Amerikanerna uppmanas att hålla sig i skuggan och dricka mycket vatten. Foto: Spencer Platt/AFP

Värmeböljan i USA skördar offer

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har USA drabbats av en värmebölja som skördat flera offer. Nu när amerikanerna firar 4th of July ser det ut att bli ännu varmare.

Uppemot 80 miljoner amerikaner varnades under tisdagen för temperaturer och luftfuktighet som kan vara dödlig. I Kanada och USA har åtta personer dött av värmen, sex av dem i Montreal, rapporterar CNN.

På vissa platser längs östkusten kan den upplevda temperaturen vara mellan 38 och 43 grader.

Redan flera dödsfall

I Pennsylvania dog en kvinna efter att ha fått en hjärtattack i sin trädgård på lördagen. En 30-årig man kollapsade under ett trail-lopp i New York under söndagen. På akuten konstaterade man att mannens inre temperatur hade nått 42,2 grader.

– Hjärnan kan inte fungera när den blir så överhettad, säger obducenten Frank Whitelaw till CNN.

Ytterligare två misstänkta värme-relaterade dödsfall är under utredning.

I New York händer det inte allt för sällan att temperaturerna når över 32 grader, men att det håller i sig så länge som en vecka eller mer händer bara någon gång på 33 år, enligt National Weather Service.

”Stanna inne”

New York weather service uppmanar människor att få i sig mycket vätska, att hålla sig nära luftkonditionering och att hålla sig borta från solen.

Ett tillägg till varningen är att se till att inga husdjur befinner sig i solen heller. En hund dog i New Jersey under tisdagen, efter att ägaren lämnat den i värmen.

Värmen förväntas hålla i sig veckan ut, rapporterar CNN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.