Direkt

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här pågår striderna i Ukrainas motoffensiv – hör Oscar Jonsson, forskare vid Försvarshögskolan. Foto: SVT

Kriget i Ukraina

Ny rekryteringsvåg väntas - ska samla 400 000

Mycket tyder på att Ryssland planerar att inleda en större rekryteringskampanj med målet att rekrytera 400 000 nya soldater. Det skriver det brittiska försvarsdepartementet i en lägesrapport och hänvisar till ryska medieuppgifter.

Rekryteringskampanjen presenteras som frivillig snarare än en obligatorisk mobilisering. Vilket sannolikt görs för att undvika internt missnöje i Ryssland. Men för att lokala myndigheter ska fylla de uppsatta målen är det en möjligt att de ändå tvingar män att ta värvning.

"Det är mycket osannolikt att kampanjen lyckas locka 400 000 genuint frivilliga", skriver försvarsdepartementet.

Överblick

Pinnat inlägg

Hur stor del av Ukraina har Ryssland tagit?

Se vilka områden i Ukraina som Ryssland har kontroll över just nu och ytterligare kartor som ger kontext till kriget:

FN: Förvärrat humanitärt läge

Översvämningarna efter den förstörda dammen i Kachovka har kraftigt förvärrat den humanitära situationen i Ukraina. Det konstaterar chefen för FN:s nödhjälp Martin Griffiths i en intervju med AP.

Den nu tömda vattenreservoaren ovanför dammen svarar i normala fall för i stort sett all färskvattenförsörjning i södra Ukraina. Dessutom genom ett omfattande kanalsystem för bevattningen av enorma jordbruksarealer.

Enligt FN är 700 000 människor i området just nu i akut behov av dricksvatten. På sikt kommer uteblivna skördar och förstörd jordbruksmark orsaka livsmedelsbrist både i området och på den globala nivån genom högre matpriser.

- Sanningen är att vi bara sett början av konsekvenserna av det här, säger Griffiths.

FN säger sig hittills ha nått 30 000 människor i de drabbade områden som kontrolleras av Ukraina. Enligt Griffiths har man däremot nekats tillträde till områden som är under rysk ockupation.

Översvämningsdrabbade bybor i Mykolajiv-regionen. Foto: Genya Savilov, AFP/TT

"Explosioner när vi skulle ta kväll"

SVT:s utsända i Ukraina, Elin Jönsson och Lars Lyrefelt, befinner sig i Odessaregionen och tvingades på fredagskvällen ta skydd undan ryska drönarattacker.

Hör deras rapport inifrån skyddsrummet i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ockupationsstyret: Vattnet drar sig tillbaka

Mer än 6 000 personer har evakuerats från sina hem undan översvämningarna på den östra, ockuperade sidan av floden Dnepr.

Enligt det ryskinstallerade styret har vattennivån nu sjunkit med 3 meter sedan toppnoteringen i tisdags, dagen efter att kraftverksdammen i Kachovka, som Ryssland haft kontroll över sedan invasionens början, förstördes.

Man räknar med att floden nedströms kraftverket ska ha återgått till sitt normala lopp den 16 juni, rapporterar Reuters. Uppgifterna har inte verifierats av oberoende bedömare.

Även ukrainska myndigheter meddelar att vattenmassorna håller på att dra sig tillbaka. Men fortfarande står närmare 4 000 hus på den västra sidan av floden under vatten.

Foto: Genya Savilov, AFP.

Underrättelser: "Signifikanta ukrainska operationer"

Under de senaste 48 timmar har den ukraniska försvarsmakten genomfört flera betydande militäroperationer i flera sektorer av frontlinjen i södra och östra delen av landet.

Det skriver det brittiska försvarsdepartementet i sin dagliga underrättelserapport på Twitter.

Man bedömer att Ukrainska styrkor "gjort väsentliga framsteg och lyckats tränga igenom den första ryska försvarslinjen" på vissa platser. Samtidigt framhåller man att det går långsammare på andra frontavsnitt.

Departementet beskriver de ryska stridsinsatserna som varierande. På vissa håll har man försvarat sina ställningar framgångsrikt medan man på andra platser retirerat i "viss oordning". Bland annat ska ryska soldater ha dödats när de dragit sig tillbaka genom sina egna minfält.

I rapporten noterar man också att det ryska flygvapnet ökat antalet taktiska flyganfall över södra Ukraina jämfört med tidigare. Det är dock oklart hur framgångsrika dessa attacker varit.

