Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna som fått spridning på lokala Telegram-kanaler i klippet. Foto: Planet Labs

Kriget i Ukraina

Ungerns utrikesminister: Bättre med fokus fredsavtal än vapen

Ungerns utrikesminister Peter Szijjártó vill ha ett fredsavtal för att få stopp på kriget i Ukraina. Det säger han i SVT:s Agenda.

Däremot vill han inte stödja Ukraina med vapen, som många andra länder i Europe har gjort.

- Det första målet är att sluta döda människor och det innebär avtal om eldupphör, inget annat, säger Peter Szijjártó.

På fråga om varför landet fortfarande har flera ekonomiska samarbeten med Ryssland, som olika energiavtal, svarar utrikesminister att de är beroende av ryska energileveranser.

- Det handlar om infrastruktur. Detta kanske går att ändra om fem år men inte på två dagar. En en pipleline byggs inte på två dagar, svarar ministern.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Överblick

Utegångsförbud utfärdat i Donetsk

Den av Ryssland tillsatte guvernören i Donetskregionen har beslutat om att utegångsförbud ska råda mellan klockan 23.00 och 04.00 på vardagar, rapporterar Reuters.

Allmänna sammankomster så som demonstrationer förbjuds med undantag för de som på förhand godkänts av ryska militära myndigheter.

"Militär censur" införs även för post och andra telekommunikationer. Säkerhetskontroller ska också upprättas vid regiongränserna mot Luhansk och Zaporizjzja.

Markerad händelse

Ryssland: Attacker mot Kursk och Belgorod

Guvernören i ryska Belgorod uppger på Telegram att tre byar i regionen utsatts för ukrainsk beskjutning med bland annat artilleri och drönare. Totalt ska 11 artillerigranater ha avfyrats, hävdar guvernören. Ingen människa ska ha skadats.

Under söndagen uppgav guvernören i ryska Kursk att en ukrainsk drönare slagit ner vid i en administrativ byggnad i stadens centrum. Enligt guvernören ska endast mindre materiella skador uppstått.

Enligt uppgifter till den ukrainska nyhetssajten RBC-Ukraine så var det vara den ryska säkerhetstjänstens högkvarter som träffats.

Ytterligare explosioner ska senare ha hörts i staden. Bilder i sociala medier visar ett rökmoln.

Ukraina: Flera döda i attacker mot en rad orter

I den ukrainska staden Nikopol ska en man ha skadats sedan bland annat en stormarknad träffats av rysk beskjutning, enligt regionens militäradministration.

En person ska även ha dödats i Elizavetivka efter flera attacker mot orter i Donetskregionen under dagen, enligt ukrainska polisen.

Minst två personer ska ha dödats i attacker mot en rad orter i Chersonregionen, uppger regionens guvernör på Telegram.

Ukraina har intensifierat sina attacker mot ryska baser på den ockuperade Krimhalvön.Hör experten Rob Thornton vid Kings College i London om syftet med taktiken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

Zelenskyj delade ut utmärkelser i Polen

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tilldelade statliga utmärkelser till två polska volontärer under en mellanlandning i Polen på lördagen. Han deltog dock inte i några politiska möten då relationen mellan de två länderna är ansträngd i nuläget.

Polen beslutade i förra veckan att förlänga förbudet mot ukrainsk spannmålsimport, vilket skakade Ukrainas relation med en gränsgranne som har varit en av dess starkaste allierade sedan invasionens start.

En skadad ukrainsk soldat får vård av läkare.
En soldat från Ukraina får vård av läkare i den ukrainska militären. Foto: Roman Pilipey/AFP/TT
Markerad händelse

Lavrov: Ukrainas fredsplan "helt omöjlig"

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov talade på lördagen inför FN:s generalförsamling i New York och beskrev då Ukrainas fredsplan som "helt omöjlig".

Förra året presenterade Ukraina tio punkter för att uppnå fred.

– Det är inte möjligt att implementera detta. Det är inte realistiskt och alla förstår det, men samtidigt säger de att detta är den enda grunden för förhandlingar, sa Lavrov i sitt tal.

Ukrainas fredsplan låg till grund för fredssamtal som hölls mellan ett 40-tal länder i Saudiarabien i augusti. Ryssland var dock inte inbjudet den gången.

Lavrov gick också till hård attack mot västvärlden, som han påstod "eldar på konflikter".

– De försöker tvinga världen att spela efter deras egna självcentrerade regler, sa han.

De ukrainska platserna i församlingen var tomma under åtminstone en del av Lavrovs tal.

Sergej Lavrov vid en pressträff.
Sergej Lavrov möter pressen efter sitt tal i FN. Foto: Ed Jones/AFP/TT

Wagneravhopparen gripen i Norge

Andrej Medvedev, som tidigare ska ha tillhört Wagnergruppen och som flydde till Norge i början av året, har gripits av norsk polis misstänkt för att olagligen ha försökt att korsa gränsen till Ryssland, skriver tidningen The Barents Observer.

Hans advokat säger dock till NRK att det rör sig om ett missförstånd och att han inte planerade att ta sig över gränsen.

- Medvedev har förklarat att han är en del av ett internationellt dokumentärprojekt. I samband med det skulle han hitta platsen där han gick över gränsen, säger han till kanalen.

Markerad händelse

Här attackeras ryska högkvarteret på Krim

Ukraina har själva gått ut med att deras styrkor på fredagen attackerade den ryska flottans högkvarter i Sevastopol på den ockuperade Krimhalvön med brittiska Storm Shadow-robotar.

De hävdar samtidigt att två ryska generaler skadades allvarligt i attacken och att minst nio personer dödades. Ryssland har å andra sidan sagt att endast en soldat saknas efter händelsen. De ryska myndigheterna på olagligt annekterade Krim påstår också att det träffade högkvarteret inte åsamkats några större skador.

Se när de ukrainska robotarna slår ner i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

Källor: Hemliga brittiska samtal med Ryssland

Diplomater från Storbritannien har vid flera tillfällen under de senaste 18 månaderna i hemlighet fört samtal om Ukraina med representanter för den ryska staten, skriver Sky News med hänvisning till källor.

Samtalen ska bland annat ha berört säkerhetsläget, spannmål och kärnsäkerhet, men uppges inte ha haft som mål att på diplomatisk väg avsluta kriget, säger en källa som själv varit inblandad till tidningen.

Det brittiska utrikesdepartementet bekräftar att samtalen ägt rum men endast när det varit "absolut nödvändigt". De understryker att det inte handlat om några fredsförhandlingar.

Senaste om: Kriget i Ukraina