Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Källor: Ukraina vill bjuda in Ryssland till samtal

Ryssland var inte inbjudna till fredsmötet i Schweiz i juni. Nu ska Ukraina ha uttryckt en vilja att arrangera ett andra möte med Ryssland som deltagare, uppger källor med insyn för Bloomberg.

Helst vill ukrainarna, enligt källorna, att mötet äger rum innan valet i USA i november som skulle kunna innebära att Donald Trump blir ny president.

Andra källor som tidningen pratat med har uttryckt skepsis över möjligheten till ett möte med både Ukraina och Ryssland närvarande.

Hör mer om vad som krävs för fredssamtal mellan sidorna i klippet ovan. Läs mer här.

Överblick

Rysslands hävdar kontroll över två byar

Det ryska försvarsdepartementet hävdar att ryska styrkor har tagit kontroll över byn Andrijivka i Luhanskregionen och Pisjtjane i Charkivregionen.

Den amerikanska tankesmedjan ISW skriver att geolokaliserade bilder den 20 juli visar hur ryska styrkor hissar en flagga i centrala Pisjtjane.

Andrijivka, som består av några få invånare, var den sista bosättningen i östra Luhanskregionen som Ukraina fortfarande kontrollerade, rapporterar AFP.

Ryssland har de senaste veckorna hävdat kontroll över flera bosättningar vid frontlinjen, men uppges inte ha gjort något avgörande genombrott,

Ukraina förstörde 35 av 39 ryska drönare

Ukrainas luftvärnssystem lyckades förstöra 35 av de 39 drönare som Ryssland avfyrade under natten, uppger Ukrainas flygvapen.
Bland annat försökte Ryssland återigen angripa Kiev, något som skett upprepade gånger den senaste tiden.

Enligt militärförvaltningens chef Serhij Popko visar angreppen mot huvudstaden att Ryssland letar efter nya inflygningsrutter och försöker avslöja var luftförsvaret är placerat.

Minst två döda i drönarattacker mot Ukraina

Minst två personer dog efter ryska drönarattacker mot Kiev och andra delar av Ukraina under natten. Samtidigt har dödssiffran efter fredagens raketattack i Mykolajiv stigit till fyra.

Skador på civil infrastruktur och en energianläggning har rapporteras av lokala myndigheter.

Även från Ryssland kommer rapporter om drönarattacker. I länet Rostov har 26 ukrainska drönare skjutits ned, enligt lokala myndigheter, skriver TT.

Markerad händelse

Trump och Zelenskyj i samtal

På plattformen Truth Social skriver Donald Trump att han haft ett "väldigt bra samtal" med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Trump skriver också att han ska se till att kriget avslutas genom förhandlingar, utan att gå närmare in på hur sådana förhandlingar skulle genomföras eller vad de skulle innehålla.

Zelenskyj har gratulerat Trump till nomineringen som Republikanernas presidentkandidat i ett inlägg på X. Där skriver han också att han och Trump ska ses för att diskutera "vilka steg som kan tas för att skapa fred rättvist och hållbart".

Före detta ukrainsk parlamentsledamot mördad

Iryna Farion lingvist, offentlig person och före detta parlamentsledamot sköts på öppen gata i Lviv, östra Ukraina. Hon dog på sjukhus efter dådet, enligt regionens ledare
Andriy Sadovoy

"Trots doktorernas arbete kunde Iryna Farion inte räddas", skriver han.

Gärningsmannen ska vara på fri fot men sågs av grannar efter attacken.

Iryna Farion var något kontroversiell och sparkades i november 2023 från universitetet där hon var professor. Detta efter att hon kritiserat rysktalande ukrainska soldater och inte ville kalla dem för ukrainare i ett radioprogram. Senare kallade hon soldaterna för "Moskva-älskande" i ett inlägg på sociala medier.

Markerad händelse

Rysk attack mot bostadsområden – tre döda

En rysk robotattack dödade minst tre personer och skadade 14 i ett bostadsområde i Mykolajiv, södra Ukraina.

En av de döda var ett barn. Av de skadade är fyra minderåriga, skriver stadens borgmästare Oleksandr Sienkovych.

Bild på huset som enligt Ukrainas president Zelenskyj skadades i attacken. Foto: President Zelenskyj

Zelenskyj: Kan avsluta krigets heta fas i år

President Volodymyr Zelenskyj säger i en intervju med BBC att han tror att krigets våldsammaste fas kan avslutas innan årets slut, givet att Ukraina och dess allierade håller ihop.

Han understryker återigen vikten av att så många som möjligt ställer sig bakom Ukrainas tiopunktsplan för fred.

- Alla territorier måste inte tas med våld. Jag tror på diplomatins kraft, säger Zelenskyj.

Markerad händelse

Rapport: Därför misslyckades Ukrainas offensiv

En rad faktorer bidrog till att Ukrainas sommaroffensiv 2023 körde fast på sydfronten, skriver den ansedda brittiska försvarstankesmedjan Rusi i en ny rapport.

Enligt dem misslyckades landets allierade med att snabbt nog och i tillräckliga volymer skicka vapen till Ukraina.

Dessutom bestod trupperna som var tänkta att bryta igenom de ryska linjerna till för stor del av nytränade soldater som saknade stridserfarenhet, enligt Rusi.

Ukraina utgick även i för hög utsträckning ifrån att ryssarna skulle bryta ihop och fly likt de gjorde under höstoffensiven 2022, enligt Rusi som också pekar på att Ryssland visste exakt var offensiven skulle ske.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Evan Gershkovich döms till 16 års fängelse

Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich döms till 16 års fängelse i Ryssland för spionage, rapporterar statliga ryska medier. Han har genomgående nekat till brott.

Under dagen lades slutpläderingarna fram i den hårt kritiserade rättegången. Åklagaren yrkade på 18 års fängelse.

Evan Gershkovich påstås ha tagits på bar gärning i mars 2023 när han enligt ryska myndigheter ska ha samlat in hemlig information om landets militär. Både USA och hans arbetsgivare har avfärdat anklagelserna som grundlösa.

Markerad händelse

Källor: Zelenskyj ska prata med Trump

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att det skulle innebära "hårt arbete" för Ukraina om Donald Trump blir vald till USA:s president.

– Men vi är inte rädda för hårt arbete, säger Zelenskyj i en intervju med BBC under sitt besök i Storbritannien.

Zelenskyj menar att Ukraina måste arbeta med USA oavsett vem som är president.

Under fredagen ska Trump och Zelenskyj tala i telefon, enligt två källor till CNN.