Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i videon hur ryska barn krigstränas i skolan.

Kriget i Ukraina

Ukraina: Våldsamma strider på sydfronten

Under den gångna veckan ska den ukrainska militären ha tagit full kontroll över orten Robotyne. Nu rör man sig vidare söderut mot Novoprokopivka, nästa ort på vägen mot de strategiskt viktiga orterna Tokmak och Melitopol.

Ukrainas biträdande försvarsminister Hanna Maljar säger via militärens kommunikationskanal att de ukrainska styrkorna avancerar "trots våldsamt fientligt motstånd".

I nordost, i närheten av Lyman och Kupiansk, är ukrainarna på defensiven. Ryssarna, som en längre tid gått på offensiven i området, uppges ha förflyttat nya trupper dit. Hårda strider pågår, enligt Hanna Maljar.

Ukrainska soldater i närheten av Bachmut den 20 augusti. Också här pågår våldsamma strider, både norr och söder om staden. Foto: Libkos/TT

Överblick

Ryskt lagförslag: Kräv "lojalitet" av utlänningar

Rysslands inrikesdepartement föreslår att utländska medborgare som besöker landet ska underteckna ett "lojalitetsavtal", skriver den statliga nyhetsbyrån Tass.

Där ska personen gå med på att inte kritisera ryska lagar och den ryska statens handlingar samt att inte "snedvrida det sovjetiska folkets bidrag till segern över fascismen".

Myndigheten vill även att personen "inte missbrukar sin rätt till informationsfrihet", inte sprider "propaganda om icke-traditionella sexuella relationer" och inte på något sätt "förringar" att ett äktenskap upprättas mellan en man och en kvinna.

Markerad händelse

Podolyak: Samtal möjliga efter ryskt nederlag

Det är omöjligt att föra samtal om fred med Ryssland innan landet har krossats fullständigt på slagfältet, skriver Mykhailo Podolyak, rådgivare till chefen för Ukrainas presidentstab på Telegram.

Uttalandet är i linje med vad landet sagt tidigare och sker i ljuset av att president Vladimir Putin senast i förra veckan anklagade ukrainarna för bristande förhandlingsvilja.

Enligt Podolyak är det tydligt att Rysslands mål fortfarande är att fullfölja sin "särskilda militära operation" och därmed lägga så mycket av Ukraina under sig som möjligt.

"Varken i februari/mars 2022, eller vid någon annan tidpunkt, kunde några riktiga fredssamtal ske. Ryssland förhandlade aldrig - de krävde ett erkännande för sin rätt att döda", skriver Podolyak.

Ett fält i närheten av Bachmut, prickigt av kratrar. En vanlig syn vid östfronten. Foto: Alex Babenko/TT

Militären: Inget hot från Belarus i nuläget

Ett mindre antal ryska soldater befinner sig för närvarande i Belarus men utgör inget hot mot Ukraina i nuläget, uppger en talesperson för den ukrainska militären, skriver Suspilne.

Ryssarna har enligt honom flyttat stora delar av de styrkor de haft i landet till öst- och sydfronten i Ukraina.

Ryska styrkor gick in i Ukraina från Belarus i början av den fullskaliga invasionen 2022. Ukrainarna har sedan dess förstärkt gränsområdena med soldater och omfattande försvarsverk.

Markerad händelse

Ukraina: Hårdare attacker mot Avdijivka

De mycket hårda striderna om staden Avdijivka i Donetskregionen i östra Ukraina fortsätter. Enligt ukrainska uppgifter trappar ryska styrkor nu upp attackerna mot industristaden i närheten av det ryskockuperade regionala fästet. Det rapporterar AFP.

- Fienden har den senaste dagen ökat sin aktivitet. De använder pansarfordon, säger den ansvarige ukrainske generalen Oleksandr Tarnavskyj enligt nyhetsbyrån.

Han har uppgett att de ukrainska styrkorna fortfarande har kontroll över "linjen längs Avdijivkafronten", rapporterar nyhetsbyrån TT.

Uppgifterna har inte bekräftats av oberoende källor och exakt hur det ser ut på marken är svårt att säga.

Markerad händelse

Kuleba: Fått 300 000 artillerigranater av EU

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba befinner sig för närvarande i Bryssel där han ska delta på ett Natomöte. Han ska där återigen uppmana till en ökad vapenproduktion och ytterligare stöd till Ukraina.

Att EU, som lovat att skicka en miljon artillerigranater till landet innan mars 2024, ännu inte levererat tror han endast beror på praktiska omständigheter.

- I nuläget har omkring 300 000 levererats. När jag tittar på anledningen så ser jag inte en brist på vilja, jag ser tekniska problem, säger han vid en pressträff.

Elfving: Så kan slaget vid Avdijivka utvecklas

De mycket hårda striderna om staden Avdijivka pågår med oförändrad intensitet. Tusentals ska ha stupat i området den senaste månaden.

Hör Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant och expert på rysk militär taktik, analysera vad som kan hända där framöver.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En ukrainsk boende visar upp sin förstörda lägenhet i Donetskregionen. Foto: AFP/TT
Markerad händelse

Ukraina: Högt uppsatta ryssar dödade i attack

Ukrainas statliga centrum för nationellt motstånd uppger att fem "högt uppsatta" ryska militära tjänstemän dödats i en attack mot en by i Chersonregionen under gårdagen.

Attacken ska ha koordinerats med den lokala motståndsrörelsen. Det framgår inte vilka befattningar de dödade ska ha haft.

Den statliga ryska nyhetsbyrån Tass hävdar att fyra poliser dödades i vad de menar var en robotattack och att ytterligare 18 personer skadades. Den oberoende ryska nyhetskanalen Astra skriver också att fyra poliser dödades och att flera av dem var ryssar. Enligt dem dödades ytterligare 17 personer.

Bild av vad som sägs vara den attackerade byggnaden. Foto: Ukrainas statliga centrum för nationellt motstånd
Markerad händelse

Rysslands nya budget: Rekordstort belopp till kriget

För första gången i Rysslands moderna historia ska närmare en tredjedel av landets budget läggas på ett krig. Det framgår i planen för budgetåren 2024-2026 som Vladimir Putin har skrivit under. Tidigare har de sociala utgifterna utgjort merparten av budgeten.

Senast som en tredjedel lades på försvaret var under Sovjetunionens sista år. Det skriver The Moscow Times.

För att klara av så stora försvarsutgifter kommer regeringen att omfördela pengar som stöttar Rysslands ekonomi. Exempelvis förlorar småföretagare närmare 20 procent av sin finansiering. Dessutom pausas stöd som går till att utveckla Rysslands utbildning och medicin.

Ukraina: 29 drönare nedskjutna under natten

Ukrainas flygvapen uppger på Telegram att man under natten skjutit ner 29 Shaheddrönare och tre kryssningsrobotar över landet.

Drönarna sägs ha varit på väg mot de västra delarna av landet. Robotarna ska ha avfyrats mot södern. Samtidigt skriver ryska medier att en ukrainsk drönare skjutits ner över Moskvaregionen.

Båda sidor presenterar dagligen siffror på nedskjutna drönare, uppgifter som är mycket svåra att verifiera.

Senaste om: Kriget i Ukraina