Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rysslands bombningar av Tjasiv Jar har intensifierats. Staden har pekats ut som ryssarnas nästa mål. Foto: SVT

Kriget i Ukraina

Uppmaningen i Charkiv: Stanna inomhus

Ukrainska myndigheter uppmanar invånarna i Charkivregionen att röra sig utomhus så lite som möjligt, skriver landet Centrum för strategisk kommunikation på Telegram.

Orsaken uppges vara ryska drönare som träffat en olje- och gasanläggning, varpå luftkvalitén ska ha försämrats kraftigt.

De boende, särskilt i området kring orterna Krasnokutsk, Kachalivka och Lyubivka, råds att hålla fönster stängda, våttorka i hemmet och stanna inomhus.

Överblick

Markerad händelse

Nato skickar mer hjälp till Ukraina

Nato:s medlemsländer ska bistå Ukraina med fler luftvärnssystem, uppger Reuters.
"Förutom Patriots finns det andra vapen som
allierade kan tillhandahålla, inklusive det franska luftvärnssystemet SAMP/T", säger Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg efter ett virtuellt möte med ländernas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på fredagen.
Enligt Stoltenberg har flera länder, som inte har luftvärnssystem tillgängliga, lovat att ge ekonomiskt stöd för att i stället köpa dem till Ukraina.

Nato:s generalsekreterare  Jens Stoltenberg.
Nato skickar mer hjälp till Ukraina, sade Jens Stoltenberg på fredagen. Foto: NICOLAS MAETERLINCK /AFP/TT

Erik Andersson • Hej!
Varför är det så många tveksamheter till att använda de frysta Ryska tillgångarna till försvar och uppbyggnad av Ukraina?

Hej Erik! Anledningarna är flera. Röster har bland annat lyfts om att användningen av tillgångar som tillhör ett land man inte ligger i krig med skulle kunna avskräcka framtida investerare i Europa, generera en rättsprocess med osäker utgång samt skapa oförutsedda framtida konsekvenser.

G7: Ska bistå Ukraina med luftvärn

G7-länderna Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien och USA tillsammans med EU skriver i ett pressmeddelande att framöver ska arbeta särskilt med att förse Ukraina med ytterligare luftvärn.

Tysklands nyligen lanserade luftvärnsprojekt pekas ut som särskilt uppskattat.

"Ryssland måste betala för förödelsen de skapar. Vi fördömer Rysslands robot- och drönarattacker mot Ukrainas energiinfrastruktur och städer", skriver de.

Markerad händelse

Polsk man gripen för mordplaner mot Zelenskyj

En polsk medborgare har åtalats efter en polsk-ukrainsk polisinsats för planer att bistå Rysslands säkerhetstjänst i ett lönnmord på president Zelenskyj, meddelar polska åklagare.

"Enligt utredningen var den misstänktes plan att samla in och överföra information till det angripande landet om säkerheten på flygplatsen Rzeszów-Jasionka. Detta skulle hjälpa de ryska underrättelsetjänsterna att planera ett eventuellt mordförsök på Ukrainas president Volodymyr Zelensky under hans vistelse i Polen", skriver den ukrainska säkerhetspolisen på Telegram.

Mannen sitter nu häktad i Polen, formellt misstänkt för att ha gått främmande makts ärenden.

Trump: Varför ger inte Europa mer till Ukraina?

Det amerikanska stödet till Ukraina är en het fråga i kongressen. Nu försöker Donald Trump rikta uppmärksamheten åt Europa:

"Europa bör matcha den summa USA bidrar med" skriver Trump i ett inlägg på sin sociala medieplattform Truth.

Men enligt Kiel Institute har EU och dess medlemsländer, Storbritannien exkluderat, stått för den största delen av stödet till Ukraina.

Imorgon väntas kongressen rösta om ett nytt stödpaket till Ukraina. I inlägget verkar Trump även positionera sig i frågan.

"Ukrainas överlevnad borde vara viktigare för Europa än för oss, men det är även viktigt för oss!"

"Ukrainas överlevnad borde vara viktigare för Europa än för oss, men det är även viktigt för oss!", skriver Trump på Truth. Foto: Jeenah Moon/TT

Storbritannien: 150 miljoner pund till Ukraina

Ett stödpaket på 150 miljoner pund kommer att skickas till Ukraina från Storbrittaninen. Detta för att hjälpa landet stärka och återuppbygga sin energiinfrastruktur.

- Ryssland fokuserar medvetet på Ukrainas energisystem i deras hänsynslösa fälttåg, sa diplomaten Neil Holland till OESC under torsdagen.

I ett pressmeddelande från den brittiska regeringen står det att Storbritannien fördömer Rysslands attacker mot städer och energisystem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina anklagar Ryssland för ökade gasattacker

Ukrainska soldater vittnar om systematiska och allt mer frekventa ryska gasangrepp. Målet uppges vara att få dem att lämna sina nedgrävda positioner.

– Det blir ett enormt tårflöde, det gör ont i ögonen och det blir svårt att andas, säger Per-Anders Enquist, Försvarsmaktens expert på skydd mot kemiska stridsmedel.

Läs artikeln här.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Vi sköt ner ett ryskt bombplan

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Det ukrainska flygvapnet uppger att de skjutit ner bombplanet, som var av en Tu-22M3. Enligt flygvapnet utförde planet bombräder i Ukraina timmar innan det blev nedskjutet - 300 km från Ukraina.

Fyra piloter var i planet. Av dessa har en dött, två förts till sjukhus och en saknas, enligt regionens guvernör Vladimir Vladimirov.

Stavropol är en stad och region mellan Svarta havet och Kaspiska havet.

Markerad händelse

Flera döda efter nattliga ryska raketattacker

En attack mot ett område sydöst om Dnipro krävde sju liv. Bland offren finns tre barn, enligt åklagarmyndigheten.

Ett femvåningshus i Dnipro besköts under natten av raketer. Två personer har dött och minst 15 skadats, skriver ukrainska Ukrinform.

"Byggnaden brinner och är delvis förstörd. Det kan finnas folk kvar under rasmassorna", skriver regionens guvernör Serhiy Lysak på Telegram under morgonen.

Även Sinelnykiv Oblast attackerades. Där dog en kvinna i attacken.

Det brinner fortsatt huset i Dnipro som besköts av ryska raketer. Foto: Presidentstaben
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Paasikivi: "Ryssarna lyckas mala sig fram"

Under Aktuellt kommenterade överstelöjtnant Joakim Paasikivi Ukrainas behov av mer vapenstöd för att kunna stå emot de ryska attackerna:

– Det är både energi och liv som går till spillo om man inte får den här ammunitionen.

Hör mer från Paasikivi i klippet ovan.