Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands storskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska trupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Rysslands storskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska trupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Delad bild. Till vänster: en man i kostym med en mikrofon. Till höger: en man på en stadsgata.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s korrespondent Bengt Norborg om varför Putin vill ha vapenvila just nu. Foto: Emil Larsson

Kriget i Ukraina

Statsminister Ulf Kristersson deltog i det digitala mötet från Ledningsregementet i Enköping. Foto: Sofia Lindbom.

Kristersson om mötet: Bred enighet

Statsminister Ulf Kristersson säger efter lördagens digitala Ukraina-möte att det finns en bred enighet för vägen framåt, som utgörs av några viktiga steg.

"Nu har Ukraina accepterat en överenskommelse för 30 dagars eldupphör, för att sedan kunna nå fram till hållbar fred. Nu ligger bollen hos Ryssland, som inte kan tillåtas försinka denna process eller ställa nya villkor på Ukraina" säger Ulf Kristersson i en kommentar till SVT.

Kristersson säger även att man ska stärka europeiska Natoländers eget försvar, samarbeta tätt inom EU med resten av Europa och fortsätta sanktionera mot Ryssland.

Överblick

EU och Ukraina överens om krigstribunal

EU:s utrikesministrar och Ukraina har nått en politisk överenskommelse om att upprätta en särskild tribunal där Ryssland ska ställas till svars för dess aggressionsbrott gentemot Ukraina.

Detta under ett möte i Lviv idag.

”Tribunalen ska arbeta i Haag och kommer kunna hålla Rysslands politiska och militära ledarskap ansvarigt”, skriver Andrij Sybiha, Ukrainas utrikesminister, på X.

Markerad händelse

Ungern: Ukrainas påstående är propaganda

Ukrainas säkerhetstjänst sa på fredagen att de avslöjat ett militärt ungerskt spionnätverk som försökt hitta svagheter i det ukrainska försvaret vid landets västra gräns.

Ungerns utrikesminister Peter Szijarto säger att man ännu inte informerats om detta av Ukraina.

– Detta bör ses som ukrainsk propaganda som borde tas med försiktighet. Så fort vi får någon officiell information så kan vi hantera detta, säger han till ungerska ATV.

Markerad händelse

Flygvapnet: Inga ryska drönarattacker idag

Ryssland har sedan den påstådda vapenvilan infördes igår inte som vanligt utfört några drönarattacker mot Ukraina, säger en talesperson för det ukrainska flygvapnet till Ukrainska Pravda.

Ryssarna ska dock ha fortsatt att utföra angrepp vid frontlinjen i norra Sumyregionen med glidbomber, bland annat samtidigt som Segerdagsparaden pågick i Moskva.

Ukraina och Ryssland anklagade under gårdagen varandra för hundratals attacker vid fronten. Ukraina har kallat den av Ryssland ensidigt utlysta vapenvilan för en fars och en teater.

Kinas Xi Jinping och Rysslands Vladimir Putin vid paraden i Moskva idag. Till vänster, ett steg bakom Putin, står EU-medlemmen Slovakiens Robert Fico. Foto: Yuri Kochetkov/TT
Markerad händelse

Ukraina: Avslöjat militärt ungerskt spionnätverk

Ukrainas säkerhetstjänst (SBU) uppger att man avslöjat vad de beskriver som ett ungerskt militärt spionnätverk i landet.

Två personer som ska ha rekryterats av Ungerns underrättelsetjänst för att utföra handlingarna har gripits och åtalats för högförräderi.

Båda ska tidigare ha varit anställda av den ukrainska militären.

”Uppgiften var att samla in information om den militära säkerheten i Transkarpatien-regionen, söka efter sårbarheter i regionens mark- och luftförsvar och studera lokalinvånarnas sociopolitiska åsikter: i synnerhet scenarier för deras beteende om ungerska trupper går in i regionen”, skriver SBU.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Carl Fridh Kleberg om hur Putin använder Segerdagen för att legitimera kriget i Ukraina.

Ryska Segerdagen i dag – parad på Röda torget

I dag den 9 maj firas den ryska Segerdagen. På plats för firandet i Moskva, där man som vanligt ska hålla en militärparad, är flera världsledare, bland annat Kinas Xi Jinping.

Ryssland har med anledning av firandet ensidigt utlyst en tre dagar lång vapenvila, en som de själva ska ha brutit mot hundratals gånger under gårdagen enligt Ukraina.

Ukraina, som den 11 mars gick med på USA:s förslag om en komplett vapenvila i 30 dagar, har kallat Rysslands vapenvila för en teater och ”en fars”.

Markerad händelse

Trump: USA vill se en vapenvila i 30 dagar

Den amerikanske presidenten manar ännu en gång till en 30 dagar lång vapenvila mellan Ukraina och Ryssland. Det skriver Donald Trump på sina sociala medier.

”Om vapenvilan inte respekteras kommer USA och dess partner att införa ytterligare sanktioner”, skriver han.

Strax efter uppmaningen säger Ukrainas Zelenskyj att han pratat med Trump och står bakom förslaget, ett som Ukraina accepterade redan i mars.

”Ukraina är redo för ett fullständigt eldupphör i dag, från och med nu – i 30 dagars tystnad.”

Även statsminister Ulf Kristersson har uttryckt sitt stöd för vapenvilan, i ett X-inlägg från JEF-toppmötet i Oslo.

EU: Kan ge grönt ljus för krigsbrottstribunal på fredagen

Efter EU:s informella utrikesministermöte i Warszawa uttalar sig EU:s utrikeschef Kaja Kallas vid en presskonferens på torsdagen.

Där uppger hon att EU på fredagen väntas ge de slutgiltiga godkännandet för en krigsbrottstribunal, med siktet inställt på att ställa de ansvariga bakom Rysslands beslut att invadera Ukraina inför rätta,

– Det kommer att utkrävas ansvar för de brott som begåtts, även av dem som verkligen startat det här kriget, säger Kallas.

Tanken bakom EU:s tribunal är att pröva beslutet att invadera Ukraina som ett aggressionsbrott, vilket internationella brottmålsdomstolen, ICC, inte prövar.

Markerad händelse

Ukraina: Utreder 268 ryska fångavrättningar

En rad videoklipp av när ryska soldater avrättar ukrainska krigsfångar har cirkulerat på sociala medier under kriget. Ukrainska myndigheter utreder för närvarande totalt 268 sådana avrättningar, uppger en åklagare för Ukrinform.

208 av fallen ska ha ägt rum på slagfältet. De övriga ska bland annat ha dödats i en explosion på ett fängelse i Olenivka 2022.

Enligt åklagaren har man sett en tydlig ökning. Han jämför antalet 2023 och 2024 – 11 respektive 149 fall.

– Hittills i år har 51 redan blivit avrättade, säger han.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om flera av fallen. FN har även uttryckt en oro över ökningen av antalet fångavrättningar.

Polisen: Två skjutna i förort till Kiev

Två personer sköts till döds i Sofiivska Borshchahivka, en förort till Kiev, under eftermiddagen, skriver polisen på Telegram. En ensam gärningsman har gripits för dådet.

Det finns inga uppgifter om någon koppling till Ryssland.