Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i videon hur ryska barn krigstränas i skolan.

Kriget i Ukraina

Ukrainsk oro för energiförsörjningen i vinter

Ukraina har nog med resurser för att möta vinterns energibehov – men ryska attacker utgör fortfarande ett stort hot mot försörjningen. Det säger Ukrainas energiminister Herman Halusjtjenko i en intervju med ukrainsk tv enligt Reuters.

Enligt Ukraina har Ryssland bara de senaste veckorna riktat runt 60 enskilda attacker landets energiinfrastruktur. Nu finns en oro att angreppen ska trappas upp ytterligare när det kallare vädret kommer.

- Låga temperaturer innebär större skada, självklart, säger
Halusjtjenko.

Förra vintern riktade Ryssland omfattande attacker mot ukrainska elanläggningar, vilket orsakade upprepade strömavbrott i stora delar av landet.

Hör Energiföretagens säkerhetsexpert om de risker Ukraina står inför i vinter:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Överblick

Död ukrainsk soldat förevigad i sin hemstad

Den ukrainske militären Oleksandr Matsijevskij avrättades efter att ha tagits till fånga av ryska soldater. I mars i år publicerades en video på sociala medier där Matsijevskij skjuts ihjäl efter att ha uttalat orden "Ära åt Ukraina".

Både ukrainska myndigheter och soldatens släktingar har sedan tidigare bekräftat att det är Matsijevskij som dödas. Nu har en staty rests till hans minne i hans hemstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

Ryssland utökar sin armé

Rysslands president Vladimir Putin har skrivit under ett dekret som innebär att den ryska armén utökas med 170 000 man, eller 15 procent. Armén kommer efter utökningen att bestå av totalt 1 320 000 soldater. Det framgår av ett dekret som publicerades på Kremls hemsida på fredagen.

Enligt den statskontrollerade nyhetsbyrån Ria novosti görs detta som en markering mot "Natos fortsatta utvidgning" och kriget i Ukraina. Ria betonar att ökningen ska ske med hjälp av kontraktsanställda.

Ryssland bygger militära övningsfält på ockuperad ukrainsk mark

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu säger att: "Sju moderna övningsfält håller på att utrustas i den särskilda militära operationszonen, varav två har färdigställts helt."

Videon på talet kommer från det ryska försvarsdepartementet. Nyhetsbyrån AP skriver att man inte kunnat verifiera datum eller plats för inspelningen.

Sjojgu säger också att Ryssland planerar ett 20-tal militära övningar under 2024 med deltagande från andra länder. Det hela ska leda fram till militärövningen "Ocean-2024" som ska innefatta samtliga väpnade grenar i det ryska försvaret.

Bild: EPA/TT

Rysslands största musikgala hyllade soldater

Den mycket populära galan Gyllene grammofonen är ett årligt återkommande evenemang där Rysslands bästa musiker prisas. När galan sändes torsdag kväll intogs scenen av två soldater i uniform och balaklava. Soldaterna fick ta emot en belöning på en miljon rubel vardera för att ha skjutit sönder Leopardstridsvagnar. Bakom pengarna står två ryska konstnärer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

Ukrainska soldater uppmanas att ge upp - med hjälp av högtalare

Ryska soldater åker runt i pansarbilar utrustade med högtalare som sänder uppmaningar till de ukrainska soldaterna att ge upp. Det berättar Kremltrogna RIA Novosti.

Bilarna sägs åka runt vid den ryskockuperade sidan av Dneprfloden där ukrainska soldater har lyckata ta sig över och säkrat ett område.

"De som lägger ner sina vapen och överlämnar sig får leva, det garanterar den ryska armén. Information om detta når de ukrainska soldaterna genom sociala medier och de här speciella akustiska stridsfordon", säger reportern i inslaget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

USA: Rysk vinterattack mot infrastruktur väntas

USA har tillsammans med Ukraina arbetat för att förbereda landet inför en rysk vinterattack. USA säger att man förväntar sig att Ryssland kommer försöka slå ut kritisk infrastruktur, som elnät och energikällor i vinter. Det säger USA:s nationella säkerhetsrådgivare John Kirby enligt Reuters.

USA säger att de bland annat har hjälpt Ukraina att förbättra sina luftvärnsförmågor. Och att de har skickat annat stöd som ska hjälpa ukrainare som blir utan el och värme på grund av attackerna.

Flera analytiker har varnat för att Ryssland under hösten sparat på sina långdistansrobotar för att under vintern kunna attackera ukrainsk infrastruktur.

Flera länder bojkottade Lavrovs tal i OSSE

När Rysslands utrikesminister i dag skulle tala under toppmötet för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, lämnade flera länders delegationer lokalen i protest. Däribland den ukrainska delegationen.

Lavrov höll ett tal där han bland annat anklagade västländer för att stödja den "nynazistiska regimen i Kiev", vilket väckte kraftiga protester bland de som deltog.

Ryssland har däribland stoppat flera avgörande beslut i organisationen, bland annat att godkänna OSSE:s budget.

Nu uppger flera länder att säkerhetsorganisationens existens är hotad på grund av Rysslands närvaro. Bland annat Polen, Estland, Lettland och Litauen deltar inte alls på grund av den ryska närvaron.

En mural tillägnad det ukrainska luftförsvaret avtäcktes i Kiev på torsdagen. Foto: Sergey Dolzhenko/TT
Markerad händelse

Ukraina: Har saboterat ryska järnvägar

Ukrainas militära underrättelsetjänst skriver på Telegram att man "i dagarna" saboterat två två järnvägssträckor i Ryssland. Den ena i närheten av byn Lazjenki och den andra vid Artemjevo.

Enligt ukrainarna ska förseningar ha uppstått på sträckorna, till följd av anlagda bränder i två reläskåp. Underrättelsetjänsten skriver ofta om att de utfört liknande operationer på rysk mark.

Enligt uppgifter till Suspilne så ska även en explosion ha skett i en järnvägstunnel i delrepubliken Burjatijen. Fyra sprängladdningar ska ha detonerat på sträckan som leder till Kina. Ukrainska myndigheter har ännu inte kommenterat uppgifterna.

Von der Leyen: Inkludera Ukraina i försvarsplanen

EU bör ta Ukrainas behov i beaktning vid utformningen av dess framtida strategi för den europeiska försvarsindustrin, enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, skriver Reuters.

Hon vill också att Ukraina i högre utsträckning än idag inkluderas i EU:s olika försvarssamarbeten.

- Vår strategi blir komplett först när Ukrainas behov och industriella förmåga räknas med, säger von der Leyen i ett tal under europeiska försvarsbyråns årliga konferens.

Senaste om: Kriget i Ukraina