Direkt

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se förödelsen i översvämmade Cherson och Kachovkadamen i södra Ukraina. Foto: Libkos/AP/TT

Kriget i Ukraina

200 000 ryssar har flyttat till Serbien

Sedan kriget började i Ukraina uppges omkring 200 000 ryssar flytt eller emigrerat till Serbien, rapportera nyhetsbyrån AP.

Många uppges söka ett nytt liv i ett "slaviskt land fritt från Kremls förtryck".

Serbien är nära allierad till Moskva som stöder landets anspråk på Kosovo.

Serbien vill bli medlem i EU, men har vägrat att införa sanktioner mot Moskva. Däremot har Serbiens president Aleksandar Vucic fördömt Rysslands invasion av Ukraina.

Demonstranter håller serbisk-rysk flagga i Belgrad. Foto TT
Demonstranter håller serbisk-rysk flagga i Belgrad. Foto TT

Överblick

Pinnat inlägg

Hur stor del av Ukraina har Ryssland tagit?

Se vilka områden i Ukraina som Ryssland har kontroll över just nu och ytterligare kartor som ger kontext till kriget:

Markerad händelse

Paasikivi: Dammkatastrofen hindrar inte motoffensiv 

Översvämningarna drabbar den militära planeringen och gör att Ukraina förmodligen inte kan ta sig över floden Dnepr på minst tio dagar. Det säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan i Aktuellt. 

Att ukrainska styrkor skulle ta sig över floden vid själva dammen eller i närheten av Cherson är något som Ryssland tidigare har varit rädda för, men som man nu tillfälligt kan bortse ifrån för att i stället omdisponera trupper och förstärka försvarslinjerna.

- Även en del ryska ställningar översvämmas, men i det korta perspektivet så har ryssarna mest att vinna på det här, säger Paasikivi om dammkatastrofen.

- Om tio dagar-två veckor kommer vattnet att ha sjunkit undan något, och då återstår att se om det går att göra en flodövergång för ukrainarna.

Paasikivi tror ändå inte att översvämningen påverkar den större motoffensiv som det talats om länge, eftersom han menar att den troligtvis kommer att utgå från regionen Zaporizjzja, som ligger uppströms, och att ukrainska trupper kommer att röra sig därifrån och söderut.

- Det påverkas inte av dammen, säger Paasikivi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ministern om svenskt bidrag till Ukrainas antikorruptionsarbete: "Stora utmaningar"

Sveriges bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) var på onsdagen på ett OECD-möte i Paris om Ukrainas medlemskap i EU.

En fond för stöd till Ukrainas antikorruptionsarbete ska bildas. Fonden väntas inbringa 16, 5 miljoner euro, vilket motsvarar runt 192 miljoner kronor. Sverige ska totalt bidra med 22 miljoner kronor till fonden.

- Ukraina behöver stöd för sin uppbyggnad på flera sätt. Pengarna är tänkta att bygga upp landets myndigheter, och institutioner och rusta dem bättre för att kunna motverka korruption, säger Johan Forsell (M).

- Ukraina behöver bli modernare på flera sätt för att komma närmare EU och kunna bli medlem.

Konkret ska pengarna gå till utbildning och informationsinsatser som skötas via OECD. Enligt Johan Forsell har landet redan tagit “viktiga steg i rätt riktning”, som att president Zelenskyj redan avskedat flera ministrar.

- Men det är ett stort land och det finns stora utmaningar, inte minst på lokal nivå, säger han.

På onsdagen var Sveriges bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) på ett OECD-möte i Paris som bland annat handlade om hur Ukraina ska kunna bli EU-medlem. Arkivbild. Foto: Lars Schröder/TT

Sunak: Vi vet ännu inte om det är Ryssland 

På sitt korta USA-besök under onsdagen var Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak försiktig i sina antaganden huruvida Ryssland står bakom förstörelsen av den förstörda Nova Kachovka-dammen i Ukraina, eller inte.

- Jag kan inte säga det definitivt än,  sade han till BBC.

- Men om det är sant, om det visar sig vara avsiktligt, så kommer det att representera en ny bottennivå. Det är i så fall en fruktansvärd barbarisk handling av Ryssland, tillade han.

