Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

En man med grå kofta och en rysk soldat

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför har Ryssland lyckas erövra Vuhledar – hör Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring vid Försvarshögskolan. Foto: Axel Rydén/Reuters

Kriget i Ukraina

Ryssland efterlyser ukrainsk Eurovision-vinnare

Sångaren Susana Jamaladinova, som representerade Ukraina och vann Eurovision Song Contest (ESC) 2016, har efterlysts i Ryssland. Det rapporterar flera ryska statliga medier under måndagen.

Enligt den oberoende ryska nyhetstidningen Mediazona misstänks hon ha brutit mot en ny lag som innebär att att man sprider vad Ryssland anser vara falsk information om rysk militär, eller om det pågående kriget i Ukraina. Lagen instiftades i fjol.

Jamaldinova vann ESC med låten "1944", årtalet då Sovjetunionen tvångsförflyttade krimtatarer i stor skala. Ryssland protesterade då mot att hon fick delta i tävlingen, men fick inget gehör.

Bild på  Susana Jamaladinova.
Susana Jamaladinova under Eurovision 2016. Foto: TT/AP Sergei Chuzavkov,

Överblick

Rekordmånga ryssar dödade i kriget i september

Under september månad dödades fler ryssar jämfört med någon annan månad tidigare i kriget mot Ukraina. I snitt dog 1271 ryssar varje dag under månaden, skriver Storbritanniens försvarsdepartement i sin dagliga uppdatering om kriget på plattformen X.

Ökningen tros bero på att krigszonen utvidgats till
Charkiv och Kursk. Omkring 650 000 ryssar dödats eller skadats sedan kriget startade i februari 2022.

Ukraina: Har förstört rysk minsvepare i Östersjön

Ukraina har förstört en rysk minsvepare baserad i Östersjön, uppger landets militära underrättelsetjänst på Telegram.

Fartyget låg till vid hamnstaden Baltiysk i den ryska exklaven Kaliningrad och ska enligt underrättelsetjänsten ha skadats allvarligt på grund av ett "mystiskt hål" i en ledning, som ledde till att vatten läckte in i motorn.

Hur sabotaget ska ha gått till eller när det ägde rum framgår inte. Ryssland har inte kommenterat händelsen.

Omfattande hackerattack mot rysk statsmedia

Det statskontrollerade ryska mediebolaget VGTRK har under natten till måndagen utsatts för en cyberattack, rapporterar ryska Tass.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov kallar det för en "aldrig tidigare skådad" attack och meddelar att experter ska utreda alla omständigheter kring det inträffade.

Till Reuters uppger en ukrainsk regeringskälla att ukrainska hackare ligger bakom den storskaliga cyberattacken.

Enligt VGTRK, som är ett av Rysslands största mediebolag, har sändningarna i varken tv eller radio störts. Samtidigt pratar källor, som Meduza hänvisar till, om omfattande störningar på onlinesändningar och bolagets interna servrar.

Tre uppges döda i nattliga attacker mot Ukraina

Två personer uppges ha dött i en rysk attack mot ett område i regionen Sumy i norra Ukraina, enligt lokala myndigheter.

En annan kvinna dog i en attack i regionen Cherson i södra Ukraina under natten mot måndag, enligt regionens åklagarmyndighet.

Ukrainas flygvapen uppger att Ryssland attackerade Ukraina med ett 30-tal drönare och två robotar under natten och måndagsmorgonen.

Robotarna sköts ner över Kievregionen. Det finns inga uppgifter om skadade eller dödade i området.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukrainsk attack mot oljedepå på Krim

Det brinner i en oljedepå i Feodosia på annekterade Krim, rapporterar ryska statliga Tass med hänvisning till myndigheter.

Ukrainas militär bekräftar på Telegram att de har genomfört anfall mot oljedepån under natten mot måndag, enligt Reuters.

