Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför trappar Ukraina upp attackerna mot Krim – hör överstelöjtnant Joakim Paasikivi i klippet. Foto: Twitter/SVT

Kriget i Ukraina

Ny rekryteringsvåg väntas - ska samla 400 000

Mycket tyder på att Ryssland planerar att inleda en större rekryteringskampanj med målet att rekrytera 400 000 nya soldater. Det skriver det brittiska försvarsdepartementet i en lägesrapport och hänvisar till ryska medieuppgifter.

Rekryteringskampanjen presenteras som frivillig snarare än en obligatorisk mobilisering. Vilket sannolikt görs för att undvika internt missnöje i Ryssland. Men för att lokala myndigheter ska fylla de uppsatta målen är det en möjligt att de ändå tvingar män att ta värvning.

"Det är mycket osannolikt att kampanjen lyckas locka 400 000 genuint frivilliga", skriver försvarsdepartementet.

Överblick

Efter USA:s budgetstopp - EU ökar Ukrainastödet

EU kommer att öka stödet till Ukraina, meddelar EU:s utrikeschef Josep Borrell, enligt Reuters.

Josep Borrell befinner sig i Kiev, där han bland annat har träffat president Zelenskyj och försvarsministern Rustem Umerov.

- Om EU vill att Ukraina ska vara framgångsrikt måste vi ge dem bättre vapen, och större, sade Borrell under pressträffen.

Det nya stödet kommer efter att USA röstat fram en provisorisk budget där stödet till Ukraina tillfälligt stryps.

Ukraina firar "dagen för Ukrainas försvarare"

Dagen för Ukrainas försvarare, som vanligtvis firas den 14 oktober, firades i stället under söndagen. Ukrainare har under dagen uppmärksammat veteraner och hedrat minnena av stupade militärer.

President Volodymyr Zelenskyj höll en tyst minut vid ett minnesmonument i Kiev. Även EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell närvarade.

- Mod, motståndskraft och enighet är vad vi inte kan förlora, om vi inte ska förlora Ukraina, sade president Zelenskyj i sitt tal, enligt CNN.

Ukrainska medborgare, veteraner och militärer var också på plats.

- Ukrainska militärer försvarar hela världens demokratiska värderingar, och det är ingen överdrift, sade Serhii Posniak, en medlem av det ukrainska nationalgardet som förlorat ett ben efter att han trampat på en landmina, till Sky news.

Markerad händelse

Ryssland: Ryska regioner träffade av ukrainska drönare

Ryssland har drabbats av en ny våg av ukrainsk beskjutning och drönarattacker, enligt ryska uppgifter.

Ryssland uppger att tre personer ska ha skadats och en flygplats tvingats omdirigera plan till följd av de ukrainska attackerna.

"På söndagsmorgonen besköt Ukrainas väpnade styrkor området för den centrala marknaden i Sjebekino", skriver Vjatjeslav Gladkov, guvernör för den ryska regionen Belgorod som gränsar till Ukraina, på Telegram.

Guvernören i en annan gränsregion, Brjansk, uppger att ukrainsk beskjutning ska ha skadat byggnader i en by.

Ryska uppgifter gör även gällande att fem drönare skjutits ner över regionen Smolensk, väster om Moskva, och ytterligare en över Krasnodar vid Svartahavskusten.

Krimbron, som förbinder den av Ryssland annekterade halvön med det ryska fastlandet, stängdes också kort av okänd anledning.

Sedan Ukraina inledde sin motoffensiv i början av juni har ryska regioner anklagat Kievs väpnade styrkor för nästan daglig beskjutning mot civila mål. För drygt en vecka sedan tog Ukraina på sig ansvaret för en attack mot den ryska Svartahavsflottans högkvarter på Krimhalvön.

(TT)

Nya fartyg på väg att transportera spannmål från Ukraina

Fem fartyg är på väg att lämna Ukrainas Svarta havs-hamnar med syfte att återuppta spannmålsexporten. Denna gång sker det genom en "ny korridor" som har öppnats som en alternativ väg för att kringå det av Ryssland blockerade spannmålsavtalet.

Fartygen befann sig på söndagsförmiddagen, enligt MarineTraffic, i havet utanför Odessas hamnområden. Planen är att de ska färdas i en humanitär korridor ut ur Svarta havet.

