av allt vi behöver. Först och främst gällande luftvärn, sade han.

Ukraina minns nazisternas offer i Babij Jar

Den 29 och 30 september 1941 mördade nazisterna närmare 34 000 judiska barn, kvinnor och män vid Babij Jar i västra Kiev. De följande två åren mördades uppemot 70 000 judar, romer, ukrainare, polacker och sovjetiska krigsfångar vid Babij Jar.

-Det är mycket viktigt att alltid minnas historien, för att inte glömma, aldrig igen är inte tomma ord, sa president Zelenskyj efter minnesstunden. Presidenten, som själv är jude, har personliga skäl att inte glömma. Flera i hans släkt mördades av nazisterna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ryssland firar annektering av ukrainska regioner

Människor samlas på röda torget i Moskva där en konsert planeras äga rum på fredagskvällen för att fira annekteringen av fyra ukrainska territorier.

Den 30 december 2022 undertecknade Putin och de rysktillsatta ledarna i fyra regioner i sydöstra Ukraina avtal om att områdena skulle bli ryska.

Med anledning av årsdagen kommer Putin i morgon att hålla ett tal till folket via videolänk, enligt Kreml.

Foto: Alexander Nemenov/Afp

Ukraina: Ryskt radarsystem förstört

Den ukrainska säkerhetstjänsten, SBU, har i en drönarattack slagit ut det ryska radarsystemet Kasta i Kursk-regionen. Det skriver den ukrainska nyhetstjänsten Hromadske med hänvisning till en källa inom SBU.

Enligt källan hade Kasta en särskild förmåga att upptäcka mycket lågt flygande luftföremål, men den missade då, enligt källan, SBU:s drönare.

Attacken ska ha skett samtidigt som flera ukrainska drönare attackerade Kursk-regionen under natten till fredag.

Inför nya sanktioner - reaktion på skenval

Storbritannien fryser tillgångar och inför inreseförbud för flera tjänstemän i de av Ryssland annekterade regionerna Donetsk, Cherson, Zaporizjzja och Krim. Det som en del av landets sanktionspaket mot Ryssland, rapporterar The Guardian.

Personerna ska enligt Storbritannien varit med och administrerat de val som hölls för några veckor sedan och som av väst och Ukraina dömts ut som skenval. 
- Storbritannien kommer aldrig att erkänna Rysslands anspråk på ukrainskt territorium, säger utrikesminister James Cleverly i ett uttalande.

Storbritannien har också lagt till bland annat Rysslands minister för nödsituationer, Alexander Kurenkov, på landets sanktionslista.

Boende i Kupijansk promenerar på en krigshärjad gata. Staden ligger bara någon mil från fronten. Foto: Roman Pilipey/TT
Markerad händelse

Britterna: Wagnersoldater bidrar med erfarenhet

Före-detta anställda Wagnersoldater har återvänt till Ukraina, skriver det brittiska försvarsdepartementet på X. Redan tidigare i veckan uppgav den ukrainska militären att så var fallet och att Wagneriternas antal uppgår till ett antal hundra personer.

Exakt vad de för närvarande gör i Ukraina är dock oklart, enligt britterna. Det är troligt att några av dem tagit anställning i den ryska armén medan andra gått in i nya legosoldatsstyrkor.

Ukrainska militärer har spelat ner betydelsen av att Wagneriterna nu återvänt, men britterna menar att de kan bidra med viktiga erfarenheter för de ryska styrkorna.

Markerad händelse

Putin i möte med Wagnertopp

President Vladimir Putin träffade under torsdagen Andrej Trosjev, en högt uppsatt befälhavare inom Wagnergruppen, ett möte som visats i statlig rysk tv.

Mötet med Trosjev, som enligt Kreml numera är anställd i den ryska militären, handlade om hur man bäst kan använda sig av frivilliga enheter i kriget i Ukraina, skriver Reuters.

- Du har själv stridit i en sådan enhet under mer än ett år. Du vet hur det är och hur det ska göras, sa Putin till Trosjev.

I dagarna har ukrainska militärer uppgett att tidigare Wagnersoldater återigen befinner sig i Ukraina och att de väntar på att få kontrakt med den ryska militären.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

Ryska försvaret: Inga planer på ny mobilisering

På måndag rycker ryska värnpliktiga in för att tjänstgöra 12 månader i armén, skriver den statliga ryska nyhetsbyrån RIA.

De citerar en rysk konteramiral som understryker att det inte finns några planer på en ytterligare mobilisering och att de värnpliktiga inte kommer skickas till Ukraina.

Enligt honom har militären tillräckligt med frivilliga rekryter för att täcka personalbehovet. Detta efter en intensiv rekryteringskampanj under året.

I början av september hävdade det försvarsdepartementet att omkring 280 000 personer skrivit på kontrakt med militären sedan den 1 januari.

Reklam för den ryska militären vid ett kafé i centrala Moskva den 28 september. Foto: AP/TT

Senaste om: Kriget i Ukraina