Direkt

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här flyr barn och vuxna raketattackerna i Kiev. Foto: Twitter

Kriget i Ukraina

Ukraina har slagit till mot ockuperad stad

Enligt uppgift hördes flera explosioner i den ryskockuperade staden Melitopol på onsdagsmorgonen, skriver Sky News.

Ryska medier, däribland statskontrollerade Tass, uppger att en järnvägsdepå har träffats och att elnätet slagits ut i Melitopol och omkringliggande orter.

Även den ukrainske borgmästare Ivan Fedorov, som befinner sig i exil, bekräftar att det skett explosioner i staden.

Överblick

Pinnat inlägg

Hur stor del av Ukraina har Ryssland tagit?

Se vilka områden i Ukraina som Ryssland har kontroll över just nu och ytterligare kartor som ger kontext till kriget:

Markerad händelse

Kadyrovs specialstyrka inleder offensiv

Den tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrovs specialstyrka, den så kallade Achmatgruppen, har inlett en offensiv nära staden Marinka i Donetskregionen. Det meddelade det ryska försvarsdepartementet, enligt The Guardian.

Kadyrov har tidigare sagt att hans styrkor ska ersätta Jevgenij Prigozjins Wagnersoldater om de lämnar sBachmut, vilket de nu ska ha gjort.

Dessutom postade två av Kadyrovs närmsta män, Adam Delimkhano och Magomed Daudov, videoklipp på Telegram under torsdagen där uttalade sig nedsättande om Wagnerchefen.

Den ryska delrepubliken Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov samt Adam Delimkhanov (mitten), ledamot i ryska duman, och Magomed Daudov (längst bak), talman i tjetjenska parlamentet.
Den ryska delrepubliken Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov samt Adam Delimkhanov (mitten), ledamot i ryska duman, och Magomed Daudov (längst bak), talman i tjetjenska parlamentet. Foto: Mikhail Metzel/Sputnik/Kremlin Pool/EPA/TT

Tania Кoteneva • Hej, var har hänt med Bachmut? Var det inte viktigaste punkten för Ukraina? Varför slutade ni skriva om detta? Är staden rysk nu? Alltså ryska trupper efter 244 dagar lyckades med sitt mål? Ukraina förlorade?

Det verkar vara i stort sett samma läge som senast vi skrev. Ukrainsk motoffensiv fortsätter vid flankerna, men har stannat av. Ryssland har kontroll över själva staden. Wagnergruppen, som utgjort majoriteten av de ryska styrkorna i staden under de flera månader långa striderna, ska nu ha lämnat Bachmut, enligt deras chef Jevgenij Prigozjin.

Kina: Dörren inte stängd för fredssamtal

"Många svårigheter" måste överkommas innan Ukraina och Ryssland kan sätta sig och förhandla, men ingen av parterna har stängt dörren för samtal. Det säger Kinas representant för eurasiska angelägenheter Li Hui, enligt CNN.

– Vi borde också inse att parterna faktiskt har viss samsyn, säger han på en pressträff i Peking på fredagen.

Presskonferensen hålls efter Li Huis Europaresa, där han bland annat besökte Kiev och Moskva.

Kinas representant för eurasiska angelägenheter, Li Hui, håller pressträff i Peking efter sin Europaresa.
Li Hui uppmanar även andra länders regeringar att sluta skicka vapen till slagfälten och i stället hålla fredssamtal. Foto: Jade Gao/AFP/TT

Blinken: Stödjer fredsansträngningar från Kina

USA arbetar med Ukraina och andra allierade för att uppnå en "rättvis och varaktig fred". Det sa Anthony Blinken under ett tal i Helsingfors på fredagen, skriver Reuters.

–  Vi kommer att stödja ansträngningar, oavsett om det är från Brasilien, Kina eller andra länder, sa den amerikanske utrikesministern.

Han tillade att Washington uppmanar initiativ så länge de följer FN-stadgan och respekterar Ukrainas territoriella suveränitet.

