Direkt

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg lista tre saker som kan påverka kriget i Ukraina framöver.

Kriget i Ukraina

Källor: Biden reser till Europa för krigets ettårsdag

Den amerikanska presidententen Joe Biden ska besöka Europa i slutet av månaden för att markera ettårsdagen för Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari, uppger flera källor för NBC News.

Enligt uppgifterna står ett besök till Polen på agendan. Det framgår inte om Biden kommer besöka fler länder under sitt besök i Europa.

Syftet med besöket uppges vara att visa stöd för Ukraina och stärka relationerna mellan USA och Europa.

Överblick

Pinnat inlägg

Hur stor del av Ukraina har Ryssland tagit?

Se vilka områden i Ukraina som Ryssland har kontroll över just nu och ytterligare kartor som ger kontext till kriget:

Markerad händelse

USA-källor: Ukrainska agenter utför drönarattacker i Ryssland

Ukraina har etablerat ett lojalt nätverk bestående av agenter och sympatisörer inuti Ryssland som förses med drönare i syfte att utföra attacker mot ryska mål. Det uppger amerikanska underrättelsekällor förCNN. Enligt samma källor var det personer från detta nätverk som utförde en drönaratack mot Kreml i början av maj och då utförde attacken inifrån Ryssland och inte från ukrainskt territorium.

Det är oklart hur Ukraina lyckats föra in drönarna på rysk mark, men enligt CNN:s källor har det finns väletablerade smugglingsvägar för ändamålet.

Se drönarattacken mot Kreml, som ska ha utförts i början av maj:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Falsk "Putin" talade på rysk radio

Under måndagen hördes ett falskt meddelande på radio i tre ryska regioner som gränsar mot Ukraina.

I meddelandet påstod en röst, som var väldigt lik Putins, att "krigstillstånd" rådde i de tre regionerna sedan de invaderats av "ukrainska styrkor bedväpnade med Nato-vapen med stöd av Washington". Enligt meddelandet väntades Ryssland också inom kort utlysa en "allmän mobilisering"

Rösten var väldigt lik Putins, men meddelandet inleddes med orden "Bröder och systrar" och så brukar Putin inte uttrycka sig.

Enligt lokala myndigheter låg en hackerattack bakom det inträffade och Putins pressekrerare Dmitrij Peskov har sagt att Ryssland nu återigen har kontroll över radiofrekvenserna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mychajlo Bartosjyk, ukrainsk soldat, provar ut en armprotes vid en klinik i Turin, Italien. Han skadades i samband med en explosion under den fullskaliga ryska invasionen och får nu hjälp med rehabilitering inom ramen för ett samarbete mellan Italien och Ukraina. Foto: Jessica Pasqualon/EPA

Belgien undersöker vapenuppgifter

Belgien ska undersöka om vapen tillverkade i landet har använts av pro-ukrainska trupper för att slåss mot Ryssland,. Det uppger den belgiske premiärministern Alexander De Croo, enligt Reuters.

- Vårt försvarsdepartement och underrättelsetjänst har börjat utreda och inhämtar information för att avgöra exakt vad som skett, säger premiärministern i belgisk radio.

Uttalandet kommer efter Washington Posts avslöjande i helgen om att ryska anti-Kreml-styrkor i Belgorod under förra månaden ska ha använt militärfordon som från början gavs av USA och Polen till Ukraina samt vapen som tillverkats i Belgien och Tjeckien.

Markerad händelse

Ukraina: Trupper avancerar vid Bachmut

Ukrainska styrkor avancerar i området kring Bachmut, skriver Ukrainas arméchef Oleksandr Syrsky i ett inlägg på Telegram. Han kommenterar inte uppgifterna från Ryssland om att Ukraina ska ha genomfört en stor motoffensiv i Donetsk under söndagen.

Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin uppger att Ukraina återtagit delar av ett område norr om Bachmut.

300 kamikazedrönare mot Ukraina under maj

Under maj månad avfyrade Ryssland över 300 iransk-tillverkade Shahed-drönare mot Ukraina, som också brukar kallas för kamikazedrönare. Det är den mest intensiva användningen av drönarna hittills under Ukrainakriget, skriver det brittiska försvarsdepartementet i sin senaste uppdatering.

Syftet med detta är troligen att tvinga Ukraina att behöva använda värdefulla luftvärnsmissiler för att skjuta ned drönarna, menar britterna.

Ukraina har lyckats neutralisera 90 procent av drönarna, mestadels genom att använda sina äldre och billigare luftvärnsvapen.

I senaste avsnittet av Kriget i veckan får du en genomgång av hur kamikazedrönarna fungerar.

skärmdump, brittiska försvarsdepartement på Twitter

Uppgifter till Sky: Iran har sålt ammunition till Ryssland

Brittiska Sky News har kommit över ett dokument som uppges visa att Iran sålt ammunition till Ryssland för kriget i Ukraina. Dokumentet uppges komma från en välinformerad säkerhetskälla som intygar att dokumentet är korrekt, och är daterat 14 september 2022.

Om uppgifterna stämmer ska Iran ha sålt ammunition till ett värde av 1 miljon dollar. Sky News har inte kunnat verifiera att dokumentet är äkta.

Ukraina och Storbritannien undersöker om uppgifterna stämmer.

- Vi misstänkte att något sånt här hade hänt, säger Ukrainas ambassadör i Storbritannien till kanalen.

Markerad händelse

Fortsatt tyst från Ukraina om påstådd motoffensiv

Det är fortsatt tyst i ukrainska officiella kanaler om den attack som Ryssland hävdar ha avvärjt under söndagen

Ukrainska försvarsmaktens generalstab, som dagligen brukar uppdatera kring krigsutvecklingen på meddelandeappen Telegram, säger inget om detta i sin morgonuppdatering. Däremot radar man som vanligt upp sin uppskattning av ryska förluster.

Under söndagen skrev Ukrainas försvarsmakt på Telegram att man inte kommer meddela när och hur en offensiv inleds:

"Planer älskar tystnad. Det kommer inget startmeddelande".

Markerad händelse

Ryssland: "Ukrainsk offensiv avvärjd"

250 ukrainska soldater ska ha dödats efter att Ryssland slagit tillbaka en stor offensiv i Donetsk i östra Ukraina. Det hävdar det ryska försvarsdepartementet, enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass, skriver Reuters.

"Fiendens mål var att bryta igenom vårt försvar i den mest sårbara, enligt dess uppfattning, sektor av fronten", säger det ryska försvarsdepartementets talesperson Igor Konasjenkov i ett uttalande natten mot måndag.

Uppgifterna har inte verifierats och Ukraina har ännu inte uttalat sig. Enligt Ryssland ska attacken genomförts under söndagsmorgonen i södra Donetsk, men det är oklart varför uppgifterna om den publiceras först sent på natten.

Milisgruppen: Fångarna lämnas till Ukraina

De två ryska soldater som ska ha tillfångatagits av den pro-ukrainska "Ryska frivilligkåren" i Belgorod kommer överlämnas till Ukraina. Det meddelar gruppen själva enligt Reuters.

Tidigare i dag erbjöd gruppen att lämna tillbaka soldaterna till Ryssland i utbyte mot ett personligt möte med
Vyacheslav Gladkov, borgmästare för den ryska regionen Belgorod.

Gladkov uppgav att han var öppen för att träffas, men nu påstår den ryska frivilligkåren på Telegram att han aldrig kom och att soldaterna därför kommer överlämnas till Ukraina.

Senaste om: Kriget i Ukraina