Direkt

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Staden Avdiivka beskrivs som nästa mål för den ryska offensiven. Foto: TT

Kriget i Ukraina

200 000 ryssar har flyttat till Serbien

Sedan kriget började i Ukraina uppges omkring 200 000 ryssar flytt eller emigrerat till Serbien, rapportera nyhetsbyrån AP.

Många uppges söka ett nytt liv i ett "slaviskt land fritt från Kremls förtryck".

Serbien är nära allierad till Moskva som stöder landets anspråk på Kosovo.

Serbien vill bli medlem i EU, men har vägrat att införa sanktioner mot Moskva. Däremot har Serbiens president Aleksandar Vucic fördömt Rysslands invasion av Ukraina.

Demonstranter håller serbisk-rysk flagga i Belgrad. Foto TT
Demonstranter håller serbisk-rysk flagga i Belgrad. Foto TT

Överblick

Pinnat inlägg

Här är avgörande händelserna under första året av den fullskaliga invasionen av Ukraina - månad för månad.

Pinnat inlägg

Se vilka områden i Ukraina som Ryssland har kontroll över just nu, till vilka länder det Ukrainska folket flyr – och ytterligare kartor som ger kontext till kriget i artikeln nedan:

Robot slog ner – under SVT:s inspelning

SVT:s Ukrainateam besökte ett skjutfält där ett femtiotal nymobiliserade ukrainska soldater tränas. Plötsligt hördes en hög smäll – som inte var en del av övningen.

Smällen var en rysk raketattack mot det intilliggande samhället.

Hör när den ryska raketen slår ner i klippet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

Brittiska stridsvagnar framme i Ukraina

Under måndagen levererades 18 tyska stridsvagnar till Ukraina, bekräftar Tysklands försvarsminister Boris Pistorius.

Nu har även brittiska stridsvagnar av typen Challenger kommit fram, uppger Ukrainas försvarsdepartement.

- De är redan i Ukraina, säger den ukrainska talespersonen Iryna Zolotar till AFP, utan att ge detaljer om exempelvis antal.

Storbritanniens försvarsdepartement uppgav på måndagen att de ukrainska förband som tränats för att använda stridsvagnarna är färdigutbildade.

"Ukrainska stridsvagnsförband har genomfört utbildning på Challenger 2-stridsvagnar i Storbritannien och har återvänt hem för att fortsätta sin kamp mot Rysslands illegala och oprovocerade invasion", skriver det brittiska försvarsdepartementet i ett uttalande.

(TT/SVT Nyheter)

Sverige bland mest utsatta för cyberattacker

Sverige är bland de mest utsattaför ryska cyberattacker i Europa. Det visar en ny rapport av säkerhetsföretaget Thales, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Efter Polen och Lettland är Sverige det land som ryska "hacktivister" främst riktat sitt fokus mot det senaste året.

60 attacker rapporteras ha skett mot Sverige, varav 55 utfördes i februari i år. Det är främst överbelastningsattacker riktade mot bank- och finanssektorn, men också infrastruktur.

- Svårt att säga vad orsaken till det är. Kanske är det på grund av vissa politiska situationer, säger Keith Hale, cybersäkerhetschef på Thales, till Ekot.

Han berättar att de har observerat en övergång från vad som i början var en riktad cyber-krigsföring mellan Ryssland och Ukraina.

- Den har så småningom övergått till en mer intensiv cyberattack mot europeiska länder, som utförts av pro-ryska "hacktivistgrupper", säger Hale.

Explosioner i Kiev - drönare ska ha skjutits ner

Explosioner ska ha hörts i Kiev på måndagskvällen, skriver stadens borgmästare Vitaliy Klitschko på Telegram. Flyglarm ljuder i staden.

Klitschko uppger att brand brutit ut i en butikslokal. Det är oklart om någon kommit till skada.

Enligt Ukrainas statliga centrum för kommunikation har ett flertal ryska Shahed-drönare skjutits ner i huvudstadsregionen.

Protesterade mot kriget – skickades till barnhem

I skolan skulle barnen rita teckningar till stöd för de ryska trupperna i Ukraina, men 13-åriga Masja Moskaljova gjorde en antikrigsteckning. Masja Moskaljova fördes till ett barnhem och hennes pappa Alexej ställs idag inför domstol, uppger nyhetsbyrån AFP.

Eleverna på skola nummer nio i staden Jefremov fick för ett år sedan i uppgift att rita hyllningsteckningar till de ryska soldaterna i Ukraina.

Masja Moskaljova anser att kriget är fel och ritade en teckning med orden ”nej till kriget, nej till Putin” samt ”ära åt Ukraina”. Teckningen föll inte i god jord hos läraren som gjorde en polisanmälan.

Läs hela artikeln här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

Nej till ryskt förslag om Nord Stream-utredning

FN:s säkerhetsråd röstade ner Rysslands förslag om att sjösätta en oberoende utredning kring sabotaget av Nord Stream-ledningarna.

Endast Ryssland, Kina och Brasilien röstade för förslaget.

Danska, svenska och tyska myndigheter utreder i nuläget händelsen. Ryska myndigheter har velat ha mer information om den svenska processen, något som nekats med hänvisning till förundersökningssekretess. Läs mer om detta här.

Torbjörn Nilsson • Hur många flyktingar finns i Polen

Hej Torbjörn! Omkring 1,5 miljoner ukrainska flyktingar har registrerats i Polen, enligt UNHCR.

Jonathan • Som det ser ut just nu så attackerar ju Ryssland från söder och öster. -Men Ukraina har ju gräns till Ryssland i Nord. Hur ser det ut? Varför attackerar inte Ryssland därifrån? Är gränsövergångarna stängda?

Hej Jonathan! Om detta råder delade meningar. En del bedömare menar att den ryska militären, sedan de misslyckats med att ta Kiev tidigt under invasionen, nu i stället fokuserar på att helt erövra de olagligt annekterade ukrainska regionerna Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson, något som vissa menar skulle utgöra en symbolisk seger med stort värde för den ryska regimen.

Katarina • Lämnar människor fortfarande landet för att fly kriget eller har det avstannat?

Hej Katarina! Antalet flyktingar som registreras i Europa ökar fortfarande, enligt UNHCR:s senaste uppdateringar. De som rör sig ut ur landet är fler än de som återvänder. Totalt har åtta miljoner ukrainska flyktingar registrerats i Europa sedan invasionen inleddes. Fler än fem miljoner människor anses vara på flykt inom landet.

Misstänkt spion häktad i Polen

En person som i förra veckan greps misstänkt för att ha samlat information om viktig infrastruktur i Polen för Rysslands räkning har häktats, skriver den polska säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Mannen uppges ha erkänt gärningen. Sedan början av Rysslands invasion av Ukraina har den polska polisen lagfört 20 personer som tros ha samarbetat med säkerhetstjänsterna i Belarus och Ryssland, enligt pressmeddelandet.

Senaste om: Kriget i Ukraina