Direkt

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oscar Jonsson: Tre platser där det pågår avgörande strider just nu. Foto: SVT

Kriget i Ukraina

Källor: Biden reser till Europa för krigets ettårsdag

Den amerikanska presidententen Joe Biden ska besöka Europa i slutet av månaden för att markera ettårsdagen för Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari, uppger flera källor för NBC News.

Enligt uppgifterna står ett besök till Polen på agendan. Det framgår inte om Biden kommer besöka fler länder under sitt besök i Europa.

Syftet med besöket uppges vara att visa stöd för Ukraina och stärka relationerna mellan USA och Europa.

Överblick

Pinnat inlägg

Här är avgörande händelserna under första året av den fullskaliga invasionen av Ukraina - månad för månad.

Pinnat inlägg

Se vilka områden i Ukraina som Ryssland har kontroll över just nu, till vilka länder det Ukrainska folket flyr – och ytterligare kartor som ger kontext till kriget i artikeln nedan:

Klart: Storbritannien köper Archer av Sverige

Försvarets materielverk, FMV, har tecknat kontrakt med Storbritannien om 14 pjäser av artillerisystemet Archer under onsdagen.

- Som ett led i att täcka upp för de artilleripjäser som de i sin tur skickar till Ukraina, säger Joakim Wallin, chef för export på FMV.

Förutom systemen ingår även ett ammunitionspaket och utbildning i försäljningen.

– Archeravtalet stärker det samlade stödet till Ukraina och det stärker också samarbetet mellan Sverige och Storbritannien avseende logistisk och underhåll av systemet, även till förmån för Ukraina, säger Joakim Wallin.

Markerad händelse

Ukraina har slagit till mot ockuperad stad

Enligt uppgift hördes flera explosioner i den ryskockuperade staden Melitopol på onsdagsmorgonen, skriver Sky News.

Ryska medier, däribland statskontrollerade Tass, uppger att en järnvägsdepå har träffats och att elnätet slagits ut i Melitopol och omkringliggande orter.

Även den ukrainske borgmästare Ivan Fedorov, som befinner sig i exil, bekräftar att det skett explosioner i staden.

Atomchefen: Vi måste skydda kärnkraftverket

Rafael Grossi, chef över FN:s atomenergiorgan IAEA, har på onsdagen besökt det ryskockuperade kärnkraftverket Zaporizjzja.

Han har tidigare kallat situationen runt Zaporizjzja "väldigt instabil och farlig". Efter besöket uttryckte han att den "uppenbart inte har förbättrats".

- Fientligheterna kring det här området intensifieras. Vi måste vidta alla möjliga åtgärder för att skydda kärnkraftverket från en attack, sa han, enligt det statskontrollerade ryska nyhetsbyrån Tass, rapporterar The Guardian

Ryssland slutar informera USA om kärnvapentester

Ingen kärnvapenrelaterad information kommer att delas med USA i fortsättningen, uppger Rysslands biträdande utrikesminister Sergej Rjabkov enligt nyhetsbyrån Interfax.

Det gäller även information om provsprängningar av kärnvapen, säger Rjabkov.

Ryssland meddelade nyligen att taktiska kärnvapen ska placeras i Belarus. Samtidigt pågår just nu en övning med långdistansrobotar i Sibirien.

Ryska rubeln faller och ekonomin krymper

Den ryska valutan har tappat 20 procent mot dollarn sedan i november och exportintäkterna har minskat kraftigt, det skriver Wall Street Journal. Sanktioner har lett till att Rysslands intäkter från olja och gas under januari och februari nästan halverades jämfört med samma period 2022.

Minskade skatteintäkter har skapat ett fiskalt gap på 34 miljarder dollar de första två månaderna i år, enligt Wall Street Journal. Samtidigt har den militära mobiliseringen av 100 000-tals ryska män lett till att företag står utan viktig personal och måste minska produktionen. Konsumenterna drar åt svångremmen, ett exempel är bilförsäljningen som minskat med 62 procent jämfört med för ett år sedan.

Rysslands ekonomi ett bekymmer för presidenten.
Markerad händelse

Wagnerchefen: Stora förluster i Bachmut

Striderna i och kring staden Bachmut har "i praktiken förstört" den ukrainska armén, säger Jevgenij Prigozjin, chef för den paramilitära Wagnergruppen. Det rapporterar Reuters.

Han medger samtidigt att även Wagnergruppen lidit stora förluster i striderna.

Bachmut har kallats en "köttkvarn" på grund av de stora förluster som båda sidor bedöms ha gjort kring staden. Ryssland har långsamt intagit allt större delar av staden. Insitute of the study of war (ISW) bedömer att ryska styrkor kontrollerar närmare två tredjedelar av staden.

Wagnergruppens emblem på en grav i Ryssland.
Wagnergruppens emblem på en grav i Ryssland. Foto: Natalia Kolesnikova/AFP/TT

Ukraina: 20 000 barn har kidnappats

19 514 ukrainska barn har identifierats som illegalt deporterade till Ryssland. Detta enligt Ukrinform, som citerar den statliga myndigheten för återintegrering. Därtill befinner sig 4 390 föräldralösa barn eller barn i fosterhem på territorium som Ryssland har ockuperat.

Detta rör sig om krigsbrott och för en dryg vecka sedan utfärdade internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag en arresteringsorder mot Rysslands president Vladimir Putin just för den ryska deportationen av ukrainska barn.

Atomchef besöker ockuperat kraftverk

Rafael Grossi, chef över FN:s atomenergiorgan IAEA, har anlänt till det av Ryssland ockuperade kärnkraftverket i
Zaporizjzja. Det rapporterar den ryska nyhetsbyrån Ria.

Ryska trupper kontrollerar kraftverket, vars elförsörjning flera gånger slagits ut på grund av striderna i området. Något som inneburit ökad risk för en kärnkraftsolycka på grund av utebliven reaktorkylning.

IAEA-chefens uppdrag på plats är att bedöma läget och se hur säkerheten kan förbättras. Han tidigare kallat situationen "väldigt instabil och farlig".

Foto: Fredrik Dahl, AFP/TT

Rysslands ambassadör kallas till UD

Rysslands ambassadör i Sverige kallas upp till UD efter uttalandet om att Sverige blir "ett legitimt mål" om landet ansluter till Nato.

Ett tydligt påverkansförsök, enligt utrikesminister Tobias Billström (M).

I ett inlägg varnar ambassadör Viktor Tatarintsev Sverige för att gå med i försvarsalliansen.

"Det är tydligt att svenska politiker "förtrollade" av Washington medvetet störtar ner sitt folk i Natos avgrund", skriver han.

Experter har tidigare varnat för att Ryssland kan komma att trappa upp hot och påverkan mot Sverige, efter det att Sveriges och Finlands Natoprocesser splittrats upp.

Det råder strömavbrott i delar av Ukrainas huvudstad Kiev och även i den sydvästliga kuststaden Odessa. Enligt ukrainska tv-bolaget Suspilne är det avsiktliga nedstängningar för att stabilisera elnätet. De görs också på grund av hårt väder och inte ryska attacker mot civil infrastruktur.

Senaste om: Kriget i Ukraina