På onsdagen talade Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak med media framför Capitol Hill under sitt besök i Washington DC, USA. Foto: WPA POOL/TT

Evakuering fortsätter - tusentals tvingas lämna sina hem

Tusentals människor tvingas bort från sina hem efter dammkatastrofen natten till tisdag. Träbåtar och uppblåsbara gummibåtar används för att evakuera invånare i staden Cherson. Många har bara hunnit få med sig sina pass och sina husdjur.

En av de evakuerade är 68-åriga Natalia Korzh, som fått simma delar av vägen för att fly från sitt hus. Hon är barfota med benen täckta av rivmärken. Hennes händer darrar av kyla.

- Alla mina rum ligger under vatten. Mitt kylskåp, frysen, allt flyter. Vi är vana vid beskjutning, men en naturkatastrof är en riktig mardröm, säger hon till nyhetsbyrån AFP.

(TT/SVT)

En man får hjälp att ta sig i säkerhet efter kraftiga översvämningar i Cherson. Foto: Mykola Tymchenko/EPA

Putin och Ramaphosa förbereder för toppmöte

Under onsdagen pratade Rysslands president Vladimir Putin på telefon med Sydafrikas president Cyril Ramaphosa, uppger Kreml, enligt Reuters.

De två ledarna ska ha diskuterat lösningar på den konflikten i Ukraina.

Under kriget i Ukraina har fördömanden från afrikanska ledare mot Rysslands invasion lyst med sin frånvaro. I västvärlden tolkas detta som ett tecken på Kremls betydande inflytande över kontinenten.

Ledarna pratade även om delegation med flera afrikanska statschefer som snart ska besöka Ryssland. Även toppmötet mellan Ryssland och Afrika i Sankt Petersburg i slutet av juli, diskuterades samt BRICS-toppmötet i Johannesburg i augusti.

Rysslands president Vladimir Putin, till vänster, talar med Sydafrikas president Cyril Ramaphosa under ett toppmöte 2019. Foto: Sergei Chirikov/AP/TT

Uppgifter: Ukrainska soldater såg ryska trupper svepas med i vattenmassorna 

Kort efter dammkollapsen blev ukrainska trupper på den västra sidan av Dnipro vittnen till hur ryska soldater sveptes med i vattenmassorna och flydde längs den östra sidan av floden. Det säger en officer i Ukrainas väpnade styrkor i en intervju med CNN.

Flera ryska soldater ska ha dödats eller skadats och flera ryska positioner ska ha översvämmats, säger han i intervjun. Eftersom den östra flodstranden är på en lägre nivå än den västra så ska de ryska trupperna ha drabbats hårdare av översvämningarna än de ukrainska, menar han.

Ryssland hävdar att det var Ukraina som attackerade dammen.

Markerad händelse

Erdogan till Zelenskyj: Dammkatastrofen kan utredas internationellt 

Turkiets president Erdogan menar att det är möjligt att bilda en internationell kommission för att utreda dammkatastrofen i Cherson. Det sa han i ett telefonsamtal på onsdagen med Ukrainas president Zelenskyj, rapporterar Reuters med hänvisning till ett uttalande från Erdogans stab.

Erdogan menar att man på samma sätt som länderna förhandlat om export av spannmål via Svarta havet skulle kunna enas om en kommission som kan utreda förstörelsen och konsekvenserna av dammkatastrofen.

Erdogan ska under dagen även ha haft ett telefonsamtal även med Rysslands president Putin och framfört liknande synpunkter. Erdogan ska enligt Reuters ha sagt att FN och Turkiet kan ingå i en utredningskommission. Putin ska i samtalet ha beskrivit dammkatastrofen som en "barbarisk handling" från Ukraina.

Vägar och bostadshus har på flera håll täcks av vatten som trängt in i byar och städer. På vissa håll uppmäts vattendjupet till över fem meter.

Foto: Olexander Kornyakov/AFP/TT

Gummibåtar har blivit ett av de viktigastet redskapen i det pågående evakueringsarbetet.

Foto: Olexander Kornyakov/AFP/TT

En bild som har lämnats ut av det ryskkontrollerade styret i Chersonregionen visar omfattningen av översvämningen.

Foto: Den ryskkontrollerade administrationen i Cherson/AP/TT

Senaste om: Kriget i Ukraina