Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christopher Forsbäck skadades vid fronten – nu är han tillbaka i Ukraina. Foto: Cornelia Schauermann

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så drabbas ryssar som motsätter sig kriget

I dag är det nästan omöjligt att få en inblick i hur många i Ryssland som är emot det pågående kriget i Ukraina. Det beror främst på rädsla, säger forskaren Anna Kulesjova.

Varenda ord som staten anser vara felaktigt kan leda till ett långt fängelsestraff. Men Kulesjova har gjort djupintervjuer med 100 personer som är emot kriget och den ryska regimen.

Läs artikeln här.

Överblick

Ryssland: Flera mål nedskjutna över Belgorod

Rysk militär störtade 14 luftburna mål över södra Belgorod-regionen och en drönare över intilliggande Voronezh under onsdagen, säger regionala tjänstemän enligt Reuters.

Belgorods guvernör Vyacheslav Gladkov skriver på Telegram att de nedskjutna målen var riktade mot staden Belgorod och att inga skador rapporterades. En ukrainsk flygattack skadade ett antal hem i en stad i regionen, enligt honom.

Voronezhs guvernör Alexander Gusev uppger att en kvinna och ett antal byggnader skadades när drönaren störtades i hans region.

Markerad händelse

Zelenskyj: Attackerat ryskt flygfält

Den ukrainska militären har attackerat ett ryskt flygfält på det ockuperade Krim, säger Ukrianas president Volodymyr Zelenskyj på onsdagskvällen.

"I dag genomförde de ukrainska väpnade styrkorna ett exakt anfall mot ockupanterna i Dzjankoj, på ett flygfält", sa Zelenskyj i en kommentarer efter sitt nattliga tal.

Ryssland har ännu inte kommenterat uppgiften.

Markerad händelse

Tre nya plan från Nederländerna till utbildning

Nederländerna har skickat ytterligare tre F-16 stridsflygplan till en träningsanläggning i Rumänien, där ukrainska piloter och markpersonal får lära sig att flyga och underhålla planen i strid.

Nederländerna har varit en av drivkrafterna bakom en internationell koalition för att förse Ukraina med F-16 för att stärka sitt luftförsvar mot den ryska invasionen.

Danmark, Nederländerna och USA räknar med att leverera den första av dussintals F-16:or till Ukraina inom några månader efter att ha etablerat pilotutbildningsprogrammet och donerat flygplan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s team på väg till fronten

Elin Jönsson är tillsammans med fotograf Lars Lyrefelt på väg till Ukraina för en ny reportageresa.

- Det känns som att det kan bli en spännande resa, säger SVT:s Ukrainakorrespondent.

Markerad händelse

Joe Biden: Vi får inte överge våra vänner

USA:s president Joe Biden uppmanar i en debattartikel i Wall Street Journal representanthuset att rösta igenom det hittills blockerade stödpaketet till Ukraina.

Enligt honom får USA inte överge sina vänner.

"Putin trappar upp sina angrepp med hjälp av sina vänner. Kina ger dem mikroelektronik och annan viktig utrustning för försvarsproduktionen. Iran skickar hundratals drönare. Nordkorea bidrar med artilleri och ballistiska robotar. Ukraina, med sin ammunitionsbrist, tappar kontrollen över mark som de återtagit", skriver Biden och fortsätter.

"Vissa tillfällen i historien kräver ledarskap och mod. Detta är ett av dem."

Joe Biden vill att stödpaketet på 60 miljarder dollar till Ukraina röstas igenom så snart som möjligt. Foto: Eduardo Munoz Alvarez/TT

Tyskland leder nytt luftvärnsinitiativ

Tysklands regering har sjösatt ett nytt mellanstatligt initiativ för att förse Ukraina med ytterligare luftvärnssystem, skriver Tagesschau. Kontakter har redan tagits med än så länge anonyma medlemmar i Nato och EU.

Landet skickade nyligen ytterligare ett Patriotsystem till Ukraina, som bett om över 20 sådana för att kunna skydda sina städer från de dagliga ryska luftangreppen.

"Vi måste ta en allvarlig titt på om det finns andra system som kan göras tillgängliga för Ukraina snabbt", säger en talesperson för tyska UD och tillägger att "omedelbara" leveranser är nödvändiga.

Markerad händelse

Underrättelsekommitén: Rösta om Ukrainastödet

Det amerikanska representanthusets underrättelsekommitté uppmanar talmannen att lägga fram det hittills blockerade stödpaketet till Ukraina för omröstning.

Detta efter att ha fått en hemlig briefing om läget vid fronten av bland annat representanter från landets underrättelsetjänst.

"Vi måste rösta igenom Ukrainastödet nu", skriver de och beskriver läget för den ukrainska militären som "kritiskt."

Paketet på 60 miljarder dollar har röstats igenom av senaten, men fastnat i representanthuset sedan republikanerna och talman Mike Johnson, som bland annat velat ha hårdare migrationsåtgärder i utbyte, satt sig på tvären.

Den repulikanske talmannen Mike Johnson pressas att släppa fram stödpaketet menat för Ukraina, Israel och Taiwan. Foto: Michael Reynolds/TT

Björn • Varför skriver ni inte hur många civila som har dödats i Ukraina av Ryssland s terror.?

Hej Björn! Enligt FN har minst 10 675 civila dödats sedan den 24 februari 2022. Det verkliga antalet tros vara mycket högre. Ukraina har till exempel sagt att de utgår ifrån att tiotusentals dödats i de östra delarna av landet, dit de på grund av ockupationen inte har tillgång.

Markerad händelse

BBC och Mediazona: Minst 50 000 ryssar har dött

BBC och den oberoende nyhetssajten Mediazona har under kriget löpande publicerat siffror på antalet ryska dödsfall med utgångspunkt i öppna källor.

BBC skriver nu att de kan bekräfta att över 50 000 ryska soldater stupat, vilket Mediazona rapporterade redan den 5 april.

De är tydliga med att den verkliga siffran sannolikt är mycket högre. Mediazona skriver också på sin hemsida att de inte räknat med de soldater som dött i tjänst för de så kallade folkrepublikerna Donetsk och Luhansk.

President Zelenskyj uppgav i februari att omkring 180 000 ryssar och 31 000 ukrainare dödats i kriget, siffror som inte verifierats av oberoende aktörer.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Minst 17 döda i attack mot Tjernihiv

På onsdagsmorgonen slog minst tre ryska robotar ner i ukrainska Tjernihivs centrala delar, enligt lokala myndigheter.

Minst 17 personer ska ha dött och åtminstone 61 skadats, uppger räddningstjänsten på på Telegram.

"Det finns fortfarande människor under spillrorna. En sök- och räddningsinsats pågår", skriver de.

President Zelenskyj skickar sina kondoleanser till offrens familjer.

"Detta hade inte hänt om Ukraina fått tillräckligt med luftvärn och om världen var tillräckligt beslutsam om att stoppa Rysslands terror", skriver han på Telegram.