• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryska försvarsministeriet har erövrat samma by fem gånger. Se hur lögnen sprids och hur SVT verifierar att det är falskt. Foto: Telegram

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Regeringen: Sveriges stridsbåt 90 till Ukraina

Sverige ska skicka stridsbåt 90, gruppbåtar samt undervattensvapen till Ukraina, meddelar regeringen och Sverigedemokraterna vid en pressträff.

Båtarna är en del av det 7,1 miljarder stora militära stödpaketet som ska skickas till landet, det 15.e och största från Sverige hittills.

Sverige ska även leverera bland annat artilleriammunition för två miljarder kronor, ett antal robot 70-system, pansarvärnsrobotar, granatgevär, handgranater och sjuktransportfordon.

I stödpaketet ingår också en miljard kronor som ska göra det möjligt för Ukraina att beställa nyproducerade stridsfordon 90.

Överblick

Markerad händelse

Ryssland: "Massiv" attack mot Belgorod i natt

Den ryska Belgorodregionen har återigen attackerats med drönare från Ukraina, skriver guvernören Vyacheslav Gladkov på Telegram.

Han kallar attacken för "massiv" men uppger att endast två personer skadats.

Rysslands försvarsdepartement hävdar att de totalt skjutit ner 30 drönare över Belgorodregionen och Voronezhregionen. Hur många som avfyrats totalt framgår inte.

General petas efter larm om höga förluster

Den ukrainske generallöjtnanten Yuriy Sodol sparkas från sin roll som befälhavare för landets gemensamma militära styrkor. Det framgår i ett dekret signerat av president Zelenskyj.

Orsaken framgår inte, men enligt uppgifter till Ukrainska Pravda så har Yuriy Sodol tidigare anklagats för inkompetens och för att ha utsatt sina styrkor för onödigt höga förluster.

Han ersätts av brigadgeneral Andrij Hnatov som tidigare fört befälet över de ukrainska styrkorna i Bachmut.

Markerad händelse

Zelenskyj beordrar utrensning i livvaktsstyrkan

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har beordrat en utrensning av personer som på olika sätt anses misskreditera den statliga livvaktsstyrkan, rapporterar The Guardian.

Landets säkerhetstjänst (SBU) uppgav förra månaden att två officerare i livvaktsstyrkan gripits misstänkta mordplaner på bland andra Zelenskyj.

Uppgiften för utrensningen i enheten hamnar på den nya chefen Oleksey Morozovs bord som Zelenskyj säger ska säkerställa att enbart personer lojala till Ukraina anställs i fortsättningen.

– Naturligtvis måste administrationen rensas från alla dem som inte väljer Ukraina före sig själva, skriver han på Telegram.

Markerad händelse

EU enade om användningen av frysta tillgångar

EU:s utrikesministrar har kommit överens om att intäkterna på ryska frysta tillgångar kan gå till vapen och annat stöd till Ukraina, rapporterar Reuters.

Ungern har tidigare motsatt sig detta genom att lägga in ett veto, men under måndagen rapporterades det om att en lösning för att kringgå Ungerns veto hittats.

Då landet lade ner sin röst istället för att rösta emot en tidigare överenskommelse om hur pengarna skulle användas hävdade EU:s utrikeschef Josep Borell att Ungern inte bör inkluderas i framtida samtal kring detta.

Slutar utbilda ukrainska piloter

Danmarks försvarsminister Troels Lund Poulsen meddelar på måndagen att landet kommer sluta utbilda ukrainska piloter för stridsflyget F-16, rapporterar TT.

Anledningen ska vara danska planer på att inom de närmsta åren övergå till de nyare F-35-planen.

I nuläget utbildas runt 20 piloter för F-16 i Danmark, men några ytterligare utbildningsinsatser kommer inte genomföras efter 2024. Försvarsministern säger dock att Danmark fortfarande kan komma att bidra till pilotutbildning fram över – men då i andra länder.

Markerad händelse

Ukraina: Stort antal offer i attack mot Pokrovsk

Minst fyra personer dödades och åtminstone 34 skadades i en rysk attack mot staden Pokrovsk under natten mot måndagen, uppger regionens guvernör Vadym Filashkin på Telegram.

Enligt honom skadades totalt 17 bostadshus när två ryska robotar slog ner.

"Det har inte funnits några säkra platser kvar i Donetskregionen på mycket länge. Ta hand om er! Evakuera!", skriver Filashkin.

Åklagarkammaren i Donetsk, som lagt upp pixlade bilder på några av offren, skriver på Facebook att de inlett en förundersökning om krigsbrott.

En stor krater som enligt ukrainska myndigheter orsakats av en rysk robot. Foto: Vadym Filashkins Telegramkanal
Markerad händelse

Franske NS-ledaren vill skicka färre vapen

Jordan Bardella, ledare för det franska högernationalistiska partiet Nationell samling, säger vid en presskonferens att han ser Ryssland som ett hot mot landet, men att han samtidigt vill dra ner på vapenleveranserna till Ukraina, skriver Reuters.

Han säger att han, vid en eventuell valvinst, helt utesluter att skicka trupper till landet och att han inte heller vill att Frankrike ska skicka vapen som har förmåga att nå mål inne i Ryssland.

Frankrike har skickat en rad olika vapensystem till Ukraina, bland annat långdistansroboten SCALP som också går under namnet Storm Shadow.

I helgen firades midsommar i Ukraina. Här hoppar två kvinnor över en eld för att enligt traditionen motverka onda andar. Foto: Efrem Lukatsky/TT
Markerad händelse

EU:s 14:e sanktionspaket mot Ryssland antaget

Europeiska rådet har godkänt unionens 14:e sanktionspaket mot Ryssland med anledning av landets aggression mot Ukraina.

Paketet är främst tänkt att begränsa det ryska kringgåendet av de redan rådande sanktionerna via länder utanför Europa.

Åtgärderna ska även förhindra att flytande rysk naturgas, så kallad LNG, skeppas via EU. Dessutom läggs ett hundratal individer till på listan över personer som anses hota Ukrainas suveränitet.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Borell: Kan kringgå Ungern om vapenköp

En lösning har hittats för att kringgå Ungerns veto mot att köpa vapen till Ukraina för intäkterna från de frysta ryska tillgångarna i EU, säger unionens utrikeschef Josep Borrell till FT.

Eftersom landet lade ner sin röst, snarare än att rösta emot, vid en tidigare överenskommelse om hur pengarna ska användas så bör de inte inkluderas i framtida samtal kring detta, enligt honom.

Lösningen, som ännu inte antagits av medlemsländerna, skulle kunna möjliggöra säkerheten för G7-ländernas lån på 50 miljarder dollar till Ukraina, som de frysta ryska tillgångarna i EU är tänkta att betala av.