Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina

Natokälla: Ryssland oförmögna till större offensiv

Ryssland har inte tillräckligt med ammunition och trupper för att inleda en större offensiv i Ukraina, uppger en anonym högt uppsatt Natokälla vid det pågående toppmötet för Reuters.

De ryska förlusterna beskrivs som "mycket höga".

- För att underhålla verkliga offensiva operationer tror vi att Ryssland är tvungna att säkra ammunitionslager från andra länder - utöver vad de redan får från Iran och Nordkorea. Putin skulle också tvingas att beordra en ny storskalig mobilisering.

Samtidigt skriver Ukrainska Pravda, som också pratat med en Natokälla, att volymerna i Rysslands oljeraffinering minskat med 17 procent på grund av Ukrainska attacker.

Ryssarna trycker på i flera riktningar, i synnherhet vid Toretsk, Pokrovsk och här i Tjasiv Jar. Bilden visar förödelsen efter intensiva ryska attacker mot stadens östra utkanter. Foto: Ukrainska militären/TT

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Orbán straffas – möte flyttas till Bryssel

Ungerns kritiserade agerande som ordförandeland i EU:s ministerråd får ytterligare konsekvenser. EU:s utrikeschef Josep Borrell meddelar nu att nästa utrikes- och försvarsministermöte som skulle ha hållits i Budapest i Ungern i slutet av augusti flyttas till Bryssel.

– Det var en ganska stor splittring (inne på mötet). Några vill åka till Budapest, andra ville inte och några sade att det är upp till utrikeschefen att bestämma, berättar han.

– Så efter att ha lyssnat på alla var jag tvungen att ta ett beslut. Vi måste sända en signal, även om den är symbolisk.

Flera EU-politiker har reagerat starkt på Orbàns möte med Putin tidigare i sommar. Starta klippet för att se hur det såg ut då.

(TT)

Fem skadade efter rysk beskjutning

I staden Nikopol har fem personer skadats efter rysk beskjutning. En man i 35-årsåldern vårdas på sjukhus efter attacken, skriver regionens guvernör.

Resterande fyra skadade har inte behövt läggas in. I attacken skadades även ett flervåningshus samt flera bilar och företag.

Markerad händelse

Rysk-amerikansk journalist dömd i Ryssland

En rysk domstol har efter en hemlig rättegång dömt den rysk-amerikanska journalisten Alsu Kurmasheva, som arbetar för Radio Free Europe/Radio Liberty, till sex och ett halvt års fängelse för att ha spridit "falsk information" om den ryska armén, rapporterar AP.

Domen kom i fredags från domstolen i Kazan vilket var samma dag som Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich dömdes i Jekaterinburg till 16 års fängelse för spioneri.
En talesperson för domstolen i Kazan meddelade AP på måndagen att Alsu Kurmasheva dömts i ett hemligstämplat mål, utan att ge några detaljer om vad hon anklagats för.

EU förlänger sanktioner mot Ryssland

Det europeiska rådet har beslutat att förlänga sanktionerna mot Ryssland till och med 31 januari 2025.

Sedan Ryssland invaderade Krim 2014 införde EU sanktioner mot landet. Dessa blev fler efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022.

Sanktionerna slår mot handel inom ett brett spektra av branscher. Bland annat olja, gas, bankväsende och media.

Markerad händelse

Tysk Patriot har anlänt till Ukraina

Ett Patriotsystem från Tyskland har anlänt till Ukraina, annonserade Volodymyr Zelenskyj under söndagen.

"Jag vill tacka Tyskland och USA för det här steget", skriver presidenten.

Under Natotoppmötet i juli sa president Joe Biden att fem Patriotsystem ges till Ukraina.

- USA, Tyskland, Nederländerna, Rumänien och Italien ger Ukraina fem stycken luftvärnssystem, konstaterade Joe Biden.

Ukraina har sagt att de behöver sju system för att försvara sina städer.

Volodymyr Zelenskyj framför ett tyskt Patriotsystem under ett statsbesök i juni. Foto: Jens Buettner/TT
Markerad händelse

Ukrainas ÖB om östra fronten: Strider överallt

"Fienden beaktar inte de rätt stora förlusterna och fortsätter att storma i riktning mot Pokrovsk. Våldsamma strider fortsätter i Krasnogorovka, Zalizny och Chasiv Yar...", skriver den ukrainska överbefälhavaren Oleksandr Syrskyj.

Enligt överbefälhavaren sker det just nu strider, av varierande intensitet, längs hela den östra fronten.

Under söndagen registrerades 117 olika strider längs fronten, enligt den ukrainska militärens generalstab. 40 av dessa var med anledning av ryska anfall vid Pokrovsk, enligt generalstaben.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Flera ukrainska drönaranfall under natten

Ett oljeraffinaderi i den ryska staden Tuapse ska under natten och morgonen ha anfallits med drönare. Det säger källor inom ukrainsk underrättelsetjänst till Kiev Independent och RBC.

Oljeraffinaderiet ska ha fattat eld av attacken. Enligt lokala myndigheter är elden nu släckt, skriver Kiev Indepentent.

Anläggningen i Tuapse var nedstängd i tre månader under våren med anledning av en drönarattack. Ytterligare en attack observerades i maj.

Ryssland säger sig ha skjutit ned 75 ukrainska drönare under natten mot måndagen. 47 av dessa uppges ha förstörts över regionen Rostov, 17 över Svarta havet och Azovska sjön och elva i andra områden.

Markerad händelse

Rysslands hävdar kontroll över två byar

Det ryska försvarsdepartementet hävdar att ryska styrkor har tagit kontroll över byn Andrijivka i Luhanskregionen och Pisjtjane i Charkivregionen.

Den amerikanska tankesmedjan ISW skriver att geolokaliserade bilder den 20 juli visar hur ryska styrkor hissar en flagga i centrala Pisjtjane.

Andrijivka, som består av några få invånare, var den sista bosättningen i östra Luhanskregionen som Ukraina fortfarande kontrollerade, rapporterar AFP.

Ryssland har de senaste veckorna hävdat kontroll över flera bosättningar vid frontlinjen, men uppges inte ha gjort något avgörande genombrott,

Ukraina förstörde 35 av 39 ryska drönare

Ukrainas luftvärnssystem lyckades förstöra 35 av de 39 drönare som Ryssland avfyrade under natten, uppger Ukrainas flygvapen.
Bland annat försökte Ryssland återigen angripa Kiev, något som skett upprepade gånger den senaste tiden.

Enligt militärförvaltningens chef Serhij Popko visar angreppen mot huvudstaden att Ryssland letar efter nya inflygningsrutter och försöker avslöja var luftförsvaret är placerat.

Markerad händelse

Minst två döda i drönarattacker mot Ukraina

Minst två personer dog efter ryska drönarattacker mot Kiev och andra delar av Ukraina under natten. Samtidigt har dödssiffran efter fredagens raketattack i Mykolajiv stigit till fyra.

Skador på civil infrastruktur och en energianläggning har rapporteras av lokala myndigheter.

Även från Ryssland kommer rapporter om drönarattacker. I länet Rostov har 26 ukrainska drönare skjutits ned, enligt lokala myndigheter, skriver TT.