Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför trappar Ukraina upp attackerna mot Krim – hör överstelöjtnant Joakim Paasikivi i klippet. Foto: Twitter/SVT

Kriget i Ukraina

Korrespondent: Offensiv bemöts med ryskt flyg

Sedan offensiven inleddes har Ukraina har gjort framgångar i bland annat Bachmut och Vuhledar. Men Ryssland bemöter det med fler flyganfall. Det säger SVT:s Ukrainakorrespondent Elin Jönsson.

– Så många attacker med stridsflyg som det har varit de senaste dagarna har det inte varit sedan början av invasionen, säger hon i Aktuellt.

För att få en bild av motoffensiven har hon rest längst fronten från Zaporizjzja till Donetsk-regionen. Men ukrainska soldater vet väldigt lite och vill inte uttala sig, enligt Elin Jönsson.

Hör mer om offensiven i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Överblick

Den befriade orten Klishchiivka, söder om Bachmut, den 24 september. Av orten, som ligger nära frontlinjen i öst, återstår bara ruiner efter striderna som rasat där. Foto: Alex Babenko/TT

Ukraina: Ryska attacker mot flera orter

Under natten skadades två personer i Nikopolområdet i en rysk artilleriattack, uppger regionens guvernör på Telegram. Bränder ska ha brutit ut och flera hus, fordon och jordbruksanläggningar skadades.

På tisdagen attackerades Chersonregionen 119 gånger, hävdar regionens guvernör på Telegram. 12 personer ska ha skadats sedan projektiler slagit ner vid bostäder, fabriker och en sjukvårdsanläggning.

Tidigt på onsdagsmorgonen utfördes attacker mot Mykolajiv, enligt guvernören som skriver att det ännu är oklart om någon skadats.

Ryskt artilleri på en ospecificerad plats i Ukraina. Foto: Rysslands försvarsdepartement/TT
Markerad händelse

Ukraina: Ryska drönare har delar från västländer

De Irantillverkade ryska drönare som dagligen avfyras mot ukrainska städer innehåller en rad komponenter med ursprung i Europa. Det framgår i en Ukrainsk rapport som överlämnades till G7-länderna i augusti, skriver The Guardian.

Över elektroniska komponenter, tillverkade av företag i väst, ska enligt rapporten ha hittats i drönarmodellerna Shahed-131 och Shahed-136. Företagens huvudkontor uppges ligga i bland annat Storbritannien, Nederländerna, Tyskland, Polen och Schweiz.

I dokumentet vädjar även Ukraina om långdistansrobotar för att kunna slå till mot drönarfabriker i Ryssland, Iran och Syrien.

Biltrafik avstängd på Krim-bron

Biltrafiken stängdes av på Krim-bron på onsdagsmorgonen, meddelar ryska myndigheter på Telegram. Det är en åtgärd som ofta vidtas på grund av drönar- eller missilattacker från Ukraina, uppger Reuters.

Efter en kort stund återupprättades trafiken. Det har inte kommit några rapporter om eventuella attacker.

Rumänien stoppar färjor efter rysk beskjutning

Floden Donau utgör gränsen mellan Rumänien och Ukraina. I veckan har Ryssland beskjutit ukrainska hamnstäder vid flodbanken. Det har fått rumänsk polis att stoppa färjetrafik i delar av floden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

Ryska medier: Flottchefen inte alls död

Viktor Sokolov, befälhavare för ryska svartahavsflottan, har i dag deltagit i ett videomöte med försvarsminister Sergej Sjojgu.

Det hävdar regimtrogna ryska medier, efter Ukrainas uppgifter om att Sokolov har dödats vid ett robotangrepp mot ockuperade Krimhalvön i fredags.

Bland andra nyhetsbyrån Ria publicerar en filmsnutt där Sokolov ses lyssna via länk när Sjojgu talar. I videon sitter flottchefen blick stilla utan att säga något. Videon kommer från Rysslands försvarsdepartement, som dock inte namnger Sokolov i sina kommunikéer om att mötet ägt rum.

Enligt Ukraina dödades en rad högt uppsatta militärer när minst en kryssningsrobot träffade flottans högkvarter i Sevastopol på ockuperade Krimhalvöns västra kust.

Ryssland däremot har inte bekräftat några dödsoffer alls i händelsen, som dock orsakade stora skador på byggnaderna.

Se bilderna från fredagens attack mot flottans högkvarter:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Exporttrafik från hamnar i Svarta havet

Ett fullastat bulkfartyg lämnade en av hamnarna vid Svarta havet på tisdagen, rapporterar källor till Reuters.

Enligt uppgifterna så ligger ytterligare två fartyg i hamn och lastar, medan ännu fler är på väg in.

Fraktfartygen kringgår den ryska handelsblockaden genom att följa den temporära "humanitära korridor" som upprättats närmast kusten i sydvästra delen av Svarta havet och som den ryska flottan inte längre lyckas blockera.

Enligt Kiev lämnade två bulklastfartyg hamnen i Chornomorsk förra veckan, lastade med järnmalm respektive spannmål på väg mot Spanien och Egypten.

Ryssland motiverar blockaden av sjötrafiken med att Ukraina skulle kunna ta in krigsmateriel den vägen. Samtidigt har FN varnat för hotande livsmedelsbrist och svält om Ukraina inte kan exportera spannmål.

Bulklastfartygen Eneida på väg mot Chornomorsk förra veckan. Hon ska nu ha lämnat hamnen fullastad. Foto: AFP/TT

Flygsirener över Cherson

Flyglarm ljuder över Cherson i södra Ukraina under tisdagförmiddagen. Regionens guvernör Oleksandr Produkin skriver på Telegram att varningen gäller ett ryskt anfall med ballistiska robotar, som är svåra för det ukrainska luftvärnet att skjuta ned.

Tidigare under morgonen skadades två personer av rysk beskjutning av Cherson.

Byn jämnad med marken i striderna om Bachmut

Striderna om staden Bachmut, som Ryssland intog i våras, fortsätter att rasa och Ukraina har avancerat vid flankerna kring staden. Några kilometer söder om staden ligger byn Klistjiivka, som har pekats ut som strategiskt viktig.

Tidigare i september återtog ukrainska styrkor det lilla samhället - som slagits i spillror i striderna.

Se drönarbilderna som visar förödelsen i byn:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

Hamn måltavla för rysk drönarattack

Odessas guvernör skriver på Telegram att regionen blivit utsatt för en två timmar lång offensiv, då ryska attackdrönare riktats mot mål i rgeionen.

Enligt guvernör Oleg Kiper sköts de flesta drönarna ned av ukrainskt luftförsvar, men en hamn Izmail-området, varifrån spannmål skeppas ut via floden Donau, träffades. Hamnanläggningen ligger mycket nära en gränsövergång till Natolandet Rumänien.

Två lastbilschaufförer skadades. Den ena fick vård på plats, och den andra fördes till sjukhus. Enligt guvernören skadades hamnens kontrollstation och lager och ett trettiotal lastbilar. Räddningstjänsten har kunnat släcka branden.

Färjetrafiken mellan de två länderna ställdes in efter attacken. Videofilmer tagna från den rumänska sidan av Donau visar först hur luftvärn försöker skjuta ned drönarna. Sedan följer en kraftig detonation och ett moln av eld.

Exporthamnarna i Odessa har blivit måltavlor för flera ryska attacker sedan spannmålsavtalet upphävdes i juli.

Foto: Räddningstjänsten i Odessa

Senaste om: Kriget i Ukraina