Senaste nytt om kriget i Ukraina
Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska trupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.
Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska trupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.
Kriget i Ukraina
Överblick
Ministern: Nästan alla drönare byggda i Ukraina
Mer än 95 procent av alla drönare som används av den ukrainska armén vid fronten är byggda i Ukraina, uppger landets vice försvarsminister Valerij Churkin.
Enligt honom tillverkar i dagsläget Ukraina över 300 olika drönarmodeller.
”Utgången av den här konfrontationen kommer i stort avgöras av förmågan att snabbt, massivt och systematiskt öka produktionen av de senaste krigsvertygen.”
Drönare har sedan förra året bedömts stå för mellan 70 och 90 procent av alla förluster vid fronten, något en rad medier rapporterat om. Dagligen publicerar ukrainska och ryska soldater klipp från striderna där drönare används, i sin tur filmat av en annan drönare.
Nordkorea bekräftar: Strider mot Ukraina
Nordkorea har för första gången bekräftat att landets soldater strider mot Ukraina för Ryssland. Detta kort efter att Vladimir Putin hyllat den nordkoreanska militärens inblandning i kriget.
”Den segerrika utgången av operationerna för att befria Kurskområdet utgör en seger för rättvisan över orättvisan”, skriver Nordkoreas militärkommission i den statliga nyhetsbyrån KCNA.
Orden kommer i ljuset av att Ryssland i dagarna hävdade full kontroll över Kurskregionen, ett påstående Ukraina kallat för en lögn. Enligt ukrainarna, som gick in i regionen i augusti, håller man fortfarande vissa positioner där.
Vita huset: Vill se en komplett vapenvila
Karoline Leavitt, talesperson för Vita huset, säger vid en pressträff att man noterat att Vladimir Putin utlyst en framtida temporär vapenvila.
Hon konstaterar kort att president Donald Trump vill se en permanent och komplett vapenvila samt att båda sidor måste ta steg för att avsluta kriget.
Sybiha om Putins vapenvila: ”Varför vänta?”
Andrij Sybiha, Ukrainas utrikesminister, skriver på X att Ryssland, om det verkligen vill ha fred, måste sluta skjuta omedelbart.
”Varför vänta till den 8:e maj? Striderna kan upphöra nu, närsomhelst, i 30 dagar. På riktigt, inte bara för en parad”, skriver han.
Sybiha understryker att Ukraina redan gått med på att införa en 30 dagar lång komplett vapenvila efter samtalen med USA – något Ryssland inte gjort.
Putin utlyser ny påstådd temporär vapenvila
Rysslands Vladimir Putin utlyser än en gång en temporär vapenvila, skriver statliga ryska Tass. Detta med anledning av åttioårsdagen för segern i andra världskriget.
Den påstås träda i kraft mellan den 8:e och 11:e maj.
Putin utlyste nyligen en dagslång vapenvila över påsken, ett drag som i både Ukraina och Europa beskrevs som ett propagandaknep riktat mot Donald Trump. Enligt Ukraina bröt ryssarna mot sin egen vapenvila tusentals gånger.
Det verkar i nuläget som att Putin, likt förra gången, tagit beslutet utan att kommunicera med ukrainarna. Ryssland har till skillnad från Ukraina inte gått med på en komplett vapenvila i 30 dagar.
Ryskt krav: Erkänn hela ockupationen
Ryssland vill behålla all ockuperad mark i Ukraina. Att alla berörda regioner erkänns som ryska är ett krav inför fortsatta eventuella fredsförhandlingar, enligt utrikesminister Sergej Lavrov.
– Internationellt erkännande av Rysslands ägarskap av Krim, Sevastopol, Folkrepubliken Donetsk, Folkrepubliken Luhansk och regionerna Cherson och Zaporizjzja är absolut nödvändigt, säger Lavrov i en intervju med den brasilianska tidningen O Globo, i samband med att han deltar i ett Brics-möte i Rio de Janeiro.
(TT)
Putin hyllar nordkoreanska soldaters insats i kriget
I ett officiellt uttalande från Kreml hyllar Vladimir Putin nordkoreanska soldaters ”heroiska” insatser i striderna i den ryska regionen Kursk.
”Vi berömmer Nordkoreas soldaters hjältemod, deras utmärkta träning och engagemang som visades under striderna, skuldra vid skuldra med ryska soldater, för att försvara vårt moderland som sitt eget.”
Det är första gången som den ryska presidenten bekräftar att nordkoreanska soldater har deltagit i kriget på Rysslands sida.
Experten om Trump-mötet: ”Visar viss förståelse”
I helgens möte såg USA:s och Ukrainas presidenter för ”en gångs skull” ut som att vara lite överens. Det säger Katarina Engberg, säkerhetspolitisk analytiker, i Morgonstudion.
– Att det möjligen finns en viss förståelse från Trump, att man inte bara skyller på Ukraina för att det inte går framåt med fredsförhandlingarna.
Samtidigt säger hon att sättet att förhandla har gett en fördel till Ryssland. Hon tror även att det från både Trumps och Putins håll finns en vilja att nå någon typ av framsteg i närtid inför två symboliskt viktiga datum: Trumps 100:e dag vid makten på tisdag och årsdagen av att Nazityskland besegrades den 9 maj, vilket firas stort i Ryssland.
– Det kan vara ett tillfälle där båda ledarna är intresserade av att träda fram som någon slags fredsfurstar.
Trump: Tror Zelenskyj kan ge upp Krim
USA:s president Donald Trump ”tror” att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är beredd att ge upp den av Ryssland annekterade Krimhalvön. Det sa han när han talade med reportrar natten mot måndag.
Zelenskyj har dock avfärdat ett juridiskt erkännande av Krimhalvön som ryskt.
Ukrainska Krim annekterades av Ryssland i strid med internationell rätt 2014, efter det att ryska styrkor intagit territoriet samma år.
Rubio: Båda sidor måste ge upp något de vill ha
Den kommande veckan kan bli ”mycket kritisk” när USA ska avgöra hur involverat landet ska vara för att stoppa kriget i Ukraina. Det säger utrikesminister Marco Rubio i en intervju i NBC News.
– Vi måste bestämma oss för om det här är något som vi vill fortsätta att engagera oss i, eller om det är dags att fokusera på andra frågor som är lika viktiga, om inte viktigare i vissa fall, säger han.
Utrikesministern säger att det fortfarande är möjligt att nå ett avtal och att kriget inte kommer att kunna lösas militärt.
– Den enda lösningen på det här kriget är en förhandlingslösning där båda sidor måste ge upp något som de säger sig vilja ha.