Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Ryssland pratar man nu om Ukrainas nya långdistansrobotar. Här analyserar Bert Sundström hur båda sidor kan komma att agera framåt. Foto: Stina Qvarforth/Oscar Gyllander/TT

Kriget i Ukraina

Ryssland: Ukrainsk attack mot Mariupol

Ukrainska väpnade styrkor ska ha attackerat Mariupol med två långdistansrobotar under fredagskvällen, menar den ockuperade stadens rysk-installerade borgmästare, Oleg Morgun. Det rapporterar CNN.

I ett inlägg på Telegram säger Morgun att räddningstjänst är på plats och att det inte finns några dödsfall eller skadade personer. Han tillägger att det inte heller ska ha orsakats skador på stadens infrastruktur, enligt preliminära rapporter.

Tjänstemän från den självutnämnda folkrepubliken Donetsk (DPR) har tidigare sagt att explosioner i staden under fredagen berott på en ukrainsk raketattack.

Klipp på sociala medier visar bilder från en attack som CNN geolokaliserade till stålverket Azovstal.

Ukraina har inte tagit på sig ansvar för någon attack mot staden.

Överblick

Rysk media: Belarus kontrollerar beredskap av taktiska kärnvapen

Belarus uppges ha inlett kontroller av sin armés beredskap av att använda taktiska kärnvapen. Det rapporterar den ryska statliga nyhetsbyrån Tass.

Uppgiften kommer samtidigt som Ryssland har meddelat att landet ska öva med taktiska kärnvapen.

I april meddelade Belarus president Aleksandr Lukasjenko att "flera dussin" ryska taktiska kärnvapen placerats ut i Belarus enligt ett avtal mellan Lukasjenko och Rysslands president Vladimir Putin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ryssland och Ukraina anklagar varandra för kemiska vapen

Ukraina och Ryssland anklagar varandra för att ha använt sig av kemiska vapen i kriget, rapporterar Reuters.

OPCW i Haag, organisationen för förbud mot kemiska vapen, menar att anklagelserna inte är "tillräckligt underbyggda" men att situationen mellan länderna är fortsatt spänd och oroväckande när det kommer till en möjlig risk att kemiska vapen används igen.

Hör Försvarsmaktens expert Per-Anders Enquist på skydd mot kemiska stridsmedel hur de ukrainska soldaterna i skyttegravarna påverkas av gasattackerna, i videon.

Markerad händelse

Agenter gripna för mordplaner på Zelenskyj

Ukrainska underrättelsetjänsten SBU har gripit ryska agenter ur ett nätverk som misstänkts ha planerat att mörda president bland andra Volodymyr Zelenskyj.

”Kontraspionage och SBU:s utredare har omintetgjort FSB:s (Rysslands säkerhetstjänst red. anm.) planer på att eliminera Ukrainas president och andra representanter för det högsta militära och politiska ledarskap", skriver SBU på Telegram.

En timme senare uppger ukrainska myndigheter två överstar inom UDO, den ukrainska polismyndighet som ansvarar för bland annat personskyddet av landets ledare, har gripits misstänkta för inblandning i mordplanerna.

I helgen firades ortodox påsk i Ukraina - den tredje sedan kriget bröt ut. På bilden syns soldater på påskmässa någonstans i Donetsk-regionen. Foto: Genya Savilov/AFP/TT
Markerad händelse

Flera EU-länder avstår från Putins installation

De flesta EU-länder kommer inte att skicka en representant till Vladimir Putins installationsceremoni som ska äga rum under tisdagen. Inte heller USA eller Storbritannien kommer ha en representant på plats.

Brittiska UD säger att anledningen är kriget i Ukraina.

- Rysslands invasion är en oprovocerad, överlagd och barbarisk attack mot en suverän demokratisk stat, säger en talesperson till Reuters.

Ukrainas utrikesdepartement uppmanar omvärlden att inte erkänna Putin som Rysslands president efter det val som hölls i mars. Det ryska valet var inte fritt och rättvist.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Rysk höghastighetsbåt attackerad utanför Krim

En rysk höghastighetsbåt träffades av en ukrainsk havsdrönare i bukten Vuzka utanför den ockuperade Krimhalvön under natten till måndag, enligt den ukrainska militären. I en video från den militära underrättelsetjänsten syns det hur havsdrönaren närmar sig och sedan kolliderar med båten.

SVT har kunnat verifiera att klippet spelades in i bukten Vuzka utanför Krimhalvön, men har inte kunnat fastställa vilka skador båten fick.

Det är inte första gången som Ukraina riktar sig in mot den ryska Svartahavsflottan. Senast i mars attackerades den ryska patrullbåten Sergej Kotov också av ukrainska havsdrönare.

Markerad händelse

Andersson (S): Öka stödet till Ukraina

Socialdemokraterna vill att EU tar fram ett nytt stort stödpaket till Ukraina. Stödet ska finansieras av frysta ryska centralbankstillgångar.

- Vi vill använda Putins pengar för att stötta Ukraina, säger Magdalena Andersson i ett pressmeddelande när partiets valmanifest inför EU-valet presenterades på måndagen.

- Europas länder måste öka stödet till Ukraina och stå starkare mot Putin och mot de högerpopulistiska och auktoritära krafter som vill splittra oss. Det handlar ytterst om svenska folkets trygghet och säkerhet, säger Magdalena Andersson.
Förutom mer stöd till Ukraina vill man se skärpta sanktioner mot Ryssland.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ryssland övar med kärnvapen

Ryssland kommer att genomföra en övning med taktiska kärnvapen, uppger den ryska statliga nyhetsbyrån Tass.

Övningen, som beordrats av president Vladimir Putin, ska omfatta Rysslands flygvapen och flotta och äga rum i södra delen av landet. Syftet är att testa beredskapen för icke-strategiska kärnvapenstyrkor för att utföra stridsuppdrag.

SVT:s utrikesreporter Bert Sundström tror att detta ska ses som en hotfull signal mot väst:

– Det är ett direkt svar på förra veckans uttalande från Storbritannien och Frankrike, där president Macron sa att han inte utesluter att skicka franska soldater till Ukraina, säger han.

Hör honom förklara vad hotet innebär i klippet.

Sex döda i drönarattack i Ryssland

Sex personer har dött och minst 35 skadats i en ukrainsk drönarattack i Belgorodregionen i Ryssland.

- Som ett resultat av en explosion dog sex människor omedelbart av sina skador, säger Belgorods guvernör Vjatjeslav Gladkov till AFP.

Ytterligare 35 skadats har skadats i byn Berjozovka.

På den ukrainska sidan säger sig luftförsvaret ha skjutit ner ett dussin drönare.

Under söndagen utsattes Sumyjregionen för drönarattacker som påverkade strömförsörjningen. Över 400 000 hushåll drabbades av elavbrott.

(TT)

Tusentals civila ukrainare i ryska fängelser

Minst 1700 civila ukrainare sitter fängslade i ryska fängelser, uppger Kiev för CNN.

Människorättsforskare uppskattar att det verkliga antalet är upp till sju gånger högre. Totalt saknas cirka 37 000 civila vuxna och barn och militärer.

Många av de fängslade har flyttats till fängelser inne i Ryssland i strid med internationell humanitär rätt.

”Dessa människor är inte krigsfångar; de är civila gisslan", säger Ukrainas människorättskommissionär, Dmytro Lubinets, till CNN.

Han menar att Rysslands syfte är att att bygga upp en bank av krigsfångar för utbyte.