Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands storskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska trupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Rysslands storskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska trupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Person står utomhus vid väg, med stad och grönska i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska man tolka den senaste utvecklingen? Hör SVT:s Ukrainakorrespondent Bengt Norborg som är på plats i Ukraina. Foto: Emil Larsson/SVT

Kriget i Ukraina

Dussintal döda efter dammkollaps

På den ryskkontrollerade sidan av floden Dnepr har åtminstone åtta personer dött efter dammkollapsen tidigare i veckan, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Tass.

Ukraina uppger att fyra personer dött till följd av översvämningarna på den andra sidan om floden.

Landets inrikesminister uppger också att över 2 400 personer har evakuerats från det drabbade området.

Det är inte känt vad och vem som fick dammen att brista. Länderna har gett varandra skulden. De har dessutom anklagat varandra för att beskjuta de översvämningsdrabbade områdena kring floden.

Överblick

Markerad händelse
En man i kostym och slips med sammanbitet ansiktsuttryck
”Ett fönster av möjligheter” har öppnats för att nå fred mellan Ryssland och Ukraina, säger Erdoğan. Foto: Angelo Carconi/EPA/TT

Turkiet redo att vara värd för rysk-ukrainska samtal

Efter att Putin föreslagit direkta samtal mellan Ukraina och Ryssland har han nu talat med sin turkiske motsvarighet – som säger sig vara redo att vara värd för samtal i Istanbul som syftar till att ”uppnå en varaktig lösning”.

Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters, och hänvisar till uttalanden från president Recep Tayyip Erdoğans kansli.

Tidigare på söndagen ska även Frankrikes president Emmanuel Macron ha talat med Erdoğan, enligt det franska presidentkansliet som uppger att Macron då betonat ”nödvändigheten” av att Ryssland går med på en ovillkorlig 30-dagars vapenvila.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska man tolka den senaste utvecklingen? Hör SVT:s Ukrainakorrespondent Bengt Norborg som är på plats i Ukraina.

SVT:s Ukrainakorrespondent: ”Ett litet, litet steg”

– Jag tror att man ska tolka det som ytterligare ett litet, litet steg i det här spelet som pågår om eventuella fredsförhandlingar, och i förlängningen naturligtvis en fred, säger Ukrainakorrespondent Bengt Norborg i SVT:s livesändning.

Han är för tillfället på plats i Kryvyj Rih, Zelenskyjs hemstad, tillsammans med fotograf Emil Larsson.

Norborg menar att den ukrainske presidenten känner att han har medvind. Han konstaterar också att trycket på Putin har ökat rejält.

– Han (Zelenskyj) har just haft ett givande möte med sina allierade i Europa, och så finns det små tecknen på att president Trump börjar tröttna på hur Putin sköter sin del av avtalet, eller det som de har kommit överens om i samtal.

10.25: SVT sänder live från Ukraina

Putin vill ha direkta förhandlingar med Ukraina – men nobbar än så länge förslag om vapenvila. Zelenskyj ser Putins uttalandet som ”ett positivt tecken” – men insisterar på fullständig vapenvila från och med måndag.

Hur ska vi tolka detta – och vad händer härnäst? SVT sänder live med SVT:s Ukrainakorrrespondent Bengt Norborg och fotograf Emil Larsson med start 10.25.

Livesändningen går att se i efterhand på SVT Play.

Zelenskyj efter Putins uttalande: ”Positivt tecken”

Det är ”ett positivt tecken” att Ryssland har börjat överväga att avsluta kriget, skriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i sina sociala medier på söndagen. Detta efter att president Vladimir Putin under en pressträff sagt sig vilja ha direkta samtal med Ukraina.

”Alla i världen har väntat på detta väldigt länge”, skriver Zelenskyj.

”Det är ingen idé att fortsätta dödandet en dag till. Vi förväntar oss att Ryssland bekräftar en vapenvila – fullständig, varaktig och trovärdig – från och med i morgon, den 12 maj.”

Men i stället för en 30 dagar lång vapenvila har Putin föreslagit förhandlingar i Istanbul som kan börja på torsdag, den 15 maj.

Putin har också betonat att samtalen ska ske ”utan några förhandsvillkor”. I nuläget finns heller inga tecken på att de ryska kraven har förändrats.

Markerad händelse
Utbrända fordon i en gränd
Nytagen bild från Donetskregionen, efter nya ryska attacker. Foto: Vadym Filashkin/Telegram

Ukraina: Attacker och flyglarm senaste dygnet

Under de tidiga morgontimmarna ljöd flyglarmen över Kiev. Borgmästare Vitali Klitschko uppmanade, i ett kort inlägg på Telegram, stadens invånare att stanna kvar i sina skyddsrum.

