Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se var Ryssland ryckt fram i nordöstra Ukraina senaste tiden och hör Johan Norberg, militäranalytiker FOI analysera läget. Foto: SVT

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Regeringen: Sveriges stridsbåt 90 till Ukraina

Sverige ska skicka stridsbåt 90, gruppbåtar samt undervattensvapen till Ukraina, meddelar regeringen och Sverigedemokraterna vid en pressträff.

Båtarna är en del av det 7,1 miljarder stora militära stödpaketet som ska skickas till landet, det 15.e och största från Sverige hittills.

Sverige ska även leverera bland annat artilleriammunition för två miljarder kronor, ett antal robot 70-system, pansarvärnsrobotar, granatgevär, handgranater och sjuktransportfordon.

I stödpaketet ingår också en miljard kronor som ska göra det möjligt för Ukraina att beställa nyproducerade stridsfordon 90.

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Forskaren: Det krävs för fredssamtal

Både Ryssland och Ukraina har sagt att konflikten lär sluta med förhandlingar. Men de står långt ifrån varandra i synen på vad som krävs för att sådana ska inledas.

– Parterna har ställt diametralt olika krav på vilka villkor som måste vara uppfyllda, säger Isak Svensson, professor i freds- och konfliktvetenskap.

Läs artikeln här.

Markerad händelse

Zelenskyj: Gjort framsteg i norra Charkiv

Ukrainas militär har tagit "kontroll" över striderna i norra Charkivregionen, uppger president Zelenskyj på Telegram efter ett möte med militären på fredagen.

Generalstaben uppgav tidigare under dagen att man stoppat ryska framryckningar på flera håll i regionen och samtidigt utfört flera motattacker.

Ukrainas försvarschef Oleksandr Syrskyj skriver på Telegram att ryssarna "fullkomligt kört fast i Vovtjansk" och att de även förflyttat reserver dit.

Hårda strider pågår samtidigt fortsatt längs med hela frontlinjen, i synnerhet vid Tjasiv Jar och i områdena öster om Pokrovsk.

President Zelenskyj i Charkiv på fredagen. Foto: Ukrainas presidentstab/TT
Markerad händelse

Kuleba om Putinuppgifterna: Han är rädd

Putin försöker desperat få fredstoppmötet i Schweiz den 15-16 juni att spåra ur. Han är rädd för att det ska bli en framgång.

Det skriver Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba på X i en kommentar på uppgifterna om att Putin ska vara redo att tala om vapenvila med Ukraina.

Kuleba skriver vidare att Putin sänder ut "fåniga signaler om påstådd beredskap för en vapenvila trots att ryska trupper fortsätter att brutalt anfalla Ukraina med missiler och drönare som regnar över ukrainska städer och områden".

Ukraina: Ryska styrkor stoppade vid Charkiv

Ukrainska styrkor har stoppat ryska trupper i Charkivregionen och har gått till motattack. Det säger Ihor Prokhorenko, en
representant för Ukrainas generalstab på fredagen, skriver Kyiv Independent.

Ryska trupper försöker skapa en buffertzon men situationen är för närvarande under kontroll, enligt Prokhorenko.

Ryssland inledde en ny anfallsvåg kring Charkiv den 10 maj.
Några dagar senare, den 16 maj, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att ryska styrkor hade avancerat 10 kilometer in i regionen men sedan stoppats av ukrainska styrkor.

Tyskland levererar tio Leopard 1-stridsvagnar

Tyskland har bland annat levererat tio stycken stridsvagnar av typen Leopard 1 A5 till Ukraina, rapporterar Kyiv Independet med hänvisning till ett uttalande av den tyska regeringen.

Stridsvagnarna levererades i ett gemensamt projekt med Danmark.

Tyskland är det land som ger näst mest militärt stöd till Ukraina efter USA.

Tyskland planerar att öka sitt stöd med ytterligare 3,8 miljarder euro under 2024, rapporterar Kyiv Independet och hänvisar till nyhetsbyrån Reuters.

Lavrov: USA-vapen används redan utanför zonen

Ukraina har redan använt amerikanska vapen vid attacker utanför konfliktzonen och emot rysk civil infrastruktur. Det uppger Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov.

Lavrov uttalade sig för rysk statlig tv men angav ingen specifik händelse eller plats för att backa upp sitt uttalande.

Här om dagen uppgavs att USA:s utrikesminister Anthony Blinken öppnar för att verka för att förbudet mot att använda amerikanska vapen inne i Ryssland lyfts.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Första kullen USA-utbildade F-16-piloter färdiga

Den första kullen ukrainska piloter har utexaminerats från USA:s F-16-utbildning i Arizona, berättar en tjänsteman från nationalgardet för tidningen Air & Space Forces Magazine.

Den 162:a flygflottiljen i Tucson, Arizona, är det amerikanska
flygvapnets utbildningsenhet för utländska F-16-piloter.

Hur många piloter som tog examen eller när de gjorde det sägs inte på grund av operativ säkerhet.

Vissa europeiska länder utbildar också ukrainska piloter som så småningom kommer att flyga F-16.

Markerad händelse

Källor till Reuters: Putin öppen för vapenvila

Den ryske presidenten Vladimir Putin är öppen för att förhandla om vapenvila för att frysa nuvarande frontlinjer, uppger fyra anonyma källor för nyhetsbyrån Reuters.

Ukraina har dock tidigare sagt att det inte är aktuellt med en vapenvila så länge Ryssland fortfarande ockuperar ukrainska områden, inklusive Krimhalvön.

I juni hålls en fredskonferens i Schweiz där Ukrainas framtid ska diskuteras. Ryssland har inte blivit inbjudna och Zelenskyj har sagt att Putin inte borde komma, men har däremot uppmanat Kina att närvara.

Markerad händelse

Färre fångar i ryska fängelser

Antalet fångar i ryska fängelser minskade med 58.000 förra året, enligt ryska oberoende medier. En utveckling som fortsätter i takt med att fler fångar rekryteras till kriget i Ukraina, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Totalt har 105.000 fångar släppts under 2022-2023, enligt medierna som hänvisar till data publicerad i en officiell tidning om ryska fängelser.

Ryssland som har ett av världens högsta antal fångar och ett vidsträckt område med fångläger började rekrytera fångar till den ukrainska fronten 2022.

Foto: AP Illustration/Peter Hamlin
Foto: AP Illustration/Peter Hamlin
Markerad händelse

Orban: Osannolikt med ryskt Nato-angrepp

Rädslan för att Ryssland skulle attackera något Natoland är obefogad menar Ungerns premiärminister Viktor Orban. Han tillägger att Ukrainakriget är inne på sitt tredje år och visar på Rysslands begränsningar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Orban säger i en intervju i landets statliga radio att Natos militära kapacitet vida överstiger Ukrainas och därför är det osannolikt att Ryssland eller något annat land skulle attackera Nato.

Ungern som är medlem i EU och Nato har nekat militärt stöd till Ukraina sedan Rysslands fullskaliga krig mot Ukraina inleddes.

En lettisk serviceman med Nato-flaggan vid ett jubileum.
En lettisk serviceman med Nato-flaggan vid ett jubileum. Foto: EPA/Toms Kalinis/EPA