Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina

Ukraina firar jul den 25 december - för första gången

Ortodoxa kristna deltog under gårdagen i gudstjänster när Ukraina förbereder sig att för första gången fira jul den 25 december.

– Vi tror att vi verkligen borde fira jul med hela världen, långt borta, långt borta från Moskva, säger Olena som besökte en julsmyckad kyrka i hamnstaden Odessa.
Förändringen kommer sedan president Volodymyr Zelenskyj förra julen bestämde att Ukraina ska flytta julfirandet från den 7 januari, då de flesta ortodoxa firar högtiden.

Skiftet är ett sätt för landet att ta avstånd från den ryska kyrkan och att närma sig väst.

SVT/TT

Ukrainare under julaftonens kvällsbön. Foto: Oleg Petrasyuk/EPA

Överblick

Flera attacker mot Ukraina – en uppges ha dött

Ryssland har tidigt under onsdagsmorgonen attackerat staden Charkiv i östra Ukraina. Charkivs borgmästare Ihor Terekhov skriver på Telegram att en person har dött.

Enligt borgmästaren attackerades ett industriområde och civil infrastruktur där en byggnad fattade eld.

Under natten genomförde Ryssland även drönaranfall mot Izmail-området i regionen Odessa, enligt lokala myndigheter.

Flera personer uppges ha skadats. Drönaranfallen ska även ha orsakat skador på hamninfrastruktur och ett femvåningshus.

Mätning: Fler ukrainare vill ge upp mark för fred

32 procent av ukrainarna skulle kunna tänka sig att ge upp territorium i utbyte mot snabb fred, enligt en ny mätning från KIIS (Kyiv International Institute of Sociology) som Reuters tagit del av.

Det är en ganska markant ökning från för ett år sedan - då svarade 10 procent av de tillfrågade ja på samma fråga.

En majoritet av ukrainarna, 55 procent, skulle dock motsätta sig det.

Undersökningen baseras på intervjuer med drygt 1 000 personer. I den ombads inte de tillfrågade att specificera vilka områden de skulle vara villiga att ge upp. Ryssland ockuperar för närvarande omkring 18 procent av ukrainskt territorium, skriver Reuters.

Markerad händelse

Ryssland: Attack mot fartyg vid Kerjtbron

Ett fartyg i en hamn i södra Ryssland har attackerats av ukrainska drönare. Det uppger guvernören i Krasnodarregionen, Veniamin Kondratjev, på Telegram.

”Tyvärr finns det skadade och en död bland besättningsmedlemmar och hamnanställda”, skriver han.

Kertjsundet skiljer det ryska fastlandet från Krimhalvön, som Ryssland annekterade 2014. Den attackerade hamnen ligger drygt en mil från Kertjbron och används för transport av olja och spannmål över sundet. Senast i maj sa Ukraina att de träffat hamnen med missiler, enligt Reuters.

Ukrainas militär meddelar på Telegram på tisdagskvällen att man beskjutit ett militärfartyg vid hamnen, och att man orsakat "signifikant skada".

Markerad händelse

Tusentals samlade för begravning av politiker i Lviv

"Flera tusen" ukrainare närvarade, på måndagen, vid begravningen för den ukrainska ytterhögerpolitikern Iryna Farion, som sköts till döds i Lviv under natten till lördagen, rapporterar AP.

Farion var aktiv i det nationalistiska partiet Svoboda. Hennes hjärtefråga var det ukrainska språket och hon var en stark motståndare till att ukrainare pratar ryska.

- I 32 år kämpade hon för det ukrainska språket. Vi respekterar och hedrar henne. Vi kommer att minnas henne efter döden, sa en kvinna som närvarade vid begravningen till AP.

Än har ingen har gripits efter skjutningen men både polis och underrättelsetjänsten utreder mordet.

Foto: Mykola Tys/EPA/TT
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Orbán straffas – möte flyttas till Bryssel

Ungerns kritiserade agerande som ordförandeland i EU:s ministerråd får ytterligare konsekvenser. EU:s utrikeschef Josep Borrell meddelar nu att nästa utrikes- och försvarsministermöte som skulle ha hållits i Budapest i Ungern i slutet av augusti flyttas till Bryssel.

– Det var en ganska stor splittring (inne på mötet). Några vill åka till Budapest, andra ville inte och några sade att det är upp till utrikeschefen att bestämma, berättar han.

– Så efter att ha lyssnat på alla var jag tvungen att ta ett beslut. Vi måste sända en signal, även om den är symbolisk.

Flera EU-politiker har reagerat starkt på Orbàns möte med Putin tidigare i sommar. Starta klippet för att se hur det såg ut då.

(TT)

Fem skadade efter rysk beskjutning

I staden Nikopol har fem personer skadats efter rysk beskjutning. En man i 35-årsåldern vårdas på sjukhus efter attacken, skriver regionens guvernör.

Resterande fyra skadade har inte behövt läggas in. I attacken skadades även ett flervåningshus samt flera bilar och företag.

Markerad händelse

Rysk-amerikansk journalist dömd i Ryssland

En rysk domstol har efter en hemlig rättegång dömt den rysk-amerikanska journalisten Alsu Kurmasheva, som arbetar för Radio Free Europe/Radio Liberty, till sex och ett halvt års fängelse för att ha spridit "falsk information" om den ryska armén, rapporterar AP.

Domen kom i fredags från domstolen i Kazan vilket var samma dag som Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich dömdes i Jekaterinburg till 16 års fängelse för spioneri.
En talesperson för domstolen i Kazan meddelade AP på måndagen att Alsu Kurmasheva dömts i ett hemligstämplat mål, utan att ge några detaljer om vad hon anklagats för.

EU förlänger sanktioner mot Ryssland

Det europeiska rådet har beslutat att förlänga sanktionerna mot Ryssland till och med 31 januari 2025.

Sedan Ryssland invaderade Krim 2014 införde EU sanktioner mot landet. Dessa blev fler efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022.

Sanktionerna slår mot handel inom ett brett spektra av branscher. Bland annat olja, gas, bankväsende och media.

Markerad händelse

Tysk Patriot har anlänt till Ukraina

Ett Patriotsystem från Tyskland har anlänt till Ukraina, annonserade Volodymyr Zelenskyj under söndagen.

"Jag vill tacka Tyskland och USA för det här steget", skriver presidenten.

Under Natotoppmötet i juli sa president Joe Biden att fem Patriotsystem ges till Ukraina.

- USA, Tyskland, Nederländerna, Rumänien och Italien ger Ukraina fem stycken luftvärnssystem, konstaterade Joe Biden.

Ukraina har sagt att de behöver sju system för att försvara sina städer.

Volodymyr Zelenskyj framför ett tyskt Patriotsystem under ett statsbesök i juni. Foto: Jens Buettner/TT
Markerad händelse

Ukrainas ÖB om östra fronten: Strider överallt

"Fienden beaktar inte de rätt stora förlusterna och fortsätter att storma i riktning mot Pokrovsk. Våldsamma strider fortsätter i Krasnogorovka, Zalizny och Chasiv Yar...", skriver den ukrainska överbefälhavaren Oleksandr Syrskyj.

Enligt överbefälhavaren sker det just nu strider, av varierande intensitet, längs hela den östra fronten.

Under söndagen registrerades 117 olika strider längs fronten, enligt den ukrainska militärens generalstab. 40 av dessa var med anledning av ryska anfall vid Pokrovsk, enligt generalstaben.