I Charkiv i nordöst har fyra områden i regionen utsatts för rysk beskjutning under det senaste dygnet, uppger guvernör Oleg Synegubov på Telegram. I staden Kupjansk skadades en 82-årig man, i en annan by två personer i 70-årsåldern.

På bara 24 timmar har ryska styrkor beskjutit den delvis ockuperade Donetskregionen 11 gånger, uppger guvernör Vadym Filasjkin. Flera personer ska ha skadats. Även från Sumy kommer rapporter om ryska attacker.

Ukraina uppger att 108 drönare skickats mot landet sedan det att den av Kreml utlysta tre dagar långa vapenvilan tagit slut. Attackerna har dock fortsatt under den tiden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon kan du se vapnen och bilder från övningen. Sverige är ett av de länder som bidrar till att bygga upp den ukrainska försvarsindustrin, inom ramen för den så kallade danska modellen där pengar byts mot kunskap och erfarenheter.

Ukraina satsar på egen vapenproduktion – med hjälp från Sverige

För att minska beroendet av vapenleveranser från omvärlden ökar Ukraina i rask takt sin egen vapenproduktion.

SVT fick som första svenska mediebolag vara med när det nya artillerisystemet Bohdana testsköts, i bergen i väst.

– Vi producerar nu fler artilleripjäser per månad än vad hela Europa gör tillsammans, säger Arsen Zjumadilov på det ukrainska försvarets upphandlingsbyrå.

Läs mer om vapenproduktionen och den danska modellen i artikeln.

Markerad händelse

Trump om Putins förslag: En potentiellt stor dag

USA:s Donald Trump kommenterar Vladimir Putins förslag om direkta samtal med Ukraina i Istanbul på söndagsmorgonen.

”En potentiellt stor dag för Ryssland och Ukraina!”, skriver han på Truth Social.

USA har i månader medlat mellan de två länderna och särskilt manat Ryssland på senare tid att gå med på en av Ukraina redan accepterad månadslång vapenvila, som Putin med sitt nya förslag avvisar. Något som Trump inte nämner i inlägget.

”Det kommer att bli en helt ny, och mycket bättre, VÄRLD. Jag kommer att fortsätta att arbeta med båda sidor för att se till att det händer. USA vill i stället fokusera på återuppbyggnad och handel.”

Markerad händelse

Drönarlarm över Kiev

Det ukrainska flygvapnet har larmat om drönare på väg mot Kiev österifrån. Larmet kommer bara timmar efter att Rysslands Putin föreslagit direkta samtal med Ukraina.

Stadens borgmästare varnar invånare att stanna inomhus.

Tidigare under lördagen besökte fyra världsledare staden, träffade president Zelenskyj och hade ett digitalt möte som slutade med att ett 30-tal länder krävde att Ryssland ska gå med på en månadslång vapenvila.

USA:s ambassad i Kiev larmade dessutom nyligen om en kommande attack i huvudstaden.

Markerad händelse
En äldre man bakom två mikrofoner med papper i handen
Foto: Tass

Putin: Vill ha direkta samtal med Ukraina

Den ryska presidenten vill ha direkta samtal med Ukraina, och de ska börja den 15 maj i Istanbul. Det säger Putin på en pressträff drygt en timme efter att den ryska tre dagar långa-vapenvilan tog slut vid 23.00 på lördagen.

– Vi vill ha seriösa samtal, säger Putin och tillägger:

– En riktig vapenvila kan inte uteslutas som ett resultat av dessa samtal.

Han säger också att han ska diskutera detta vidare med Turkiets president Erdogan under söndagen.

USA och EU har den senaste tiden alltjämt försökt tvinga landet att gå med på en 30 dagar lång vapenvila. Både Ukraina och Ryssland har anklagat varandra för att bryta mot vapenvilor som utlysts av Ryssland.

Markerad händelse

EU hotar att stoppa Nord Stream 2

EU hotar att permanent blockera Nord Stream 2 om inte Ryssland går med på den föreslagna 30 dagar långa vapenvilan med Ukraina.

Men gasledningen, som går mellan Ryssland och Tyskland, kanske ändå sjunger på sista versen.

EU:s verkställande organ väntas nämligen föreslå ett förbud på all import av rysk gas till slutet av året, rapporterar WSJ.

Från 2021 har EU:s gasimport från Ryssland minskat från 45 procent till en uppskattad 13 procent i år. Planen är att den siffran ska bli noll till 2027, tillsammans med importen av rysk olja.