Oljeterminalen är den största på Krim när det gäller hantering av oljeprodukter. Ukrainas militär skriver att den bland annat används för att "tillgodose den ryska ockupationsarméns behov".

Den ryska Telegramkanalen Astra har publicerat filmer som visar hur himlen färgas röd och rök stiger från oljedepån.

Anders • Hej, hur är det med motståndet i de ockuperade områdena? Finns det någon motståndsrörelse och vad gör de?

Hej Anders! Motståndet i de ockuperande områdena tar flera former, allt från tips om var ryssarna befinner sig och vilken utrustning de har till regelrätta sabotage och dödliga attentat.

Ukrainas underrättelsetjänst har vid flera tillfällen under krigets gång uttryckligen eller via tydlig antydan tagit på sig sådana i de ockuperande områdena. Ett exempel var i fredags.

Den kanske mest kända motståndsrörelsen är "Atesh" som bildades på Krim 2022 och som tagit på sig flera dödliga dåd mot den ryska militären.

Ukrainska myndigheter har även upprättat ett nationellt motståndscentrum som utbildar befolkningen i passivt och våldsamt motstånd.

Erik • Är det fortfarande uteslutet att Sverige ska skicka JAS-plan till Ukraina?

Hej Erik! Det är enligt regeringen i dagsläget inte aktuellt att skicka JAS Gripen till Ukraina.

Två huvudsakliga argument har angetts. Det första är att Försvarsmakten själva behöver planen och det andra är att en Gripenleverans troligen skulle störa den pågående introduceringen av amerikanska F-16 i Ukraina.

Regeringen har dock inte uteslutit saken och har vidtagit åtgärder för att underlätta en framtida leverans.

Socialdemokraterna anser samtidigt att JAS Gripen bör levereras till Ukraina så snart som möjligt.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nederländerna: Våra F-16 på plats i Ukraina

Ruben Brekelmans, Nederländernas försvarsminister, bekräftar på X att de första av landets amerikanska F-16-plan har levererats till Ukraina.

"Det finns ett akut behov. I Charkiv såg jag skadorna från en rysk attack och hörde ständiga flyglarm. Resten av de 24 flygplanen kommer att anlända under de kommande månaderna", skriver han.

Nederländerna har tidigare sagt att planen får lov att användas för attacker inuti i Ryssland. Totalt har Ukraina lovats 85 F-16-plan från flera Natoländer - Danmark, Norge, Belgien och Nederländerna. De första levererades i augusti.

Robin Baiat • Är det sant att EU-länder köper fortfarande gas från Ryssland? I så fall vilka länder och varför?

Hej Robin! Flera EU-länder köper fortfarande rysk gas, däribland Belgien, Spanien, Frankrike och Ungern.

Gasflödet från ryska pipelines har kraftigt minskat sedan 2021, mycket tack vare en ökad import av flytande naturgas, LNG.

Men denna gas kommer ofta från Ryssland, som under 2023 stod för 16 procent av EU:s LNG, enligt DW.

Gasen används inom energisektorn och industrin som sedan flera år förlitat sig på rysk gas.

Anders • Jag reagerar på att Zelensky reser runt hos allierade och presenterar som han uttrycker det, en "segerplan" trots att det är pågående krig och där det inte riktigt verkar gå Ukrainas väg på många håll...

Hej Anders! Zelenskyjs plan syftar delvis till att med de allierades hjälp förändra situationen på slagfältet till det bättre för Ukraina.

Målet sägs vara att tvinga Ryssland till fred genom ytterligare militärt stöd, diplomatiska påtryckningar och säkerhetsgarantier för Ukraina.

I korthet kan man säga att idén är att få Ryssland att själva dra slutsatsen att det inte finns något att vinna på ett fortsatt krig.

En inbjudan till Nato är en del av planen, men det övriga innehållet är fortfarande hemligt. Vi vet dock sedan tidigare att Ukraina bland annat vill få tillåtelse att använda långdistansvapen från väst mot mål djupt inne på ryskt territorium.