Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför trappar Ukraina upp attackerna mot Krim – hör överstelöjtnant Joakim Paasikivi i klippet. Foto: Twitter/SVT

Kriget i Ukraina

Pro-ukrainska ryssar säger sig ha tillfångatagit landsmän - erbjuder utbyte

Ukrainska styrkor har fortsatt beskjutningen vid gränsen till ryska Belgorodregionen. Det uppger den ryske guvernören Vyacheslav Gladkov. På Telegram skriver han att staden Shebekino och distriktet Volokonovsky något österut har lidit "massor" av skador.

Samtidigt uppger en grupp pro-ukrainska ryska stridande att de har tillfångatagit två ryssar i Belgorod, rapporterar Reuters. Nyhetsbyrån hänvisar till ett gemensamt uttalande på Telegram från legionen "Frihet för Ryssland" och Ryska frivilligkåren, två paramilitära grupperingar i Ukraina som strider mot de ryska styrkorna.

I inlägget, som riktar sig direkt till Vyacheslav Gladkov, erbjuder de sig att överlämna fångarna i utbyte mot ett personligt möte med guvernören och samtal om det blodiga kriget och "Rysslands öde".

Gladkov har svarat i ett inlägg att han är öppen för ett möte, i fall de tillfångatagna soldaterna fortfarande är vid liv.

Omständigheterna kring detta har inte verifierats av oberoende källor.

Överblick

Ukraina: Ryskt radarsystem förstört

Den ukrainska säkerhetstjänsten, SBU, har i en drönarattack slagit ut det ryska radarsystemet Kasta i Kursk-regionen. Det skriver den ukrainska nyhetstjänsten Hromadske med hänvisning till en källa inom SBU.

Enligt källan hade Kasta en särskild förmåga att upptäcka mycket lågt flygande luftföremål, men den missade då, enligt källan, SBU:s drönare.

Attacken ska ha skett samtidigt som flera ukrainska drönare attackerade Kursk-regionen under natten till fredag.

Inför nya sanktioner - reaktion på skenval

Storbritannien fryser tillgångar och inför inreseförbud för flera tjänstemän i de av Ryssland annekterade regionerna Donetsk, Cherson, Zaporizjzja och Krim. Det som en del av landets sanktionspaket mot Ryssland, rapporterar The Guardian.

Personerna ska enligt Storbritannien varit med och administrerat de val som hölls för några veckor sedan och som av väst och Ukraina dömts ut som skenval. 
- Storbritannien kommer aldrig att erkänna Rysslands anspråk på ukrainskt territorium, säger utrikesminister James Cleverly i ett uttalande.

Storbritannien har också lagt till bland annat Rysslands minister för nödsituationer, Alexander Kurenkov, på landets sanktionslista.

Boende i Kupijansk promenerar på en krigshärjad gata. Staden ligger bara någon mil från fronten. Foto: Roman Pilipey/TT
Markerad händelse

Britterna: Wagnersoldater bidrar med erfarenhet

Före-detta anställda Wagnersoldater har återvänt till Ukraina, skriver det brittiska försvarsdepartementet på X. Redan tidigare i veckan uppgav den ukrainska militären att så var fallet och att Wagneriternas antal uppgår till ett antal hundra personer.

Exakt vad de för närvarande gör i Ukraina är dock oklart, enligt britterna. Det är troligt att några av dem tagit anställning i den ryska armén medan andra gått in i nya legosoldatsstyrkor.

Ukrainska militärer har spelat ner betydelsen av att Wagneriterna nu återvänt, men britterna menar att de kan bidra med viktiga erfarenheter för de ryska styrkorna.

Markerad händelse

Putin i möte med Wagnertopp

President Vladimir Putin träffade under torsdagen Andrej Trosjev, en högt uppsatt befälhavare inom Wagnergruppen, ett möte som visats i statlig rysk tv.

Mötet med Trosjev, som enligt Kreml numera är anställd i den ryska militären, handlade om hur man bäst kan använda sig av frivilliga enheter i kriget i Ukraina, skriver Reuters.

- Du har själv stridit i en sådan enhet under mer än ett år. Du vet hur det är och hur det ska göras, sa Putin till Trosjev.

I dagarna har ukrainska militärer uppgett att tidigare Wagnersoldater återigen befinner sig i Ukraina och att de väntar på att få kontrakt med den ryska militären.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

Ryska försvaret: Inga planer på ny mobilisering

På måndag rycker ryska värnpliktiga in för att tjänstgöra 12 månader i armén, skriver den statliga ryska nyhetsbyrån RIA.

De citerar en rysk konteramiral som understryker att det inte finns några planer på en ytterligare mobilisering och att de värnpliktiga inte kommer skickas till Ukraina.

Enligt honom har militären tillräckligt med frivilliga rekryter för att täcka personalbehovet. Detta efter en intensiv rekryteringskampanj under året.

I början av september hävdade det försvarsdepartementet att omkring 280 000 personer skrivit på kontrakt med militären sedan den 1 januari.

Reklam för den ryska militären vid ett kafé i centrala Moskva den 28 september. Foto: AP/TT
Markerad händelse

Ryssland: Skjutit ner 11 drönare över landet

Det ryska försvarsdepartementet hävdar på Telegram att man skjutit ner totalt 11 ukrainska drönare över Kursk- och Kalugaregionen under natten.

De nämner inget om det totala antalet drönare som ska ha avfyrats mot landet. Det finns heller inga ryska uppgifter om skador hittills.

Flera civila döda i ryska attacker

Tre civila kvinnor har dödats efter rysk artilleribeskjutning i Cherson tidigare i eftermiddags, det rapporterar den ukrainska public service-kanalen Suspline.

Tre civila har även skadats i orten Kostiantynivka i Donetskregionen efter att orten flygbombades tidigare i dag.

I Donteskregionen har också två män dött efter en artilleribeskjutning i orten Krasnohorivka. Även två kvinnor och en man har skadades.

Natolandet Slovakien kan snart ha prorysk ledare

På lördag den 30 september är det val i Slovakien, och den
förra premiärministern Robert Ficos parti - som har bedrivit en prorysk och antiamerikansk valrörelse - leder i opinionsmätningarna. Det skriver CNN.

Robert Fico försöker inte att dölja sina sympatier för Putin, och har tidigare anklagat "ukrainska nazister och fascister" för att provocera Putin att inleda invasionen.

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har Slovakien varit en av Kievs starkaste allierade. Slovakien var det första landet som skickade luftvärn till Ukraina, och tog emot tiotusentals ukrainska flyktingar.

Kniper Fico premiärministerposten skulle en av konsekvenserna bli inställda vapenleveranser till Ukraina. Han är också emot att Ukraina går med i Nato.

Robert Fico tvingades avgå som premiärminister för fem år sen, efter att en journalist som utredde politisk korruption mördades. Foto: Jakub Gavlak/TT
Markerad händelse

Ryssland: 3 000 ton ukrainsk ammunition upp i rök

En rysk kryssningsrobot förstörde en stor ukrainsk ammunitionsdepå tidigare i veckan, uppger statliga ryska nyhetsbolaget Russia Today.

SVT har geolokaliserat bilderna som är filmade av bland annat en drönare vid samhället Kyselivka några mil väster om Cherson. Ett stort antal byggnader förstördes vid angreppet. Det finns inga uppgifter om civila offer.

Nasas brandbevakningstjänst Firms registrerade bränder på platsen och i dess närhet vid flera tillfällen under måndagen, tisdagen och onsdagen, lokal tid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Senaste om: Kriget i Ukraina