Direkt

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här flyr barn och vuxna raketattackerna i Kiev. Foto: Twitter

Kriget i Ukraina

Ukraina: 31 skadade i attack mot klinik

Två personer ska ha dött och 31 skadats sedan en rysk raket träffat en sjukvårdsanläggning i Dnipro, uppger ukrainas Centrum för strategisk kommunikation på Telegram.

Attacken ska ha skett under morgonen.

President Zelenskyj fördömer dådet i hårda ordalag och uttrycker sina kondoleanser till de drabbades anhöriga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Överblick

Pinnat inlägg

Hur stor del av Ukraina har Ryssland tagit?

Se vilka områden i Ukraina som Ryssland har kontroll över just nu och ytterligare kartor som ger kontext till kriget:

Tre saker som kan påverka kriget i Ukraina just nu

Wagnergruppen planerar att lämna Bachmut och de många attackerna med iranska kamikazedrönare riktar ljus mot relationen mellan Ryssland och Iran. Samtidigt har fler drönarattacker ägt rum inne på ryskt territorium.

- Kriget är närmre än vad man kanske vill tro eller hävda från ryskt håll, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

Hör Kleberg om tre händelser som kan påverka kriget i Ukraina framöver, i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man dras fram av räddningstjänstpersonal
En skadad man dras fram ur rasmassorna av räddningspersonal, efter attacken mot Dnipro. En 2-årig flicka dog och över 20 skadades när flera bostadshus träffades. Foto: Ukrainas statliga räddningstjänst/EPA/TT
Markerad händelse

2-årig flicka död i attack mot Dnipro

En 2-årig flicka dödades i robotattacken mot Dnipro, sydost om Kiev, under natten mot lördagen. Ytterligare 22 personer skadades, uppger regionens guvernör Serhij Lysak på Telegram.

En video som delats av president Volodymyr Zelenskyj på Telegram visar hur räddningsarbetare söker igenom det rasade tvåvåningshuset. Utöver bostadshuset förstördes ytterligare tio hus, en butik och en gasledning i attacken, enligt guvernören.

Även huvudstaden Kiev utsattes för robot- och drönarattacker under natten och tidigt på söndagsmorgonen. Enligt stadens militära myndigheter ska det ha avvärjts av det ukrainska luftvärnet.

(SVT-TT)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

20 skadade i explosion utanför Dnipro

En explosion har inträffat i den ukrainska Pidhorodne, en förstad till Dnipro under kvällen.

Minst 20 civila personer har skadats i explosionen, varav 17 förts till sjukhus. Det skriver Serhiy Lysak, borgmästaren i regionen Dnipropetrovsk på Telegram.

Fem av de skadade ska vara barn, enligt Lysak. Det är i nuläget okänt vad som orsakat explosionen.

Rök stiger till himlen och räddningspersonal arbetar
Serhiy Lysak har publicerat bilder som uppges visa räddningsinsatsen efter explosionen i Dnipro. Innehållet har ännu inte kunnat verifieras. Foto: Serhiy Lysak via Telegram
Markerad händelse

Rapport: VDV ersätter Wagner i Bachmut

Wagnergruppens styrkor drar sig tillbaka från Bachmut och Ryssland tvingas nu ersätta dem med soldater från den reguljära militären. Bland annat med fallskärmsjägarförbanden VDV. Det skriver Storbritanniens försvarsdepartement i en lägesrapport.

Enligt departementets uppgifter har delar av
76:e divisionen, som pekas ut som inblandade i massakern i Butja, den 106:e divisionen, samt två VDV-bataljoner skickats till Bachmutområdet.

VDV ansågs innan kriget bröt ut vara en rysk "elitstyrka" men är i dag betydligt försvagade. Samtidigt tros Ryssland ha sparat en reserv av vissa VDV-styrkor som fortfarande är "relativt kapabla". När man nu tvingas skicka dem för att hålla frontlinjerna vid Bachmut kommer det sannolikt innebära att den ryska militären på det stora hela bli mindre flexibel, skriver det brittiska försvarsdepartementet.

