Direkt

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Staden Avdiivka beskrivs som nästa mål för den ryska offensiven. Foto: TT

Kriget i Ukraina

Ukraina: Ryssland förstärker i Donbass

Flera ukrainska representanter har hävdat att Ryssland förbereder för en ny storskalig offensiv. Nu säger Luhansk guvernör Serhiy Haidai att ryska styrkor får tillskott av nya rekryter i Donbassregionen, rapporterar The Guardian.

Haidai säger också att beskjutningen från ryska styrkor har avtagit eftersom de sparar ammunition inför den stora offensiven.

Guvernören i Donetsk, Pavlo Kyrylenko, uttrycker också sin oro över situationen. Även har varnar för en kommande rysk offensiv.

Samtidigt "utplånas våra städer och byar" i de ryska attackerna säger han.

Ukrainska styrkor avfyrar en sovjetisk luftvärnskanon S-60. Foto: Sergey Shestak/ Epa

Överblick

Pinnat inlägg

Första videobilderna på Challenger 2 i Ukraina

Brittisktillverkade stridsvagnar väntas snart sättas in vid fronten. Tidigare i år beslutade den brittiska regeringen att skicka 14 Challenger 2 till Ukraina.

Stridsvagnen har fyra mans besättning, väger över 60 ton och är utrustad med bland annat en 120 mm slätborrad kanon.

Bilderna publicerades på den ukrainske försvarsministern Reznikovs sociala kanaler.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pinnat inlägg

Här är avgörande händelserna under första året av den fullskaliga invasionen av Ukraina - månad för månad.

Pinnat inlägg

Se vilka områden i Ukraina som Ryssland har kontroll över just nu, till vilka länder det Ukrainska folket flyr – och ytterligare kartor som ger kontext till kriget i artikeln nedan:

"Sverige legitimt mål att slå tillbaka mot"

Skulle Sverige anslutas till Nato blir landet ett "legitimt mål" att slå tillbaka mot, om försvarsalliansen slår till mot Ryssland. Det menar Rysslands ambassadör i Sverige, Viktor Tatarintsev.

På ambassadens hemsida har Tatarintsev publicerat en lång artikel där han kritiserar den svenska regeringens beslut om ansökan. Något som Expressen var först att rapportera om.

”Var säker på att de nya medlemmarna i det fientliga blocket kommer att bli ett legitimt mål för ryska vedergällningsåtgärder, inklusive sådana av militär karaktär.” skriver han. Ambassadören anser att en folkomröstning skulle ha varit på sin plats.

Han skyller även den ökade inflationen och de stigande matpriserna på att Sverige "gett sitt stöd till Kiev-regimen".

Markerad händelse

Tre platser där det pågår avgörande strider

Ryssarna fokuserar sina anfall mot de ukrainska städerna Bachmut, Avdiivka och Vuhledar - och det är verkligen ingen slump, menar Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Hör honom förklara orsakerna i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Här pågår de värsta striderna

Det ukrainska försvarsdepartementets har återigen släppt sin dagliga Telegramuppdatering om striderna i landet.

De värsta striderna pågår fortfarande i och omkring Bachmut, Avdiivka och Marinka (nordöst om Vuhledar). Läget i Avdiivka, där ryssarna likt i Bachmut försöker omringa staden, beskrivs som mycket svårt. Journalister och frivilliga har portats från staden med hänvisning till deras egen säkerhet.

På det stora hela har mycket lite förändrats vid östfronten. Ryska medier har i dagarna hävdat att Wagnergruppen gjort mindre framsteg i Bachmut, något som ännu inte bekräftats av den ukrainska sidan.

Flygfoto över Bachmut daterat den 26 mars. Foto: Libkos/TT

Joakim • Vad vinner Putin egentligen på att placera kärnvapen i Vitryssland? Det borde va hugget som stucket givet hur snabba missilerna är?

Hej! Precis detta frågade vi överstelöjtnant Joakim Paasikivi om nyligen. Läs artikeln här.

Medier: Nytt ryskt privat militärföretag på Krim

Sergey Aksyonov, av ryska Kreml tillsatt premiärminister på Krim, har bildat ett eget privat militärföretag på halvön, skriver de fria ryska medierna iStories och Meduza.

