Direkt

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se förödelsen i översvämmade Cherson och Kachovkadamen i södra Ukraina. Foto: Libkos/AP/TT

Kriget i Ukraina

Wagnerchefen: Stora förluster i Bachmut

Striderna i och kring staden Bachmut har "i praktiken förstört" den ukrainska armén, säger Jevgenij Prigozjin, chef för den paramilitära Wagnergruppen. Det rapporterar Reuters.

Han medger samtidigt att även Wagnergruppen lidit stora förluster i striderna.

Bachmut har kallats en "köttkvarn" på grund av de stora förluster som båda sidor bedöms ha gjort kring staden. Ryssland har långsamt intagit allt större delar av staden. Insitute of the study of war (ISW) bedömer att ryska styrkor kontrollerar närmare två tredjedelar av staden.

Wagnergruppens emblem på en grav i Ryssland.
Wagnergruppens emblem på en grav i Ryssland. Foto: Natalia Kolesnikova/AFP/TT

Överblick

Pinnat inlägg

Hur stor del av Ukraina har Ryssland tagit?

Se vilka områden i Ukraina som Ryssland har kontroll över just nu och ytterligare kartor som ger kontext till kriget:

ISW: Ukrainska attacker på tre frontavsnitt

De ukrainska styrkorna har gått till offensiv på minst tre olika frontavsnitt sedan i söndags. Det skriver tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW) i sin dygnsrapport.

I Bakhmut-området i östra Ukraina har de ukrainska styrkorna ryckt fram mellan 200 meter och två kilometer norr och söder om den sönderskjutna staden, enligt ISW:s källor.

Taktiska framgångar rapporteras också i västra Donetsk- regionen nära gränsen till Zaporizjzja-regionen.

Den tredje attacken ägde rum i västra Zaporizjzja-regionen natten till torsdagen, men slogs tillbaka av de ryska trupperna.

ISW beskriver attacken som "begränsad men betydande" och skriver att det ryska försvaret var "okarakteristiskt" samlat. Ryska källor förklarar framgången med ett effektivt bruk av landminor, flygunderstöd och elektronisk krigföring (EW).

Tankesmedjan bedömer dock att Ukraina inte utnyttjade sin fulla kapacitet i anfallet. De ryska försvarsstyrkorna beskrivs dessutom som bättre än på andra frontavsnitt.

Markerad händelse

Ukraina: 600 kvadratkilometer översvämmade

Ukrainska myndigheter uppger att 600 kvadratkilometer mark har översvämmats efter dammkatastrofen i Dnepr. Det är nästan lika mycket som halva Öland.

På onsdagen var vattendjupet på de översvämmade markerna i snitt 5,61 meter, uppger guvernören i Khersonregionen enligt Kyiv Independent.

På onsdagsmorgonen hade 2 339 personer räddats från de översvämmade områdena, enligt den ukrainska räddningsmyndigheten. Av dem befann sig 563 personer, 28 av dem barn, i akut fara.

32 samhällen på den västra ukrainskkontrollerade sidan av Dnepr uppges vara översvämmade.

Leopard-stridsvagnar insatta i strid - kan indikera var viktigaste offensiven äger rum

Stridsvagnar av typen Leopard 2 har för första gången setts delta i ett ukrainskt anfall. Det skriver finländska Yle som hänvisar till en rysk blogg på meddelandetjänsten Telegram.

Bilderna visar två Leopard 2 och tre andra pansarfordon under framryckning i Zaporizjzja-regionen i södra Ukraina. Experten John Helin säger att det är bekräftat att de befinner sig vid fronten.

– Att Leoparderna syns tyder på att det här kan vara Ukrainas huvudsakliga anfallsriktning, säger Helin.

Han menar att Ukraina sannolikt använder sina mest avancerade stridsvagnar i de viktigaste anfallen.

Se chefsinstruktören Marcus Bill och experterna Jörgen Elfving och Oscar Jonsson berätta om Leopard 2:s fördelar i videoklippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Margot Wallström kan leda uppbyggnad av Ukraina

Tidigare utrikesminister Margot Wallström (S) har fått frågan om att delta i ledandet av återuppbyggnadsarbetet efter kriget i Ukraina. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Hon bekräftar att hon fått frågan och säger själv att hon självklart tackar ja till en sådan uppgift. Samt att hon kommer att ha fokus på miljö- och klimatfrågor.

Markerad händelse

Räddningsarbetare: Rysk beskjutning hindrar hjälpen

De som arbetar med att rädda Chersons invånare från översvämningarna kämpar mot en brist på utrustning, det säger ett befäl vid ukrainska räddningstjänsten till CNN. Detta då Ryssland enligt ukrainska uppgifter beskjuter Dnipro-flodens västra strand med artilleri.

- Det råder stor brist. Vi behöver allt. Båtar, pumpar, komradios, lampor, allt som kan hjälpa till i en sådan här humanitär katastrof, säger befälet.

Samtidigt meddelar FN att flera av dess organ arbetar för att hjälpa de drabbade med bland annat mat, vatten, sjukvård och reparation av skadad infrastruktur.

Invånare tar skydd under en evakuering från översvämmade delar av Cherson. Foto: Sergei Chuzavkov/AFP/TT

Anna • Kan man dämma upp längre upp för att säkerställa kylvatten till kärnkraftverket Zaporizjzja?

Hej Anna,

Jag har inget definitivt svar på detta. Dock kan jag via satellitbilder se att Dnipro-floden uppströms från dammen är omkring 3 kilometer bred på de smalaste partierna. Om det är möjligt att dämma upp kan jag tänka mig att det skulle vara ett stort arbete.

Olof • Kommer man att kunna laga dammen och om ja, hur gör man det?

Hej Olof,

Dammen går inte att laga. Det skriver Kyiv Independent och citerar det statliga ukrainska energibolaget Ukrhydroenergo som skötte driften av dammen.

Den är, i deras ord, "bortom lagning."

Markerad händelse

Uppgifter: Kyldamm vid kärnkraftverk tömd

Dammkatastrofen gör att flödet med vatten som kyler Zaporizjzjas kärnkraftverk nu håller på att sina, det eftersom vattennivån i reservoaren vid den skadade dammen har sjunkit kraftigt, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Kärnkraftverksoperatören uppger att vattnet från den brustna dammen i Cherson inte längre kan användas för att kyla reaktorerna. Dock finns andra kyldammar vid verket. Tidigare har man sagt att man ser över alternativa vattenkällor och Internationella atomenergiorganet, IAEA, som har experter på plats, har gjort bedömningen att det i nuläget inte finns någon omedelbar risk för anläggningens säkerhet.

Rysk beskjutning mot Cherson - mitt under pågående evakuering

Evakueringen av civila från översvämmade områden i Cherson pågår fortfarande för fullt. Samtidigt har ryska styrkor beskjutit staden Cherson under torsdagen, enligt lokala myndigheter.

Minst nio personer ska ha skadats. Räddningspersonal, volontärer och sjukvårdspersonal finns bland de skadade rapporterar CNN.

Jonson (M): Försvarsmakten har skött utbildningen väl

Enligt försvarsminister Pål Jonson (M) var det Försvarsmakten själv som gjorde bedömningen att utbildningen skulle kunna ske bäst i Sverige.

- Det har varit ett omfattande uppdrag för Försvarsmakten, men min bedömning är att man löst detta mycket väl, säger Jonson.

- Det är också information jag kunnat kvittera från Ukrainas försvarsminister Reznikov när jag var i Ukraina för några veckor sedan.

(TT)

Senaste om: Kriget i Ukraina