60 000 kvinnor i ukrainska försvaret

Sedan den storskaliga invasionen av Ukraina inleddes har antalet kvinnor i försvaret ökat dramatiskt.

Totalt deltar drygt 60 000 kvinnor i försvaret av Ukraina, varav cirka 42 000 är i militären. Det skriver landets vice försvarsminister Hanna Maljar på Telegram.

Innan invasionen var antalet kvinnor i Ukrainas militär cirka 30 000 enligt Maljar och antalet har kunnat öka tack vara förändrad lagstiftning som gör det lättare för kvinnor att delta i försvaret.

Drönarna i Moskva skrämde upp Rysslands mäktigaste personer

Tidigt på morgonen den 30 maj attackerades Moskva av flera drönare. Det var den största drönarattacken som Ryssland hittills drabbats av sedan starten av anfallskriget mot Ukraina. Och de som påverkades mest var den ryska eliten.

”Det exploderar över Rubljovka. Varje ryss dröm” - så lyder en av kommentarerna på Twitter efter att drönare både synts över Rubljovkas lyxbostäder och exploderat precis i närheten.

Se hur drönarna flög över elitområdet Rubljovka och få reda på vem som bor i närheten av där drönarna slogs ned i videon. Läs hela artikeln här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

Rysk guvernör: Två döda i Belgorod

Vjatjeslav Gladkov, borgmästare för den ryska regionen Belgorod uppger att två kvinnor har dödats och ytterligare två personer skadats av ukrainskt artilleri. I ett inlägg på Telegram skriver han att beskjutningarna var riktade mot stadsdelen Shebekinsky. Uppgifterna har inte bekräftats från annat håll.

Efter flera attacker från milisgrupper i Belgorodregionen uppgav ukrainska myndigheter under fredagen känt att Ryssland har skickat den 332:a Senezh specialstyrkan till gränsen. Det har inte bekräftats av oberoende källor.

Markerad händelse

Zelenskyj: Vi är redo för motoffensiven

- Enligt min mening är vi, från och med i dag, redo.

Så säger den ukrainska presidenten i en intervju med Wall Street Journal. Och Volodymyr Zelenskyj är segerviss.

- Vi är övertygade om att vi kommer att lyckas, säger han till den amerikanska tidningen.

Zelenskyj förvarnar dock för att den på förhand mycket omdiskuterade våroffensiven troligtvis kommer att ta tid och ha ett precis.

- Jag vet inte hur lång tid det kommer att ta. I ärlighetens namn kan det gå på olika sätt, men vi kommer att göra det och vi är redo.

Han tror att en del länder är för rädda för Ryssland för att vilja släppa in Ukraina i Natogemenskapen men uppmanar försvarsalliansen att erbjuda dem en tydlig väg till medlemskap och ge dem "en tydlig signal" på toppmötet i Vilnius.

Zelenskyj: Alla skyddsrum ska inspekteras

Det finns inga ursäkter för att Kievs skyddsrum är för få, stängda eller inte åtkomliga. Det säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i sitt dagliga tal på fredagen, som lagts ut på hans Twitterkonto. Detta efter att människor dött i huvudstaden när ett skyddsrum var låst under en rysk attack.

Han uppger också att han har haft ett möte med överbefälhavarens personal och diskuterat Kievs skyddsrumsbriser, vilket han beskriver som en akut säkerhetsfråga.

- Jag har gett instruktioner för att skyddsrummen i Kiev och i hela landet ska inspekteras, säger Zelenskyj.

Enligt Kievs borgmästare Vitalij Klytjko har en polisutredning inletts om händelsen, då delar från nedskjutna ryska robotar ska ha träffat personer som sökte skydd i ett skyddsrum som visade sig vara låst.

(SVT-TT)

Volodymyr Zelenskyj
"Det finns inga ursäkter för stadens vårdslöshet", säger Volodymyr Zelenskyj, som nu har beordrat att alla skyddsrum i Ukraina ska inspekteras.

Senaste om: Kriget i Ukraina