Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rysslands bombningar av Tjasiv Jar har intensifierats. Staden har pekats ut som ryssarnas nästa mål. Foto: SVT

Kriget i Ukraina

Kievs borgmästare: En död efter attackerna

Vitalij Klytjko, borgmästare i Kiev, skriver på Telegram att en person dött efter nattens ryska attacker mot den ukrainska huvudstaden. Flera personer ska ha skadats.

Ett flertal bränder ska ha orsakats av nedfallet skrot.

Ukrainas flygvapen uppger att 31 drönare skickats mot staden. 29 av dessa påstås ha skjutits ner.

Attacken är den senaste i raden av attacker mot Kiev den här månaden.

Överblick

Storbritannien: 150 miljoner pund till Ukraina

Ett stödpaket på 150 miljoner pund kommer att skickas till Ukraina från Storbrittaninen. Detta för att hjälpa landet stärka och återuppbygga sin energiinfrastruktur.

- Ryssland fokuserar medvetet på Ukrainas energisystem i deras hänsynslösa fälttåg, sa diplomaten Neil Holland till OESC under torsdagen.

I ett pressmeddelande från den brittiska regeringen står det att Storbritannien fördömer Rysslands attacker mot städer och energisystem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina anklagar Ryssland för ökade gasattacker

Ukrainska soldater vittnar om systematiska och allt mer frekventa ryska gasangrepp. Målet uppges vara att få dem att lämna sina nedgrävda positioner.

– Det blir ett enormt tårflöde, det gör ont i ögonen och det blir svårt att andas, säger Per-Anders Enquist, Försvarsmaktens expert på skydd mot kemiska stridsmedel.

Läs artikeln här.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Vi sköt ner ett ryskt bombplan

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Det ukrainska flygvapnet uppger att de skjutit ner bombplanet, som var av en Tu-22M3. Enligt flygvapnet utförde planet bombräder i Ukraina timmar innan det blev nedskjutet - 300 km från Ukraina.

Fyra piloter var i planet. Av dessa har en dött, två förts till sjukhus och en saknas, enligt regionens guvernör Vladimir Vladimirov.

Stavropol är en stad och region mellan Svarta havet och Kaspiska havet.

Markerad händelse

Flera döda efter nattliga ryska raketattacker

En attack mot ett område sydöst om Dnipro krävde sju liv. Bland offren finns tre barn, enligt åklagarmyndigheten.

Ett femvåningshus i Dnipro besköts under natten av raketer. Två personer har dött och minst 15 skadats, skriver ukrainska Ukrinform.

"Byggnaden brinner och är delvis förstörd. Det kan finnas folk kvar under rasmassorna", skriver regionens guvernör Serhiy Lysak på Telegram under morgonen.

Även Sinelnykiv Oblast attackerades. Där dog en kvinna i attacken.

Det brinner fortsatt huset i Dnipro som besköts av ryska raketer. Foto: Presidentstaben
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Paasikivi: "Ryssarna lyckas mala sig fram"

Under Aktuellt kommenterade överstelöjtnant Joakim Paasikivi Ukrainas behov av mer vapenstöd för att kunna stå emot de ryska attackerna:

– Det är både energi och liv som går till spillo om man inte får den här ammunitionen.

Hör mer från Paasikivi i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

"Talmannen riskerar sitt jobb med Ukrainastödet"

SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi kommenterar läget i det amerikanska representanthuset där talmannen Mike Johnson riskerar att förlora jobbet om han lägger fram stödet till Ukraina för omröstning.

Hör mer från korrespondenten i klippet ovan.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Bildt: Förstår Zelenskyjs frustration

I spåren av Irans attack mot Israel i helgen uttrycker Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj frustration över att Ukraina inte får lika mycket aktivt stöd från USA som Israel fått för att skydda sig mot attacker från luften. USA, bland andra hjälpande länder, sköt ner drönare avfyrade av Iran.

Någon som förstår ukrainarens synpunkt är Sveriges före detta utrikesminister Carl Bildt (M). Han anser att hjälpa ett land försvara sig mot "glasklar aggression" är fullt förenligt med FN-stadgar.

- Jag skulle inte vilja utesluta saker längre fram om det skulle visa sig nödvändigt, säger Bildt under Aktuellt.

Hör mer från den tidigare ministern i klippet ovan.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sverige diskuterar luftförsvar till Ukraina

Statsminister Ulf Kristersson (M) bekräftar att Sverige ingår i ett tyskt initiativ om samarbete för att leverera luftförsvar till Ukraina. Men han vill inte utlova det begärda systemet Patriot.

Diskussioner om luftvärnsstöd till Ukraina fördes under torsdagens EU-toppmöte i Bryssel.

– Vi återkommer med vad vi exakt skickar. Jag ska inte utesluta, men inte absolut inte lova, att vi skickar Patriots, säger Kristersson.

Diskussionen förs nu över till ministernivå för samtal under helgen och vid ett gemensamt utrikes- och försvarsministermöte i EU i Luxemburg på måndag.

Enligt Kristersson kommer då även diskussioner föras om den "skuggflotta" av fartyg som anklagas för att kringgå EU-sanktioner mot Ryssland. (TT)

Markerad händelse

G7 vill använda frysta ryska tillgångar till Ukraina

G7 diskuterar att använda nästan 300 miljarder dollar, motsvarande närmare 3 300 miljarder kronor, i frysta ryska tillgångar som säkerhet för att ge lån till Ukraina, säger EU-kommissionens vicepresident Valdis Dombrovskis enligt Reuters.

Dombrovskis tillägger att olika alternativ övervägs och att diskussionen pågår.

Han hoppas att EU - där lejonparten av de frysta tillgångarna finns - kommer att godkänna en separat EU-åtgärd under de kommande månaderna för att använda vinsten eller räntan på tillgångarna för att hjälpa Ukraina.

Ett beslut kommer att fattas under första halvan av året, säger vicepresidenten.

Markerad händelse

Nato: Vill få till mer luftförsvar till Ukraina

Nato arbetar för att skicka fler luftvärnssystem till Ukraina, sade alliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg på torsdagen vid ett möte med utrikesministrar i G7.

"Vi har sammanställt data om de olika luftförsvarssystemen vi har i Nato och fokuserat på Patriot-systemen. Och vi arbetar med allierade för att säkerställa att de omdistribuerar några av sina system till Ukraina", sa han till reportrar.