Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina

Ny rekryteringsvåg väntas - ska samla 400 000

Mycket tyder på att Ryssland planerar att inleda en större rekryteringskampanj med målet att rekrytera 400 000 nya soldater. Det skriver det brittiska försvarsdepartementet i en lägesrapport och hänvisar till ryska medieuppgifter.

Rekryteringskampanjen presenteras som frivillig snarare än en obligatorisk mobilisering. Vilket sannolikt görs för att undvika internt missnöje i Ryssland. Men för att lokala myndigheter ska fylla de uppsatta målen är det en möjligt att de ändå tvingar män att ta värvning.

"Det är mycket osannolikt att kampanjen lyckas locka 400 000 genuint frivilliga", skriver försvarsdepartementet.

Överblick

Markerad händelse

Ungern vill ha rysk olja – blockerar miljardstöd

Ukraina har förbjudit råolja från det ryska bolaget Lukoil att gå genom landet. Oljan står för 33 procent av Ungerns oljeimport och runt 43 procent av Slovakiens oljeimport, enligt Ungerns utrikesminister

Ungern hotar nu att blockera en utbetalning på 6,5 miljarder euro som skulle nå EU-länderna som kompensation för militärt stöd till Ukraina. Slovakien påminde att de förser Ukraina med gas och elektricitet och att de "kommer behöva reagera".

Enligt vd:n för statliga ukrainska Naftogaz har den totala mängden olja inte minskat, bara den från Lukoil.

Ungern och Slovakien får importera olja från Ryssland, trots sanktionerna, tills de hittar ett annat alternativ då de är landlåsta.

"Så länge som Ukraina inte löser problemet borde alla glömma utbetalningen på 6,5 miljarder euro", sa den ungerska utrikesministern Peter Szijjarto till ATV. Foto: Martin Divisek/TT

Färre ukrainare identifierar sig som ryssar

I Ukraina identifierar sig 95 procent av befolkningen som ukrainare, två procent identifierar sig som ryssar och 1,5 procent är osäkra, visar en ny ukrainsk sociologisk undersökning av tankesmedjan Razumkov Centre.

År 2021, innan den fullskaliga invasionen inleddes, identifierade sig 87 procent av de tillfrågade som ukrainare och nio procent som ryssar.

I den senaste undersökningen svarade 91 procent att de var "väldigt" eller "ganska" stolta över att vara ukrainare. År 2015 svarade 68 procent samma sak, medan det år 2010 var 62 procent.

Urvalet i studien är av personer som ska spegla Ukrainas demografi och är utförd i områden Ukraina kontrollerar.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nordkorea kan ha skickat över fem miljoner artillerigranater

Enligt Sydkoreas försvarsminister, Shin Won-sik, kan Nordkorea ha skickat 5,2 miljoner artillerigranater och tjugotals ballistiska robotar till Ryssland sedan den 15 juli, skriver sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap och refererar till japansk media.

Shin Won-sik upprepade för japansk media att Sydkorea kan komma att skicka vapen till Ukraina beroende på nivån av samarbete mellan Ryssland och Nordkorea.

Kommer Nordkorea att skicka soldater för att hjälpa Ryssland? Tveksamt, tror experten Benjamin Katzeff Silberstein, men andra nordkoreaner kan hamna i Ukraina. Hör mer i videon.

Markerad händelse

Efter mötet: Kina vill att fredssamtal hålls

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba mötte sitt kinesiska dito Wang Yi i Guangzhou på onsdagen, för att diskutera kriget och ländernas relation.

I ett kinesiskt pressmeddelande, publicerat efter mötet, står det att Kina tror att alla konflikter slutligen måste landa vid förhandlingsbordet. Enligt Kina har de krigande parterna visat intresse för samtal, men det konstateras att förhållandena för förhandling inte är "mogna".

- Jag är övertygad om att en rättvis fred i Ukraina är i Kinas strategiska intresse, sa Kuleba inför mötet.

Kina har nyligen fördjupat samarbetet med Ryssland. I pressmeddelandet står det även att Kina ska handla mer med Ukraina.

Dmytro Kuleba och Wang Yi i samtal under besöket. Foto: Ukrainska utrikesdepartementet/TT
Markerad händelse

Överbefälhavaren: "Inga betydande framsteg"

Ryssland har under de senaste månaderna tagit kontroll över flera små byar och orter längs östra fronten. Dessa är endast taktiska framsteg, inget betydande, säger Ukrainas överbefälhavaren, Oleksandr Syrskyj, i en lång intervju med The Guardian.