Det är ont om bilder från de pågående striderna i Ukraina. Den här släpptes den 6 juni av det ryska försvarsministeriet och påstås visa hur en ukrainsk Leopard-stridsvagn slås ut av ryska styrkor. Nyhetsbyrån AP lät experter granska bildmaterialet och de kunde slå fast att fordonet som träffas är en jordbrukstraktor. Foto: Rysslands försvarsministerium.
Markerad händelse

Dödlig rysk drönarattack mot Odessa

Tre personer dödades och tiotals skadades tidigt på lördagsmorgonen i ryska drönarattacker mot regionen Odessa i sydvästra Ukraina.

Ryska styrkor skickade då ett stort antal iransktillverkade Shahed-drönare mot olika mål i regionen, uppger Ukrainas sydliga militärkommando.

Flera drönare sköts ned, men en ska ha träffat ett flervånings bostadshus som började brinna. 12 personer har räddats ur det skadade huset och branden är nu släckt.

Enligt lokala myndigheter skadade attacken minst 29 personer, bland dessa tre barn och en gravid kvinna.

Vilken betydelse har de iransktillverkade drönarna för Rysslands krigföring ? Se mer i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

FN-ambassadör kräver utredning av iranska drönare

På fredagen uppgav Linda Thomas-Greenfield, USA:s FN-ambassadör, att hon USA vill se en utredning av Irans överföring av attackdrönare till Ryssland, enligt CNN.

Hon menar att detta bryter mot en FN:s säkerhetsråds resolution 2231 som förbjuder länder att överföra denna typ av vapen.

- Jag är allvarligt oroad över det växande militära samarbetet mellan Ryssland och Iran som fortsätter att möjliggöra Rysslands genomförande av sitt brutala krig mot Ukraina, sa Thomas-Greenfield i ett uttalande på fredagen.

USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield menar att det faktum att Iran förser Ryssland med drönare är ett brott mot FN:s resolution 2231. Arkivbild. Foto: Seth Wenig/AP/TT

Vattnet sjunker efter dammkollapsen

Ukrainska myndigheter uppger att vattnet gradvis minskar i de översvämmade områdena efter dammkollapsen tidigare i veckan.

Vitalij Kim, guvernör i det ukrainska länet Mykolajiv, säger också att vattennivån har börjat sjunka där.

- Trettiofem byar är fortfarande översvämmade på högra stranden (väster om floden Dnepr, reds. anm.), 3 763 hus står under vatten, men vattnet minskar gradvis, säger Chersons militära chef Oleksandr Prokudin.

TT

Människor evakueras i Cherson. Bild från i torsdags. Foto: LIBKOS/AP/TT
Markerad händelse

SVT:s korrespondent: Offensiven är igång

SVT:s Ukrainakorrespondent Elin Jönsson och fotograf Lars Lyrefelt är på plats i Ukraina. Två av varandra oberoende källor uppger för Elin Jönsson att den ukrainska offensiven inletts.

Operationen befinner sig nu i en inledande fas där den ukrainska militären känner sig fram och försöker hitta svaga punkter i de ryska linjerna. De kanske mest intensiva striderna pågår i de södra delarna av landet, men också i norr och öst.

- Man rycker fram på flera ställen längs fronten. Man har inte lyckats slå igenom, utan man har haft stora förluster av stridsfordon men också av manskap. Men ryssarna har också haft en hel del förluster, säger hon i Rapport.

- Ryssarna har varit beredda på den här offensiven.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Uppmaningen i Charkiv: Stanna inomhus

Ukrainska myndigheter uppmanar invånarna i Charkivregionen att röra sig utomhus så lite som möjligt, skriver landet Centrum för strategisk kommunikation på Telegram.

Orsaken uppges vara ryska drönare som träffat en olje- och gasanläggning, varpå luftkvalitén ska ha försämrats kraftigt.

De boende, särskilt i området kring orterna Krasnokutsk, Kachalivka och Lyubivka, råds att hålla fönster stängda, våttorka i hemmet och stanna inomhus.

Belgien ska köpa ammunition åt Ukraina

Den belgiska regeringen har beslutat att köpa ammunition till Ukraina för 32 miljoner euro, skriver belgiska medier.

Det motsvarar cirka 372 miljoner svenska kronor.

Ammunitionen, som igår i landets 14:e stödpaket till Ukraina, ska skickas till landet så snart som möjligt.

Senaste om: Kriget i Ukraina