Ukraina är en av världens största exportörer av spannmål och har sedan Rysslands invasion av landet kunnat fortsätta sin export genom en överenskommelse om fri lejd. Ryssland har dock valt att inte förlänga avtalet.

Minst ett av fartygen innehåller stora mängder spannmål och järn som avses fraktas till Kina, Egypten och Spanien.

Markerad händelse

Drönare nedskjutna under ryska attacker i natt

16 av 30 drönare som Ryssland skickade in över ukrainskt territorium under natten har skjutits ned, meddelar Ukrainas flygvapen på Telegram.

Enligt Ukraina skickades ryska drönare från flera väderstreck i en koordinerad attack mot Tjerkasy-regionen. Industriell infrastruktur ska ha träffats i staden Uman, där en brand utbröt i ett spannmålslager, uppger Tjerkasys guvernör Ihor Taburets på Telegram. En person ska även ha skadats.

Även civil infratsruktur lagerbyggnader i södra Mykolajiv och östra Dnipropetrovsk-regionen.

Zelenskyj öppningstalade på vapenkonferens

Volodymyr Zelenskyj vill att Ukrainas försvarsindustri ska bli en "stor militärhubb". Det sade presidenten på vapenkonferensen International Defence Industries Forum som äger rum under helgen där han öppningstalade.

Bland annat vill Ukraina utöka den egna produktionen av raketer, drönare och artilleriammunition.

- Vi vill lokalisera produktion av materiel som behövs för varenda en av de avancerade försvarssystem som används av våra soldater, sade han enligt Sky News.

Över 250 företag inom vapenindustrin och tjänstemän från över 30 länder deltar på konferensen i Kiev.

Zelenskyj  står och talar.
Foto: Ukranian Presidential Press Service/AFP/TT

Fem skadade i attack mot Zaporizjzja

Fem personer skadades i en rysk robotattack som slog ner utanför Zaporizjzja, uppger militära myndigheter på Telegram. En av de skadade har förts till sjukhus för vård.

Två explosioner skedde strax efter 10 på förmiddagen och slog mot byn Matviivka, enligt regionens guvernör.

Svenska företag vid ukrainsk vapenkonferens

Flera svenska företag, liksom representanter från svenska ambassaden, var på plats vid ett försvarsindustriforum i Ukraina under fredagen, bekräftar Säkerhets- och försvarsföretagen för TT. Vilka företag det rör sig om vill branschorganisation inte kommentera, med hänvisning till säkerhetsskäl.

Sverige har tidigare meddelat att man vill samarbeta med Ukraina om att tillverka stridsfordonen CV-90 i Ukraina. Men tillverkaren BAE Systems Hägglunds uppger för TT att man inte hade någon personal på plats vid konferensen.
(TT)

Markerad händelse

Rumänskt luftrum kan ha kränkts

Nato-landet Rumänien undersöker en möjlig kränkning av deras luftrum under nattens ryska attack mot grannlandet Ukraina. Det meddelar den rumänska försvarsministern under lördagsförmiddagen skriver Reuters.

Flera gånger den senaste månaden har fragment av ryska drönare fallit ned på rumänsk mark när Ryssland attackerat hamninfrastruktur längs Donau. Detta för att störa den ukrainska exporten av spannmål efter det havererade spannmålsavtalet.

Drönarsvärmar ska ha rört sig vid gränsen nära de rumänska regionerna Tuleca och Galati. Man undersöker nu om något fallit ned på rumänsk sida.

Storbritannien: Trusjev är en förrädare för Wagner

Putin hade ett möte under gårdagen med den tidigare stabschefen för Wagnergruppen, Andrej Trosjev då han gav honom i uppdrag att se över och etablera nya grupper av volontära stridande enheter.

Det är troligt att många Wagner-veteraner ser Trosjev som en förrädare eftersom han under Wagnerupproret i juni försökte förmå legosoldaterna att skriva kontrakt direkt med ryska armén. Det skriver det brittiska försvarsdepartementet i sin senaste underrättelseuppdatering.

Britterna menar att mötet är en indikation på att Ryssland kommer fortsätta att använda privatarméer i anfallskriget mot Ukraina och att man nu planerar för Wagnergruppens framtid.

Senaste om: Kriget i Ukraina