Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rysslands bombningar av Tjasiv Jar har intensifierats. Staden har pekats ut som ryssarnas nästa mål. Foto: SVT

Kriget i Ukraina

Överblick

Markerad händelse

Rekordstort brittiskt stödpaket till Ukraina

Storbritanniens hittills största militära stödpaket till Ukraina kommer att presenteras av premiärminister Sunak på tisdagen, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Där ingår bland annat 6,7 miljarder kronor, omkring 400 fordon av flera modeller, 60 mindre båtar, 1 600 robotar, däribland långräckviddiga Storm Shadows och luftvärnsrobotar, samt 4 miljoner patroner.

"Om Putin lyckas i detta anfallskrig så kommer han inte att stanna vid polska gränsen", säger Sunak.

Samtidigt väntas de första av de förnyade vapenleveranserna från USA äga rum i en nära framtid sedan stödpaketet på 610 miljarder kronor godkändes i representanthuset i helgen.

Brittiska Storm Shadows med sin räckvidd på 25 mil har spelat en viktig roll för Ukraina i kriget. Foto: Lewis Joly/TT

Flera skadade i attack mot Odessa

Flera explosioner har hörts i Odessa, i södra Ukraina. Minst nio personer ska ha skadats i den ryska attacken, enligt borgmästare Hennadij Truchanov. 14 lägenheter ska också ha fått skador.

Flyglarm har hörts på flera håll i landet, bland annat i huvudstaden Kiev. Invånare uppmanades att söka skydd i en halvtimme innan faran var över.

Ukrainas flygvapen uppgav senare att de skjutit ner 15 av 16 ryska drönare som avfyrats mot landet under natten. Siffran har inte verifierats av oberoende aktörer.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Elin Jönsson på plats vid den raserade TV-masten

SVT:s Ukrainakorrespontent  Elin Jönsson befinner sig på plats i Charkiv där idag en TV-mast förstörts i en rysk attack. Attacken har skapat stor förrödelse men ingen har dött uppger stadens borgmästare.

- De är ledsna över att det har skett men de skojar också lite om att attacken inte har den effekt som ryssarna hoppats på eftersom man använder internet och modern TV idag, säger Elin Jönsson.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukrainsk TV-mast träffad i rysk attack

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att en TV-mast träffats i en rysk attack mot Ukrainas näst största stad Charkiv, vilket lett till signalstörningar.

- För närvarande är det avbrott i den digitala TV-signalen, säger den regionala guvernören Oleh Syniehubov.

Ingen person ska kommit till skada i attacken.

Videor på sociala medier uppges visa hur masten rasar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukrainarna ger pengar till armén på bensinmacken

På alla platser i Ukraina finns möjligheter att skänka pengar till ukrainska armén, som till exempel på restauranger, i klädaffärer eller på bensinstationer.

Markerad händelse

Norge: Nya bidrag till Ukraina samt finansiering

Norge kommer att ge nya bidrag till Ukraina, inklusive finansiering för att förbättra landets luftförsvar. Det sa Norges premiärminister Jonas Gahr Støre till TV2 under måndagen.

Hur stor summa det handlar om vill inte Støre ange än men det ska handla om "betydande summor".

- Vi återkommer till det när vi presenterar den reviderade budgeten", sa Støre.

- Det är dyrt, men att bevara fred och frihet kostar pengar. De som betalar det högsta priset är Ukraina och ukrainare.

Jonas Gahr Støre och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kyiv i augusti 2023. Foto: Heiko Junge/NTB/TT
Markerad händelse

"Kan du föreställa dig 45 dagar utan sömn?"

Ukrainska Suspilne har besökt en psykologisk vårdenhet för militärer. Tusentals soldater har skadats av krigets brutalitet, och en av dem är Sasha som inte kunnat sluta tänka på sin döende vän.

- Sjutton kulor träffade honom. Jag höll hans hand, men kunde inte göra något eftersom de kastade granater på oss, berättar han och fortsätter:

- Jag var skadad i benet och blev inlagd. Jag drömde om min vän varje natt. Först var det mycket smärta, sedan aggression, smärta igen och sedan försvann sömnen. Från det att jag evakuerades till att jag kom hit så sov jag inte på 45 dagar. Kan du föreställa dig hur 45 dagar utan sömn är?

En minnesplats för dödade civila och soldater i centrala Kiev. Foto: Francisco Seco/TT
Markerad händelse

Uppgifter: Grekland och Spanien under press

Ukrainas upprepade vädjanden om luftvärn har satt fart på landets allierade. Enligt uppgifter till Financial Times pressas nu Spanien och Grekland, som båda sitter på flera högt eftertraktade Patriotsystem, att dra sitt strå till stacken.

Ukraina har i nuläget tre Patriotsystem och ett fjärde är på väg från Tyskland. Landet har sagt sig behöva över 20 till för att effektivt kunna försvara sig mot de dagliga ryska luftattackerna.

Grekland och Spanien äger tillsammans fler än ett dussin, enligt FT.

- Vi vet alla vilka som har dem, alla vet var de är och vem som egentligen behöver dem, säger en källa till tidningen.

Ryssland hävdar kontroll över Novomykhailivka

Ryska styrkor har tagit kontroll över hela den lilla byn Novomykhailivka, sydväst om Donetsk stad, hävdar Rysslands försvarsdepartement på Telegram.

Ukrainas militär skrev under morgonen att deras försvarare fortfarande höll stånd vid orten. Den ukrainska analysgruppen Deepstatemap hävdar dock att byn erövrats under det senaste dygnet, medan tankesmedjan ISW skriver att de inte sett några visuella bevis på att så är fallet.

Orten, kraftigt krigshärjad efter månader av intensiva strider, har beskrivits som särskilt utsatt för målinriktade ryska anfall.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Katastrofala miljöskador av kriget

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes beräknas 174 000 kvadratkilometer av landets yta vara förorenat av minor och odetonerade föremål, skriver den ukrainska militären på Telegram.

Ytan motsvarar Österrikes och Ungerns sammanlagda territorium. Samtidigt sägs tre miljoner hektar skog ha påverkats negativt av striderna, vilket nästan motsvarar Moldaviens storlek.

Militären hävdar samtidigt att skadornas sammanlagda värde, där översvämningarna efter Kachovkadammens kollaps ingår, uppgår till 65 miljarder dollar.

"Under den storskaliga invasionens två år har Ryssland orsakat katastrofala skador på den ukrainska miljön."