USA:s utrikesminister Anthony Blinken höll tal i Helsingfors om kriget i Ukraina.
– Putins aggressionskrig mot Ukraina har varit ett strategiskt misslyckande, sa Anthony Blinken i Helsingfors.

Ryska guvernören: Två döda i Belgorod

Två personer ska ha dött till följd av beskjutning mot en väg i staden Maslova Pristan i ryska Belgorod. Det skriver regionens gurvernör Vyacheslav Gladkov på Telegram där han också beskyller ukrainsk militär för attacken.

Dessutom ska ytterligare två personer ha skadats.

"Splitterfragment träffade förbipasserande bilar. Två kvinnor reste i en av dem. De dog på fläcken av sina skador", skriver Gladkov.

Reuters skriver att man inte har kunnat bekräfta det hela.

Storbritannien: Ryska partisaner bakom attackerna i Belgorod

I sin dagliga pressbriefing skriver Storbritanniens försvarsdepartement att ryska partisangrupper den 1 juni attackerade Belgorod i västra Ryssland, och att det är andra gången på tio dagar.

Regionguvernören Vyacheslav Gladkov har uppgett på Telegram att två kvinnor skadats efter att en drönare fallit ner på en väg och exploderat.

"Ryska befälhavare står nu inför ett akut dilemma, huruvida de ska stärka försvaret i Rysslands gränsregioner eller förstärka sina linjer i det ockuperade Ukraina", skriver det brittiska departementet på Twitter.

Senator: Skuldtaket stoppar inte stöd till Ukraina

De mest försvarsvänliga republikanska senatorerna har uttryckt sitt missnöjde med det nya skuldtaket i USA som de menar hindrar stora militärsatsningar.

Men skuldtaket kommer inte att begränsa stödet till Ukraina. Det hävdar demokraternas ledare i senaten, Chuck Schumer, och hand republikanska motsvarighet, Mitch McConnell, i ett ovanligt gemensamt uttalande.

"Skuldtaksavtalet skapat inget hinder för senatens möjlighet att ta till lämpliga nödåtgärder för att garantera våra militära kapaciteter är tillräckliga för att avskräcka Kina, Ryssland och våra andra motståndare", skriver de enligt The Guardian.

Markerad händelse

Guvernör: Beskjutning mot ryska Brjansk

Två byar i den ryska regionen Brjansk ska ha utsatts för beskjutning. Det hävdar guvernören Alexander Bogomaz i ett inlägg på Telegram, enligt The Guardian. Ett hus ska ha börjat brinna men ingen ska ha skadats.

Byarna i fråga är Lomakovka och Novaya Pogoshch som gränsen till de ukrainska regionerna Tjernihiv respektive Sumy. Varken The Guardian eller Reuters har kunnat bekräfta attacken mot Lomakovka.

Nakenprotest mot kriget i Peterskyrkan

En man tog av sig kläderna och ställde sig naken på altaret i Peterskyrkan i Rom – för att protestera mot kriget i Ukraina. Det rapporterar Sky News som hänvisar till källor inom Vatikanen.

Mannen ska ha haft självförvållade rivmärken på sin kropp och ett budskap om att rädda Ukrainas barn på ryggen. Kyrkans vakter tog hand om mannen och överlämnade honom till den italienska polisen.

Aktionen ägde rum strax innan kyrkan stängde på torsdagskvällen.

Peterskyrkan utifrån.
Peterskyrkan i Rom. Mannen på bilden har inget med incidenten att göra. Arkivbild. Foto: Wiktor Nummelin/TT
Markerad händelse

Kiev: Över 30 drönare och robotar nedskjutna

Ukrainskt luftvärn sköt ner 15 kryssningsrobotar och 21 drönare som avfyrats mot Kiev natten till fredagen. Det skriver chefen för huvudstadens militäradministration, Serhij Popko, på Telegram enligt CNN.

Två personer och fem byggnader ska ha skadats

Enligt Popko är det den sjätte vågen av attacker mot Kiev den senaste veckan. Det finns ännu ingen information om någon skadades.

Många Kievbor tog skydd i tunnelbanan när de hörde bomblarmet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Senaste om: Kriget i Ukraina