Foto: TT

Dödläge väntar i Italien efter valet

Publicerad

Allt tyder på att dödläget som drabbat politiken i Italien kommer att vara minst en månad till – förmodligen längre – efter valet under söndagen. Inget parti verkar få egen majoritet.
– Nu väntar en tid med informella och trevande samtal, säger SVT:s Christoffer Wendick.

Efter att vallokalerna stängde vid midnatt tyder allt på att högerpopulistiska och EU-skeptiska Femstjärnerörelsen (M5S) blir största parti. Detta följt av högeralliansen med främlingsfientliga Lega och Silvio Berlusconis parti Framåt Italien. 

– Berlusconis högerallians blir därmed den starkaste politiska kraften, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick som är på plats i Rom.

Samtidigt erkänner det Demokratiska partiet (socialdemokratiskt) sig besegrade, efter att den tidiga rösträkningen visar att partiet hamnat på en tredjeplats efter söndagens val.

Trevande samtal väntar

Enligt SVT:s Christoffer Wendick innebär valet att det kommer att dröja innan man kan se något som liknar en regering i Italien. 

– Nu väntar en månad med informella och trevande samtal mellan partierna fram till i april, men förmodligen bra mycket längre än så, säger han. 

Rent matematiskt finns det flera förslag för hur en regering skulle kunna sättas ihop, men de flesta kommer nog att involvera Femstjärnerörelsen, tror Wendick. 

– Antingen att partiet stöder högeralliansen eller att högerkoalitionen spricker och att någon av de partierna på något sätt stöder Femstjärnerörelsen. Det är två alternativ jag kan se.

MF5 vinner på ny vision

Hittills har M5S sagt att man helst inte vill samarbeta med någon annan. Partiet har inte heller på förhand talat om vad för eventuell regeringsmedverkan man kan tänka sig.

– Men det sitter med ett starkt kort på handen och månaden som följer kommer de nog vara involverade i de flesta av de informella samtalen som rör Italiens framtid, säger Wendick. 

Femstjärnerörelsen har framför allt haft en väldigt stark frammarsch i södra delarna av landet, i det fattigaste regionerna. Partiet har vunnit väljarstöd genom förslag som medborgarlön, sänkta skatter för företagen och hårdare invandringspolitik.

– Det samlade budskapet har gjort att italienarna tror på partiet. Partiet vinner på att man har målar upp en vision av ett annat Italien, säger SVT:s Christoffer Wendick.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet i Italien 2018

Mer i ämnet