Gruppen, som kallar sig själv "Convoy", ska vara relativt nybildad och öppnade en egen Telegramkanal så sent som i höstas. Där sprids typisk rysk propaganda om Ukraina, samt en ideologi med nationalistiska och religiösa inslag.

Grundaren Aksyonov uppges ha täta band till Wagnergruppens chef Yevgeny Prigozhin och ska även ha stöttat denne i hans kritik mot den ryska militären som Prigozhin anser medvetet saboterat för Wagner på flera olika sätt.

"Avdiivka håller på att raderas från jordens yta"

Rysslands beskjutning av staden Avdiika har intensifierats den senaste tiden och ryska styrkor bedöms ha gjort mindre avancemang i försök att omringa staden.

Nu larmar chefen för stadens militäradministration Vitaliy Barabash för att staden håller på att: "raderas från jordens yta".

I ett inlägg på Telegram i går skrev Barabash att: "Ryska missiler målar ett månlandskap på vår mark. Mer flitigt dag för dag".

Innan invasionen inleddes bodde 30 000 invånare i Avdiika, nu bedöms det att 2 000 civila finns kvar i staden.

Avdiivka den 18 mars. Journalister släpps inte längre in i staden av den ukrainska militären. Foto: Aris Messinis/TT

"Inget land vill ha fred mer än Ukraina"

Ukrainas utrikesminister presenterar i dag en fredsplan under ett digitalt möte tillsammans med USA:s utrikesminister Antony Blinken.

- Inget annat land vill ha fred mer än Ukraina. Men för att fred ska hålla måste den vara rättvis, säger utrikesminister Dmytro Kuleba.

- Det ukrainska folket kommer enbart acceptera fred om det innebär att Rysslands aggression avslutas, att Ryssland drar sig tillbaka från varenda kvadratmeter som de har ockuperat i Ukraina, fortsätter Kuleba.

Antony Blinken fyller i att USA vill se fred, men att en sådan måste vara rättvis och uppfylla FN:s stadgar.

- Vem vill inte att vapnen ska tystna? Men en vapenvila kan också vara en fälla som riskerar att låta Ryssland återuppbygga sina styrkor för att sedan anfalla igen.

Zelenskyj besöker Sumy

Den ukrainska presidenten Volodomyr Zelenskyj fortsätter sin turné vid frontregionerna i Ukraina. Under dagen har han varit i städerna Okhtyrka och Trostianets i den norra Sumyregionen.

Städerna ligger nära den ryska gränsen och var ockuperade av Ryssland under förra våren innan Ukraina återtog dem.

Den senaste veckan har Zelenskyj besökt flera orter vid eller i närheten av fronten. Däribland Cherson, Zaporizjzja, Bachmut och Charkiv.

Efrem Lukatsky/AP/TT
Markerad händelse

Moskaljov dömdes till fängelse - ska ha rymt

Alexej Moskaljov, som har anklagats för att ha misskrediterat den ryska armén på sociala medier, har dömts till två års fängelse i sin frånvaro. Enligt domstolens pressekreterare rymde han i natt. Moskaljov har suttit i husarrest sedan 2 mars.

Det skriver den oberoende ryska nyhetstjänsten Mediazona som rapporterar direkt från tingsrätten.

Domstolen har också meddelat att Moskaljovs 13-åriga dotter lämnas över till socialtjänsten. Flickan Masja befinner sig redan på ett barnhem dit hon skickades efter att ha ritat en antikrigsteckning. Socialtjänsten har en månad på sig att fatta beslut var Masja ska placeras.

Alexej Moskaljov döms i sin frånvaro till två års fängelse för att ha misskrediterat den ryska armén på sociala medier. Foto: SOTA

Peskovs nyårsskål: "Blir mycket svårare"

På en privat nyårsfest i Moskva grumlades stämningen när Kremls talesperson Dmitrij Peskov höjde sitt glas för att skåla in det nya året.

- Jag antar att ni förväntar er att jag ska säga någonting. Det kommer bli mycket svårare. Det här kommer ta väldigt, väldigt lång tid, sa Peskov i ett nyårstal på festen.

Det återger två anonyma personer som var i rummet till The Guardian.

- Det var väldigt obekvämt att höra hans tal. Det var tydligt att han varnade oss för att kriget är här för att stanna och att vi borde förbereda oss på att det blir långdraget, säger en av gästerna till tidningen.

Senaste om: Kriget i Ukraina