Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför trappar Ukraina upp attackerna mot Krim – hör överstelöjtnant Joakim Paasikivi i klippet. Foto: Twitter/SVT

Kriget i Ukraina

TV4:s team attackerade av drönarmissil i Ukraina

TV4:s team på plats i Ukraina har attackerats av en drönare i Zaporizjzja-området, uppger tv-kanalen själva.

Teamet, som består av en reporter och en fotograf, hade gått ur sin bil för att filma när bilen träffades av missilen, vid 11.30-tiden på tisdagen.

– Den här gången hade vi tur. Den ryska missilen som släpptes av drönaren vi hörde, den slog in rätt in i bakluckan på vår bil. Som tur var befann sig ingen i bilen, säger reportern Johan Fredriksson till TV4.

Ingen i teamet skadades i attacken, dock skadades deras lokala producent samt två poliser lindrigt.

Fredrick Malmberg, nyhetschef på TV4 Nyheterna, uppger att man har följt de säkerhetsrutiner som är uppsatta på redaktionen.

– Båda våra utsända har stor rutin och erfarenhet av att arbeta i krigsområden och det bidrog till att de snabbt förstod vad som höll på att hända, säger Fredrick Malmberg till TV4.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Överblick

Fem skadade i attack mot Zaporizjzja

Fem personer skadades i en rysk robotattack som slog ner utanför Zaporizjzja, uppger militära myndigheter på Telegram. En av de skadade har förts till sjukhus för vård.

Två explosioner skedde strax efter 10 på förmiddagen och slog mot byn Matviivka, enligt regionens guvernör.

Svenska företag vid ukrainsk vapenkonferens

Flera svenska företag, liksom representanter från svenska ambassaden, var på plats vid ett försvarsindustriforum i Ukraina under fredagen, bekräftar Säkerhets- och försvarsföretagen för TT. Vilka företag det rör sig om vill branschorganisation inte kommentera, med hänvisning till säkerhetsskäl.

Sverige har tidigare meddelat att man vill samarbeta med Ukraina om att tillverka stridsfordonen CV-90 i Ukraina. Men tillverkaren BAE Systems Hägglunds uppger för TT att man inte hade någon personal på plats vid konferensen.
(TT)

Markerad händelse

Rumänskt luftrum kan ha kränkts

Nato-landet Rumänien undersöker en möjlig kränkning av deras luftrum under nattens ryska attack mot grannlandet Ukraina. Det meddelar den rumänska försvarsministern under lördagsförmiddagen skriver Reuters.

Flera gånger den senaste månaden har fragment av ryska drönare fallit ned på rumänsk mark när Ryssland attackerat hamninfrastruktur längs Donau. Detta för att störa den ukrainska exporten av spannmål efter det havererade spannmålsavtalet.

Drönarsvärmar ska ha rört sig vid gränsen nära de rumänska regionerna Tuleca och Galati. Man undersöker nu om något fallit ned på rumänsk sida.

Storbritannien: Trusjev är en förrädare för Wagner

Putin hade ett möte under gårdagen med den tidigare stabschefen för Wagnergruppen, Andrej Trosjev då han gav honom i uppdrag att se över och etablera nya grupper av volontära stridande enheter.

Det är troligt att många Wagner-veteraner ser Trosjev som en förrädare eftersom han under Wagnerupproret i juni försökte förmå legosoldaterna att skriva kontrakt direkt med ryska armén. Det skriver det brittiska försvarsdepartementet i sin senaste underrättelseuppdatering.

Britterna menar att mötet är en indikation på att Ryssland kommer fortsätta att använda privatarméer i anfallskriget mot Ukraina och att man nu planerar för Wagnergruppens framtid.

"Vampyrdrönare" har börjat användas i ukrainska offensiver

Drönaren Vampire ingår i bygget av en ny toppmodern drönararmé som ska skapa fördel för Ukraina i kriget. De kan användas för spaning, för att släppa bomber eller själva explodera när de träffar sina mål.

Under en offensiv nära den ockuperade staden Bachmut i landets östra delar används ukrainsktillverkade drönare av typen Vampire.

- Drönarna ser på natten som i dagsljus, säger en drönarpilot som går under namnet Groove till CNN, som har fått följa med under insatsen.

Soldaterna har utrustning för mörkerseende som ger piloterna en viktig fördel nattetid. Videoklipp som filmats med nattkameror visar när drönarna släpper bomber på ryska bepansrade fordon.

(TT)

Ryssland: Ukrainsk attack mot Belgorod

Ryska försvarsdepartementet uppger på Telegram att de avvärjt en drönarattack mot gränsregionen Belgorod under lördagsmorgonen. Enligt Ryssland ska nio robotar ha skjutits ner av det ryska luftvärnssystemet.

Markerad händelse

Rysk drönarattack mot västra Ukraina

Viktigt infrastruktur har attackerats i Vinnytsiaregionen i västra Ukraina under natten mot lördag. Det uppger regionala guvernören Sergij Borzov. Exakt vad som träffats och hur pass omfattande skadorna blivit är oklart.

Enligt ukrainska public service-kanalen Suspilne rör det sig om drönarattacker. 30 av totalt 40 avfyrade iranska shahed-drönare ska ha skjutits ner över Vinnytsia, sex över Odessa och fyra över Mykolajiv.

Attacken i Vinnytsia gör att man evakuerat boende i området närmast attacken under morgonen.

Markerad händelse

Ukrainas Sverigeambassadör hoppfull om Jas Gripen

Ukraina behöver fortsatt mycket stöd från Sverige och omvärlden. Det säger Ukrainas ambassadör i Sverige i Ekots lördagsintervju.

- Det mest akuta i dag är luftförsvarssystem, de borde vara där för att skydda våra civila, vårt elnät och vår infrastruktur, säger
Andrii Plakhotniuk.

Från Sverige, som bland annat levererat artillerisystemet Archer till Ukraina önskar man som bekant att Jas Gripen ska kunna användas.

- Nu diskuterar vi vad som behövs för att vi ska kunna ta emot Jas Gripen. Ryssland behöver överraskningar på slagfältet, säger ambassadören.

Markerad händelse

130 000 ryssar kallas till militärtjänst i höst

Ryssland kallar 130 000 medborgare till lagstadgad militärtjänst i höst, rapporterar Reuters.

I mars kallades 147 000 personer in för att göra militärtjänst under våren.

Tidigare i september sade president Putin att han förväntar sig ett långvarigt krig mot Ukraina, och förra året meddelade Ryssland en plan om att öka militär personal med över 30 procent till över 1,5 miljoner personer.

Alla män i Ryssland ska göra militärtjänst i ett år mellan åldrarna 18 och 27. Nyligen röstade parlamentet för att höja maxåldern för att kunna bli inkallad från 27 till 30 år.

Specialister ska planera produktion av utrustning

Specialister väntas komma till Ukraina för att hjälpa till att planera inhemsk produktion av militärutrustning, säger presidentens stabschef Andriy Yermak till ukrainska medier.

- Jag tror att specialister kommer att anlända mycket snart, för att skapa en plan för en egen produktion av allt vi behöver. Först och främst gällande luftvärn, sade han.

Senaste om: Kriget i Ukraina