Direkt

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här flyr barn och vuxna raketattackerna i Kiev. Foto: Twitter

Kriget i Ukraina

Fortsatt hårda strider kring Bachmut

Enligt den ryska paramilitära Wagnergruppen pågår en intensiv offensiv i Bachmut. Ryssland har i flera månader velat ta kontroll över staden i Donetsk-regionen. Nyligen sades att man tagit kontroll över Blahodatne-området nära Bachmut, men enligt den ukrainska armén har ryska styrkor drivits bort därifrån. Uppgifter om utvecklingen i området är svåra att verifiera.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sade på fredagen att ukrainska soldater kommer att slåss för Bachmut "så länge vi kan".

Det brittiska försvarsdepartement uppger i sin dagliga uppdatering att Ryssland fortsätter att göra små framsteg i sitt försök att omringa Bachmut.

"Bachmut blir allt mer isolerat", skriver departementet.

I orten Druzjkivka, tre mil väster om Bachmut, skadades civila i en rysk robotattack tidig på söndagsmorgonen. Även i en förort till staden Donetsk ska hus ha träffats av robotar.

Trots omfattande strider i närheten hölls på söndagen mässa i Allhelgonakyrkan i Bachmut. Foto: Yasuyoshi Chiba, TT/EPA

Överblick

Pinnat inlägg

Hur stor del av Ukraina har Ryssland tagit?

Se vilka områden i Ukraina som Ryssland har kontroll över just nu och ytterligare kartor som ger kontext till kriget:

Tre döda i en nattlig attack i Kiev

På natten mot torsdag dödades tre personer - varav två barn - och flera skadades i en attack i Kiev, skriver stadens militära administration på Telegram, rapporterar Reuters.

Ukrainskt luftförsvar fångade upp en Shahed-drönare i luften under en av Rysslands flygattacker mot Kiev på måndagen. Ryssland har intensifierat attackerna mot flera platser i Ukraina sedan förra helgen.

Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

USA ger nytt militärt miljardpaket till Ukraina

På onsdagen uppgav Biden-administrationen att USA ska skicka ytterligare militärt bistånd till Ukraina på drygt 3, 2 miljarder kronor. Det rapporterar CNN.

Paketet kommer att innehålla bland annat luftförsvarssystem som kan avvärja flygattacker, radarstyrda missiler och ammunition som kan släppas från drönare.

Detta är det 39:e gången sedan augusti 2021 som USA tar utrustning direkt från amerikanska försvarets utrustning för att förse Ukraina, säger Pentagon i ett pressmeddelande.

Sedan kriget började har USA gett mer än 408 miljarder kronor i militärt bistånd till Ukraina.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uttryckte sin tacksamhet på Twitter efter beskedet om USA:s stödpaket. Foto: SVT

Rysslands försvar på ockuperad mark: Följer inte sin egen regelbok

Ryssland har länge förberett sig för Ukrainas motoffensiv genom att bygga försvarslinjer på de ockuperade områdena i Ukraina. Men det sätt som de ryska soldaterna gör det på följer inte deras egna militära föreskrifter.

– Jag blev själv förvånad, säger Jörgen Elfving, kännare av rysk militär taktik.

Så bra är de ryska försvarsställningarna: ”En tuff uppgift för Ukraina”

Ukraina väntas inom kort gå till motoffensiv med flera nya brigader, men de ryska soldaterna har grävt tiotals mil långa nya försvarslinjer.

– Att bryta igenom de ryska försvarsställningarna blir en mycket tuff uppgift för ukrainarna, säger Jörgen Elfving, före detta överstelöjtnant och expert på rysk militär.

Nedskjutna robotar faller över Kiev

En bilkamera fångar när delar av en nedskjuten robot faller från skyn och träffar en bilväg i Kiev efter ytterligare ryska attacker mot huvudstaden. Klippet är från i måndags och bilderna har verifierats av Reuters.

Den ukrainske befälhavaren Valeriy Zaluzhnyj säger att Ukraina sköt ner 11 kryssningsrobotar och ballistiska robotar som avfyrades mot Kiev på måndagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

IAEA: Detta bör göras för att undvika katastrof

Situationen vid kärnkraftverket i Zaporizjzja är fortfarande mycket farlig och skulle mycket väl kunna mynna ut i en katastrof, enligt IAEA:s Rafael Grossi.

På tisdagen presenterade han därför i FN:s säkerhetsråd fem principer för att undvika en katastrof som han hoppas Ukraina och Ryssland ska kunna följa:

1. Inga attacker får ske mot kärnkraftverket eller dess personal överhuvudtaget. 2. Kärnkraftverket får inte fungera som vapen- eller ammunitionslager. 3. Elförsörjningen till anläggningen får inte störas. 4. Alla system, byggnader och komponenter ska skyddas från sabotage. 5. De fyra ovanstående principerna får inte undermineras.

En kvinna står vid en förstörd bro vid byn Bohorodychne i Donetskregionen. Orten hade 600 invånare innan invasionen, idag bor endast 18 personer där. Foto: Oleg Petrasyuk/TT

ISW: Putin spelar ner drönarattackerna

President Vladimir Putin försökte spela ner betydelsen av drönarattackerna i Moskva på tisdagen, skriver tankesmedjan ISW i en analys.

Enligt dem visar detta på presidentens begränsade möjligheter till att hämnas, då man redan attackerar Ukraina nästan dagligen med drönare och robotar.

Ukraina: Civil dödad av rysk beskjutning

En rad orter i södra och östra Ukraina ska ha utsatts för rysk beskjutning det senaste dygnet.

En person ska ha dött i Tjasiv Jar i närheten av Bachmut och flera ska även ha skadats, uppger chefen för Donetsks militärförvaltning på Telegram.

Senaste om: Kriget i Ukraina