Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi inväntar vår slutgiltiga seger” – hör Moskvabor om vad de tycker om kriget. Foto: EBU

Kriget i Ukraina

Ryska trupper får bonusar för förstörda västerländska stridsvagnar

Soldater som lyckas förstöra västerländska stridsvagnar får ekonomisk ersättning i form av bonusar, uppger det ryska försvarsdepartement enligt Reuters. För en tysktillverkad Leopard-stridsvagn får de motsvarande närmare 13 000 kronor. För pansarfordon som levererats av USA är summan drygt 6 300 kronor, enligt Sky News.

Upplägget uppges vara en del i ett bredare belöningssystem inom vilket fler än 10 000 ryska soldater har fått individuella bonusar för att, enligt departementet själva, ha förstört sammanlagt över 16 000 föremål av ukrainsk och västerländsk militär utrustning, från att det fullskaliga invasionskriget inleddes fram till den sista maj.

Försvarsminister Sergej Sjojgu tilldelade i söndags en guldstjärna till soldater som enligt Moskva hade förstört Leopard-stridsvagnar och USA-tillverkade Bradley-stridsfordon, rapporterar Reuters.

Överblick

Ryssland: "38 ukrainska drönare har skjutits ner över Krimhalvön"

Enligt Rysslands försvarsdepartement har 38 ukrainska drönare skjutits ner över annekterade Krimhalvön.

Det är oklart vilken typ av drönare det ska ha varit.

Invånare i staden Feodosija på Krim skriver på sociala medier att de hört höga smällar.

Trafiken på bron över Kertjsundet, som förbinder halvön med det ryska fastlandet, stängdes tillfälligt. Trafiken har nu återupptagits, skriver statlig rysk media.

Åttonde person hittad död i Odessa

En åttonde person har hittats död efter attacken mot Odessa som träffade ett flerfamiljshus, uppger Ukrainas statliga räddningstjänst på Telegram.

Tidigare under kvällen hittades en kvinna och en bebis under rasmassorna.

Ryssland: Har förstört ukrainska drönare

Det ryska luftförsvaret har förstört ukrainska drönare över Leningradregionen och Belgorodregionen, uppger det ryska
försvarsdepartementet på Telegram.

I Leningradregionen ska en drönare ha förstörts. Ingen ska ha skadats och det ska inte ha blivit några materiella skador, uppger Leningrads regionala guvernör Alexander Drozdenko på Telegram.

Inte heller i Belgorodregionen ska någon ha skadats eller ha blivit materiella skador. Guvernören Vyacheslav Gladkov uppger på Telegram att två drönare har förstörts.

Markerad händelse

Dödssiffran fortsätter stiga i Odessa

Under eftermiddagen har räddningstjänsten hittat en kvinna och en tre månaders gammal bebis under rasmassorna i Odessa, skriver den statliga räddningstjänsten på Telegram.

Därmed ökar dödstalet till minst sju personer efter nattens attack mot staden där ett flerfamiljshus träffades.

Räddningsarbetet pågår fortsatt under kvällen.

Bilden är tagen under det pågående räddningsarbetet i Odessa. Foto: Igor Tkachenko/EPA/TT

Slovakiens utrikesminister mötte rysk motpart

Slovakiens utrikesminister Juraj Blanar och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov möttes under lördagen i Turkiet, rapporterar Reuters. Mötet ska ha skett vid sidan av ett diplomatiskt forum.

Mötet är ett av få mellan ett EU-land och Ryssland sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Premiärministern Robert Fico har sagt att mötet "var ett exempel på vår balanserade och suveräna" utrikespolitik, samtidigt som mötet får kritik från landets opposition.

Robert Fico sa även att ministrarna diskuterade det planerade fredstoppmötet i Schweiz. Det ryska utrikesdepartementet har i ett uttalande sagt att ministrarna diskuterade internationella frågor och Ukraina.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Dödssiffran stiger efter attacken i Odessa

Strax före klockan tre lokal tid drog räddningsarbetarna fram ytterligare en död person under rasmassorna i Odessa. Det uppger den ukrainska räddningstjänsten.

Det betyder att minst fem personer mist livet till följd av att en rysk drönare kraschade in i ett flerfamiljshus i staden natten till lördagen.

Sedan tidigare har ukrainska myndigheter bekräftat att fyra personer dödades i attacken, varav ett treårigt barn.

Räddningsarbetet pågår.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tyskland utreder misstänkt ryskt spioneri

Tysklands militära underrättelsetjänst, MAD, utreder om Ryssland har avlyssnat ett internt samtal mellan höga officerare i det tyska flygvapnet.

Det var på fredagen som Margarita Simonjan, chef för den ryska propagandakanalen RT, publicerade en 38 minuter lång ljudfil där officerarna bland annat hörs diskutera möjligheten att leverera tyska långdistansroboten Taurus till Ukraina.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholtz sa på lördagen, enligt Afp, att läckan är en "mycket allvarlig angelägenhet" som "utreds mycket noggrannt".

Efter en första analys utgår man internt på MAD från att ljudfilen är äkta och inte skapad med hjälp av AI, skriver tidningen Der Spiegel. Nu frågar man sig om Ryssland också kan ha avlyssnat fler interna samtal.

Scholtz har flera gånger sagt att han är tveksam till att skicka Taurus till Ukraina som då skulle kunna nå mål långt inne i Ryssland.

Flera saknade efter attacken i Odessa

Uppemot tolv personer saknas fortfarande och kan befinna sig under rasmassorna efter attacken mot ett flerfamiljshus i Odessa natten till lördagen. Det säger en talesperson för den regionala räddningstjänsten till ukrainsk tv, uppger nyhetsbolaget Suspilne.

Enligt talespersonen är det oklart hur länge räddningsarbetet kommer pågå.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Ett barn dog efter attack i Odessa

Räddningsarbetet fortsätter efter en attack mot staden Odessa natten till lördagen.

Ett tre år gammalt barn och ytterligare tre personer dödades i attacken, enligt den ukrainska räddningstjänsten som publicerat ett foto där ett litet barn läggs i en liksäck.

Åtta personer uppges ha skadats. Regional sorgedag har utlysts för imorgon.

"Ryssland fortsätter att kriga mot civilbefolkningen. En av fiendens drönare träffade ett hus i Odessa. 18 lägenheter har förstörts", skriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på Telegram.

Enligt det ukrainska flygvapnet sköt luftvärnet ner 14 av 17 drönare som Ryssland attackerade Ukraina med under natten.

"På grund av nedfallna vrakdelar finns dessvärre döda och skadade i regionerna Odessa och Charkiv", skriver flygvapnet.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Misstänkt drönarattack i Sankt Petersburg

Ett flerfamiljshus i Sankt Petersburg träffades av en drönare på lördagsmorgonen, rapporterar lokala medier. Stadens invånare ska ha hört ett ljud som liknade en explosion strax efter klockan sju på morgonen lokal tid.

- Det var nåt som kom flygande, berättar vittnet Anatolij.

Videoklipp som sprids i sociala medier visar bråte på vägen i anslutning till ett skadat hus. SVT har geolokaliserat huset till en plats i stadens utkant. En dryg kilometer därifrån ligger en oljedepå som kan ha varit målet för attacken.

Stadens guvernör uppger att två byggnader skadades. Rysslands nationalgarde uppger att ett 100-tal boende evakuerades och att skadorna "troligen" orsakades av en drönare, enligt Interfax.

Ukrainas försvarsdepartement förnekar för SVT kännedom om händelsen.