Direkt

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se drönarfilmen som visar hur vattenmassor forsar över den förstörda dammen i Ukraina: Ni kan se hur vattnet stiger för varje sekund

Kriget i Ukraina

Ukraina: Ryssland förstärker i Donbass

Flera ukrainska representanter har hävdat att Ryssland förbereder för en ny storskalig offensiv. Nu säger Luhansk guvernör Serhiy Haidai att ryska styrkor får tillskott av nya rekryter i Donbassregionen, rapporterar The Guardian.

Haidai säger också att beskjutningen från ryska styrkor har avtagit eftersom de sparar ammunition inför den stora offensiven.

Guvernören i Donetsk, Pavlo Kyrylenko, uttrycker också sin oro över situationen. Även har varnar för en kommande rysk offensiv.

Samtidigt "utplånas våra städer och byar" i de ryska attackerna säger han.

Ukrainska styrkor avfyrar en sovjetisk luftvärnskanon S-60. Foto: Sergey Shestak/ Epa

Överblick

Pinnat inlägg

Hur stor del av Ukraina har Ryssland tagit?

Se vilka områden i Ukraina som Ryssland har kontroll över just nu och ytterligare kartor som ger kontext till kriget:

Markerad händelse

Erdogan till Zelenskyj: Dammkatastrofen kan utredas internationellt 

Turkiets president Erdogan menar att det är möjligt att bilda en internationell kommission för att utreda dammkatastrofen i Cherson. Det sa han i ett telefonsamtal på onsdagen med Ukrainas president Zelenskyj, rapporterar Reuters med hänvisning till ett uttalande från Erdogans stab.

Erdogan menar att man på samma sätt som länderna förhandlat om export av spannmål via Svarta havet skulle kunna enas om en kommission som kan utreda förstörelsen och konsekvenserna av dammkatastrofen.

Erdogan ska under dagen även ha haft samtal med Rysslands president Putin och framfört liknande synpunkter. Han ska enligt Reuters ha sagt att FN och Turkiet kan ingå i en utredningskommission.

Vägar och bostadshus har på flera håll täcks av vatten som trängt in i byar och städer. På vissa håll uppmäts vattendjupet till över fem meter.

Foto: Olexander Kornyakov/AFP/TT

Gummibåtar har blivit ett av de viktigastet redskapen i det pågående evakueringsarbetet.

Foto: Olexander Kornyakov/AFP/TT

En bild som har lämnats ut av det ryskkontrollerade styret i Chersonregionen visar omfattningen av översvämningen.

Foto: Den ryskkontrollerade administrationen i Cherson/AP/TT

En man tar sig fram med hjälp av en luftmadrass i Cherson. Hittills har över 2700 människor evakuerats på båda sidor om floden Dnepr.

Foto: Olexander Kornyakov/AFP/TT
Markerad händelse

Ukraina: 42 000 människor beräknas drabbas

Omkring 42 000 människor på båda sidor om floden Dnepr kan komma att drabbas av översvämningarna. Den bedömningen gör ukrainska myndigheter, som uppger att evakuerings- och räddningsarbetet pågår för fullt.

Vattennivåerna i de berörda områdena fortsätter att stiga och väntas nå sin topp på onsdagen. På vissa platser i Cherson har vattenmassorna nått ett djup om 5,34 meter, enligt den regionale guvernören Oleksandr Prokudin, rapporterar Reuters.

I staden Cherson har invånare och frivilligarbetare satt upp fördämningar för att försöka hindra vattenmassorna att ta sig in.

Ukrainas infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov har besökt området. Han beskriver, enligt Reuters, hur minor som tidigare har placerats ut i marken nu flyter runt i vattenmassorna och i vissa fall exploderar. Översvämningarna har även resulterat i att infektionssjukdomar och kemikalier har kontaminerat och spridits i vattnet.

Markerad händelse

Zelenskyj: Hundratusentals utan dricksvatten

Hundratusentals människor som lever i de översvämmade områdena i Cherson har inte normal tillgång till dricksvatten. Det meddelar president Volodmyr Zelenskyj i ett uttalande på Telegram.

Enligt Zelenskyj har alla tillgängliga resurser satts in i räddningsarbetet i de drabbade områdena. Men dessa kan endast verka i de regioner som är kontrollerade av Ukraina. Enligt presidenten har inga insatser gjorts för civilbefolkningen i de rysk-ockuperade områdena.

"Det demonstrerar ännu en gång den cynism som Ryssland behandlar folket med vars land de har tagit", skriver han.

Markerad händelse

Stabschef: Civila dödade efter rysk drönarattack

Två civila har dödats och en person skadats vid en rysk drönarattack i Sumy-regionen i norra Ukraina, uppger Zelenskyjs stabschef Andrij Jermak på meddelandetjänsten Telegram.

Han skriver att iransktillverkade skuggdrönare har förstört flera hus och även orsakat en brand i samband med ett flertal ryska bombningar i den nordöstra gränsregionen under natten och tidigt på onsdagsmorgonen.

Evakueringar av boende i de översvämningsdrabbade byarna och städerna inleddes på tisdagen.

Foto: AP Photo/Libkos/TT

Båtar åker längs vattenfyllda vägar i de omkringliggande byar och samhällen som har drabbats efter dammkollapsen Nova Kachovka.

Foto: AP Photo/Libkos/TT

Senaste om: Kriget i Ukraina