Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands storskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska trupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Rysslands storskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska trupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

En man i mörk kostym står utomhus på en tom parkeringsplats med träd och hus i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kanske är det ett steg på vägen närmare fred” – hör SVT:s Fouad Youcefi om mineralavtalets betydelse för kriget i Ukraina. Foto: SVT

Kriget i Ukraina

En skadad ukrainsk soldat får läkarvård vid staden Pokrovsk i april. Foto: Sergey Shestak/EPA/TT

Försvarschefen: Stoppat attacker mot Pokrovsk

Ukrainas militär har stoppat ryska attacker mot Pokrovsk i Donetsk och därmed stabiliserat vid frontlinjen kring staden, skriver Ukrainas försvarschef Oleksandr Syrskyj på Telegram.

Ryska styrkor har attackerat staden i månader och är enligt Syrskyj en av de svåraste delarna av fronten i kriget.

Pokrovsk är en logistisk knutpunkt i Donetskregionen. Staden är omringad på tre sidor av ryska styrkor men hålls fortfarande av Ukraina trots månader av intensiva ryska attacker.

Överblick

Ryssland: Över 400 fångar utbytta

Ryssland och Ukraina har gjort en stor fångutväxling där 205 ukrainska krigsfångar har bytts mot 205 ryska, det rapporterar ryska statliga Tass med hänvisning till det ryska försvarsdepartementet.

Förenade Arabemiraten ska ha varit med och medlat, skriver försvarsdepartementet i ett uttalande.

Ukraina har inte kommenterat eller bekräftat utbytet.

Ryssland: Har ockuperat Lysivka

Ryska styrkor har ockuperat byn Lysivka i ukrainska Donetskregionen, uppger det ryska försvarsministeriet.

Ukraina har inte kommenterat den påstådda erövringen.

Uppgifter: EU föreslår totalförbud mot rysk gas

EU-kommissionen kommer under nästa månad föreslå ett förbud mot nya ryska gasavtal före årets slut, rapporterar Reuters och hänvisar till ett utkast till ett dokument från kommissionen.

Ett förbud mot import under befintliga kontrakt senast vid slutet av 2027 ska också föreslås.

Uppgifterna dök upp första gången under gårdagen då nyhetsbyrån Bloomberg med hänvisning till källor rapporterade att EU-kommissionen kan föreslå ett totalförbud mot import av gas från Ryssland.

Markerad händelse
Förstörd byggnad efter ett ukrainskt drönaranfall mot Kursk i april. Foto: Kursk-myndigheternas officiella Telegramkanal/EPA/TT

Ukraina: Striderna pågår fortfarande i Kursk

Moskva påstod i slutet av april att man tagit full kontroll över ryska Kursk, något Kiev förnekat. Den ukrainska militären uppger på tisdagen att dess styrkor varit involverade i strider i regionen under de senaste 24 timmarna, rapporterar Reuters.

I ett inlägg på Telegram skriver militären att man avvärjt ryska attacker och blivit beskjutna av artilleri och flygbomber.

Det kommer också uppgifter om att ukrainska styrkor attackerat ett kraftverk i västra Kurskregionen på tisdagen, efter att ryska krigsbloggare rapporterat om en ny ukrainsk landbaserad invasion i området med stöd av bepansrade fordon och drönare.

I går gick generalstaben för Ukrainas väpnade styrkor även ut med att man under söndagen attackerat en rysk kommandocentral för drönare nära byn Tetkino, knappt en mil från den ukrainska gränsen.

Drönarattack mot Moskva två dagar i rad

Ukraina har för andra natten i rad attackerat Moskva med drönare, hävdar ryska tjänstemän tidigt på tisdagen. Ett gäng ukrainska drönare som flög mot huvudstaden ”från olika håll” ska ha förstörts, enligt borgmästaren Sergej Sobjanin.

Sobjanin uppger på sociala medier att de inte orsakat några allvarliga skador eller dödsoffer. Totalt ska 105 drönare har förstörts, rapporterar nyhetsbyrån RIA och hänvisar till det ryska försvarsdepartementet.

Anfallen sker bara några dagar innan den stora militärparaden som planeras i Moskva under fredagen, då Ryssland firar segerdagen i andra världskriget.

Ukraina har inte kommenterat de påstådda attackerna.

Ukraina: Har träffat rysk drönarcentral

Ukrainska luftvapnet har attackerat en rysk kommandocentral för drönare i Kurskregionen, det skriver generalstaben för Ukrainas väpnade styrkor på Telegram.

Attacken ska ha skett nära byn Tetkino på söndagen, uppger generalstaben. 20 ryska militärer ska ha dött i attacken och utrustning ska ha förstörts.

Tetkino ligger knappt en mil från gränsen till Ukraina.

Ryssland har inte kommenterar eller bekräftat attacken.

Markerad händelse

Kreml: Putin planerar inte resa för att träffa Trump

Donald Trump föreslog i april att han eventuellt skulle träffa Vladimir Putin i samband med sitt besök i Saudiarabien, Qatar och Förenade Arabemiraten, mellan den 13 till 16 maj.

Ett sådant möte är ”absolut nödvändigt”, uppger Kremls talesperson Dmitrij Peskov enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax. Han säger samtidigt att det inte finns några planer för att Putin ska resa till Mellanöstern i mitten av maj.

– Det kräver fortsatt kontakt mellan Moskva och Washington, vilket har inletts och pågår, men för närvarande finns det inga konkreta planer, säger Peskov vidare.

Putin har inte träffat en amerikansk sittande president sedan han träffade Joe Biden i juni 2021, skriver Reuters.

Ryssland ställer in segerdagsparad i Sevastopol

Årets segerdagsparad ställs in på den av Ryssland ockuperade hamnstaden Sevastopol på Krimhalvön. Det rapporterar ryska statskontrollerade medier enligt Kyiv Independent. Den ställs in av säkerhetsskäl, uppger den av Moskva tillsatta, ryska guvernören Michail Razvozjajev.

Den 9 maj håller Ryssland storslagna militärparader, för att fira den sovjetiska segern i andra världskriget.

Sevastopol, en viktig marinbas, har varit under rysk ockupation sedan den olagliga annekteringen av Krim 2014.

Regeringen: Garantier för Ukrainaaffärer förlängs

Löptiden för de särskilda exportkreditgarantierna som ges till svenska företag i samband med affärer i Ukraina förlängs, uppger regeringen.

Förordningen trädde i kraft 1 april 2024 och innebär att företag kan ansöka om exportkreditgarantier för affärer som bidrar till ekonomisk tillväxt och samhällsutveckling i Ukraina.

”Det är ett viktigt led i regeringens arbete med att bidra till utveckling och uppbyggnad i Ukraina”, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M).

”Det ger företagen en längre tidshorisont för att bidra till ekonomisk utveckling i landet”, säger Aron Emilsson (SD), ordförande i Utrikesutskottet.

Tiden förlängs från 2028 till 2035 och ändringarna träder i kraft den 1 juni i år.