Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rysslands bombningar av Tjasiv Jar har intensifierats. Staden har pekats ut som ryssarnas nästa mål. Foto: SVT

Kriget i Ukraina

Ukraina har slagit till mot ockuperad stad

Enligt uppgift hördes flera explosioner i den ryskockuperade staden Melitopol på onsdagsmorgonen, skriver Sky News.

Ryska medier, däribland statskontrollerade Tass, uppger att en järnvägsdepå har träffats och att elnätet slagits ut i Melitopol och omkringliggande orter.

Även den ukrainske borgmästare Ivan Fedorov, som befinner sig i exil, bekräftar att det skett explosioner i staden.

Överblick

Nationalgardet utesluter inte rysk Charkivattack

Oleksandr Pivnenko, befälhavare för Ukrainas nationalgarde, säger till nyhetssajten Liga att ryssarna förbereder "obehagliga överraskningar i oväntade riktningar".

- Men de kommer inte orsaka sådana problem att våra befälhavare springer runt i panik och inte vet vad de ska göra. Vi förbereder oss, säger han.

President Zelenskyj har varnat för en kommande rysk offensiv under de tidiga sommarmånaderna. Pivnenko utesluter inte en attack mot storstaden Charkiv som bombats ständigt i månader.

- Kanske. Kanske mot Sumy. Kanske i Zaporizjzjariktningen. Tjasiv Jar är också viktigt för dem, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ryska soldater firar i Novomykhailivka

På måndagen uppgav den ryska militären att de tagit kontroll över den lilla byn Novomykhailivka, sydväst om Donetsk stad. Detta efter månader av hårda strider över orten.

Bilder som verifierats av Reuters visar hur ryska soldater hissar sina regementsflaggor över ruinerna.

Sjojgu: Ska öka attackerna mot vapendepåer

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu säger att den ryska militären ska intensifiera sina attacker mot de vapendepåer i Ukraina där vapen från väst förvaras, skriver statliga ryska medier.

Orden kommer i ljuset av det amerikanska representanthusets tumme upp till det stora stödpaketet på 610 miljarder till Ukraina, samt Storbritanniens presentation av ett rekordstort militärt stödpaket på tisdagen.

Markerad händelse

Män i värnpliktsålder får inte hjälp vid konsulat

Ukrainska män mellan 18 och 60 år kan för närvarande inte få hjälp vid landets konsulat utomlands, skriver Suspilne. Utrikesminister Kuleba skriver på X att ett klargörande om landets nya regler för konsulär hjälp snart ska meddelas.

"En man i värnpliktsålder åker utomlands, visar staten att han inte bryr sig om dess överlevnad, dyker sedan upp och ber om tjänster av staten. Så fungerar det inte. Vi är i krig", skriver han.

"Att vara utomlands befriar inte medborgaren från plikterna gentemot hemlandet. Därför gav jag igår order om att återinföra en rättvis behandling av män i värnpliktsålder i Ukraina och utanför."

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba. Foto: Genya Savilov/TT
Markerad händelse

Uppgifter: Tyskland pressar USA om Patriot

Tyskland ligger på USA om att landet ska skicka minst ett luftvärnssystem av typen Patriot till Ukraina, uppger källor för Bloomberg.

Tyskarna har själva redan donerat flera Patriot till landet, som sagt sig behöva över 20 system totalt för att effektivt kunna skydda sig mot Rysslands dagliga drönar- och robotattacker.

På måndagen kom även uppgifter om att Grekland och Spanien, som har flera Patriotsystem, pressas att donera några av dem.

Grekiska Pronews skriver med hänvisning till källor att Grekland är villiga att leverera minst ett system om de kompenseras av USA inom ramen för landets stora stödpaket till Ukraina ifall de skulle förstöras i kriget.

Markerad händelse

Rekordstort brittiskt stödpaket till Ukraina

Storbritanniens hittills största militära stödpaket till Ukraina kommer att presenteras av premiärminister Sunak på tisdagen, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Där ingår bland annat 6,7 miljarder kronor, omkring 400 fordon av flera modeller, 60 mindre båtar, 1 600 robotar, däribland långräckviddiga Storm Shadows och luftvärnsrobotar, samt 4 miljoner patroner.

"Om Putin lyckas i detta anfallskrig så kommer han inte att stanna vid polska gränsen", säger Sunak.

Samtidigt väntas de första av de förnyade vapenleveranserna från USA äga rum i en nära framtid sedan stödpaketet på 610 miljarder kronor godkändes i representanthuset i helgen.

Brittiska Storm Shadows med sin räckvidd på 25 mil har spelat en viktig roll för Ukraina i kriget. Foto: Lewis Joly/TT

Flera skadade i attack mot Odessa

Flera explosioner har hörts i Odessa, i södra Ukraina. Minst nio personer ska ha skadats i den ryska attacken, enligt borgmästare Hennadij Truchanov. 14 lägenheter ska också ha fått skador.

Flyglarm har hörts på flera håll i landet, bland annat i huvudstaden Kiev. Invånare uppmanades att söka skydd i en halvtimme innan faran var över.

Ukrainas flygvapen uppgav senare att de skjutit ner 15 av 16 ryska drönare som avfyrats mot landet under natten. Siffran har inte verifierats av oberoende aktörer.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Elin Jönsson på plats vid den raserade TV-masten

SVT:s Ukrainakorrespontent  Elin Jönsson befinner sig på plats i Charkiv där idag en TV-mast förstörts i en rysk attack. Attacken har skapat stor förrödelse men ingen har dött uppger stadens borgmästare.

- De är ledsna över att det har skett men de skojar också lite om att attacken inte har den effekt som ryssarna hoppats på eftersom man använder internet och modern TV idag, säger Elin Jönsson.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukrainsk TV-mast träffad i rysk attack

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att en TV-mast träffats i en rysk attack mot Ukrainas näst största stad Charkiv, vilket lett till signalstörningar.

- För närvarande är det avbrott i den digitala TV-signalen, säger den regionala guvernören Oleh Syniehubov.

Ingen person ska kommit till skada i attacken.

Videor på sociala medier uppges visa hur masten rasar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukrainarna ger pengar till armén på bensinmacken

På alla platser i Ukraina finns möjligheter att skänka pengar till ukrainska armén, som till exempel på restauranger, i klädaffärer eller på bensinstationer.