- Vi försvarar inte ruiner in i döden, säger Syrskyj och menar att det ibland är bättre att förflytta sig till gynnsammare positioner.

Enligt överbefälhavaren har Ryssland minst dubbelt så mycket utrustning som Ukraina och över 500 000 soldater, en femfaldig ökning sedan invasionen inleddes.

Hur många soldater Ukraina har vill han inte uppge. Syrskyj vill inte heller avslöja när F16-plan anländer till landet.

Ukraina har fått Ryssland att överge Sevastopols hamn och har en plan över hur de ska ta tillbaka Krim, uppger Oleksandr Syrskyj till The Guardian. Foto: Vitalii Nosach/TT
Markerad händelse

Plutonledaren om Toretsk: "De har stoppats"

I intervju med ukrainska Suspilne uppger befälhavaren för en ukrainsk pluton att de "totalt" stoppat rysk framfart vid staden Toretsk, på den östra fronten.

- Det uppgår till tiotals eller hundratals döda ryssar per dag här, säger befälhavaren Stanislav Krasnov.

Han hävdar att de ryska soldaterna tvingas storma mot Toretsk trots skador och misslyckanden - de har inte tillåtelse att evakuera.

Befälhavaren uppger att Ukrainas artilleri och drönare är mycket effektiva på att skada ryssarna och förstöra deras landminor.

- Allt är upp till moralen och den starka viljan hos vårt infanteri. De håller tillbaka överväldigande antal fiendesoldater, säger Krasnov.

Flera attacker mot Ukraina – en uppges ha dött

Ryssland har tidigt under onsdagsmorgonen attackerat staden Charkiv i östra Ukraina. Charkivs borgmästare Ihor Terekhov skriver på Telegram att en person har dött.

Enligt borgmästaren attackerades ett industriområde och civil infrastruktur där en byggnad fattade eld.

Under natten genomförde Ryssland även drönaranfall mot Izmail-området i regionen Odessa, enligt lokala myndigheter.

Flera personer uppges ha skadats. Drönaranfallen ska även ha orsakat skador på hamninfrastruktur och ett femvåningshus.

Bilden visar förödelsen i Charkiv efter robotattacken, enligt regionens guvernör. Foto: Oleg Sinegubov/Telegram

Mätning: Fler ukrainare vill ge upp mark för fred

32 procent av ukrainarna skulle kunna tänka sig att ge upp territorium i utbyte mot snabb fred, enligt en ny mätning från KIIS (Kyiv International Institute of Sociology) som Reuters tagit del av.

Det är en ganska markant ökning från för ett år sedan - då svarade 10 procent av de tillfrågade ja på samma fråga.

En majoritet av ukrainarna, 55 procent, skulle dock motsätta sig det.

Undersökningen baseras på intervjuer med drygt 1 000 personer. I den ombads inte de tillfrågade att specificera vilka områden de skulle vara villiga att ge upp. Ryssland ockuperar för närvarande omkring 18 procent av ukrainskt territorium, skriver Reuters.

Markerad händelse

Ryssland: Attack mot fartyg vid Kerjtbron

Ett fartyg i en hamn i södra Ryssland har attackerats av ukrainska drönare. Det uppger guvernören i Krasnodarregionen, Veniamin Kondratjev, på Telegram.

”Tyvärr finns det skadade och en död bland besättningsmedlemmar och hamnanställda”, skriver han.

Kertjsundet skiljer det ryska fastlandet från Krimhalvön, som Ryssland annekterade 2014. Den attackerade hamnen ligger drygt en mil från Kertjbron och används för transport av olja och spannmål över sundet. Senast i maj sa Ukraina att de träffat hamnen med missiler, enligt Reuters.

Ukrainas militär meddelar på Telegram på tisdagskvällen att man beskjutit ett militärfartyg vid hamnen, och att man orsakat "signifikant skada".

Markerad händelse

Tusentals samlade för begravning av politiker i Lviv

"Flera tusen" ukrainare närvarade, på måndagen, vid begravningen för den ukrainska ytterhögerpolitikern Iryna Farion, som sköts till döds i Lviv under natten till lördagen, rapporterar AP.

Farion var aktiv i det nationalistiska partiet Svoboda. Hennes hjärtefråga var det ukrainska språket och hon var en stark motståndare till att ukrainare pratar ryska.

- I 32 år kämpade hon för det ukrainska språket. Vi respekterar och hedrar henne. Vi kommer att minnas henne efter döden, sa en kvinna som närvarade vid begravningen till AP.

Än har ingen har gripits efter skjutningen men både polis och underrättelsetjänsten utreder mordet.

Foto: Mykola Tys/EPA/TT