Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryska försvarsministeriet har erövrat samma by fem gånger. Se hur lögnen sprids och hur SVT verifierar att det är falskt. Foto: Telegram

Kriget i Ukraina

Schweiz står värd för fredsmöte i juni

Regeringen i Schweiz meddelar att landet kommer att stå värd för en internationell fredskonferens på hög nivå med samtal om Ukrainas framtid den 15 och 16 juni, enligt AP.

Förslaget om en fredskonferens har tidigare kommit från Ukrainas president Zelenskyj och vid hans besök i Bern i januari lovade Schweiz att anordna ett sådant toppmöte.

Det är ännu inte känt vilka länder som kommer att delta. Det står dock klart att Ryssland inte kommer att bjudas in, men enligt nyhetsbyrån AP hoppas Schweiz på att Ryssland kan delta "någon gång" i framtiden.

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Putin: Ryssland ska utveckla sin kärnvapenarsenal

Ryssland kommer fortsätta utöka sin arsenal av kärnvapen, säger landets president Vladimir Putin under ett framträdande, skriver Reuters.

Han säger att de ska göra det för att "upprätthålla maktbalansen" i världen och som en "garanti för strategiskt avskräckande".

Rysslands kärnvapenarsenal är den största i världen. I videon svarar Hans M Kristensen, kärnvapenexpert på Sipri, på tre frågor om kärnvapen i världen.

Markerad händelse

Rysk lärare döms till 20 år - för förräderi

En 27-årig rysk lärare har dömts till 20 års fängelse för högförräderi. Mannen ska ha fört över pengar till den ukrainska militären, rapporterar TT.

Mannen greps i februari förra året och har erkänt. Förra sommaren ska han däremot ha sagt att överföringarna har gjorts till släktingar i Ukraina, enligt TT.

Signaler från Ryssland slog ut tv-bilder från svensk satellit

Svenska post- och telestyrelsen, PTS, har upptäckt unika störningar från Ryssland och den ockuperade Krim-halvön till en svensk satellit som till stor del skickar ukrainska tv- och radiosändningar, rapporterar Bloomberg och Ekot.

Störningarna ska ha pågått mellan den 4 mars och 9 maj, enligt dokument som även SVT tagit del av.

Vid ett par tillfällen ska störningarna sänt material över den pågående tv-sändningen. Den 9 maj fick 56 mottagare av satelliten bilder från paraden av den ryska segerdagen.

Störningarna har även avbrutit pågående tv-sändningar.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson säger i ett uttalande till Bloomberg att störningarna är allvarliga.

PTS har kontaktat Ryssland via brev, utan svar. Nu har ärendet gått vidare till FN-organet Internationella teleunionen.

Mycket teknisk information på skärm, militärfordon, tv-teknik.
Foto: Post- och telestyrelsen
Markerad händelse

Bekräftat: USA levererar Patriots endast till Ukraina

Alla pågående beställningar av luftvärnssystemet Patriot, och tillhörande robotar, omdirigeras till Ukraina, meddelar Vita huset, enligt Reuters.

Det innebär att länder som har en pågående beställning av luftvärnssystemet eller robotar kommer att få vänta längre än planerat på leverans.

Försvarsminister Pål Jonson och utrikesminister Tobias Billström skriver till SVT: "Sverige har en dialog med USA om hur detta påverkar implementeringen av det svenska luftvärnssystemet 103 Patriot."

Ukraina har i dag fyra Patriotsystem i landet som levererats av USA och Tyskland. Ytterligare ett är på väg från Rumänien, vilket offentliggjordes under torsdagen.

Ukrainsk man gripen för läckor i dejtingchatt

Ukraina har gripit en ukrainsk man som misstänks ha försett Moskva med känslig militär information i en dejtingchatt, meddelar den ukrainska säkerhetstjänsten SBU.

Mannen, som beskrivs som en ryssvänlig invånare från miljonstaden Charkiv, ska ha rekryterats av ryska agenter via ett dejtingforum på meddelandetjänsten Telegram.

Han ska där ha skickat bilder han tagit på militära anläggningar till sin "ryska vän", skriver säkerhetstjänsten. Mannen greps då han fotade militära fordon och soldater.

Enligt SBU planerade Kreml att använda informationen för att göra riktade angrepp mot Charkiv.

Mannen riskerar åtta års fängelse.

(SVT/TT)

Markerad händelse

Ukraina: Fyra döda efter ryska anfall i Donetsk

Norra Donetsk är under beskjutning enligt regionens guvernör,
Vadym Filashkin.

Under torsdagsmorgonen dödade en rysk fjärrstyrd bomb en person i byn Kostyantynivka. Senare under dagen dödade ryska klustervapen ytterligare tre personer i byn Rozkishne, enligt guvernören.

"Det är farligt att stanna i Donetskregionen! Evakuera i tid!", skriver Vadym Filashkin.

En man med hjälm, en krater och brinnande ruiner
Bild som sägs visa förödelsen. Foto: Vadym Filashkin/Telegram

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Putins turné fortsätter – nu i Vietnam

Nyligen besökte han Nordkorea – nu är Vladimir Putin i Hanoi, Vietnam, och berömmer det kommunistiska styret.

Länderna har haft vänskapliga relationer i 50 år och att stärka dessa är "en prioritet", enligt Putin.

Läs hela artikeln här.

Putin ska vara imponerad av Vietnams "bambudiplomati" och "pragmatiska" inställning till kriget i Ukraina. Hör mer i klippet ovan.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Tio barn åter i landet – gick i rysk skola

De tio barnen och deras familjerna levde i ockuperade områden i Donetsk, Cherson och Zaporizjzja innan de kunde föras tillbaka till Ukraina, skriver Ukrainas ombudsman för barns rättigheter.

Det nya styret i de ockuperade regionerna ska ha tvingat barnen att gå i ryska skolor och sjunga den ryska nationalsången, uppger ombudsmannen.

Tidigare har ombudsmannen uttalat sig om att han tror att 200 000 – 300 000 ukrainska barn nu befinner sig i Ryssland.

SVT träffade i april den ukrainska tonåringen Rostyslav som under tvång placerades i ett ryskt ungdomsläger för att bli rysk soldat. Hör honom berätta om tiden i videon ovan.

Markerad händelse

USA kan stoppa öppna beställningar av Patriot

USA kan komma att stoppa alla öppna beställningar av luftvärnssystemet Patriot med tillhörande robotar och omdirigera dessa till Ukraina. Det skriver Financial Times som hänvisar till tre källor med insyn.

Enligt källorna till tidningen kan beskedet offentliggöras redan under torsdagen.

Ukraina har i dag fyra Patriotsystem i landet som levererats av USA och Tyskland. Ytterligare ett är på väg från Rumänien, vilket offentliggjordes under torsdagen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har länge vädjat om fler Patriotsystem.

Markerad händelse

EU överens: Nya sanktioner mot Moskva

EU:s medlemsländer är överens om sitt 14:e sanktionspaket mot Ryssland på grund av kriget i Ukraina.
Paketet innehåller bland annat ytterligare åtgärder för att täppa till kryphål i tidigare paket, uppger det belgiska ordförandeskapet i EU:s ministerråd. (TT)